Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Α. Καραμπατζάκης: » Οι προμήθειες γίνονται προς το συμφέρον του Δήμου ή υπάρχουν δημοτικοί προμηθευτές;»

Α. Καραμπατζάκης: » Οι προμήθειες γίνονται προς το συμφέρον του Δήμου ή υπάρχουν δημοτικοί προμηθευτές;»
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ – ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ 2013
Την Τρίτη 9-12-2014 έγινε στο Δημ. Συμβούλιο Πέλλας ο απολογισμός – ισολογισμός του Δήμου του έτους 2013.
Προεκλογικά στο φυλλάδιο του συνδυασμού του ο κ. Στάμκος, ανέφερε:
«Σύγχρονος , αποτελεσματικός Δήμος
Αναλάβαμε ένα Δήμο στην πρώτη δεκάδα των υπερχρεωμένων.
Παραλάβαμε περισσότερα από 25.000.000 Ευρώ χρέος ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων σε προμηθευτές, δάνεια αγωγές και απλήρωτα έργα. Και πέρυσι κλείσαμε με πλεόνασμα 1.220.000 Ευρώ! κλπ»
Ήρθαν οι ορκωτοί λογιστές και η έκθεσή τους μας προσγειώνει.
Το έτος 2013 ΔΕΝ υπάρχει πλεόνασμα , αλλά έλλειμμα 2.150.572 Ευρώ.
Κάποιος μας λέει ή μας είπε ψέματα. Πάντως οι ορκωτοί λογιστές, όχι.
Εάν παρακολουθήσουμε τους ισολογισμούς, τις τρεις Καλλικρατικές χρονιές που διοικεί το Δήμο Πέλλας ο κ.Στάμκος και η παράταξή του, έχουμε ελλείμματα:
2011 έλλειμμα 506.367 Ευρώ
2012 >> 1.299.749 >>
2013 >> 2.150.572 >>
σύνολο 3.956.689 >>
Η έκθεση της Οικ. Επιτροπής προς το Δημ.Συμβούλιο αναφέρει:
«Από τις Οικονομικές Καταστάσεις του Δήμου προκύπτει ότι οι λογιστικοποιημένες Βραχυπρόθεσμες Υποχρεώσεις ανέρχονται την 31.12.2013 σε ? 8.454.701,67 ».
Το 2012,  σύμφωνα με τον ισολογισμό, οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ήταν 11 εκατ. Ευρώ περίπου. Ήρθε η κεντρική κυβέρνηση κι έδωσε , όχι μόνο στο Δήμο Πέλλας αλλά σε όλους τους Δήμους της χώρας, χρήματα για να εξοφλήσουν τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τους.
Στον Δήμο μας έδωσε περίπου 8 εκατ. Ευρώ.
Κανονικά τα 11 εκ. έπρεπε να γίνουν 3 εκ. αλλά όπως βλέπουμε στον ισολογισμό αυτά είναι 8,5 εκ. περίπου, δηλαδή δεν μειώθηκαν ανάλογα.
Παρακάτω η ίδια έκθεση αναφέρει « απαιτήσεις και χρηματικά διαθέσιμα 6.568.652 Ευρώ από τα οποία τα 1,5 εκ. περίπου, είναι επισφαλή» και καταλήγει «συνεπώς ο Δήμος πιθανόν να έχει προβλήματα ταμειακής ρευστότητας και πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση τους».
Για την ιστορία, πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής είναι ο Δήμαρχος (ρώτησα κατά τη διάρκεια του συμβουλίου ποια είναι τα κατάλληλα μέτρα αλλά δεν πήρα απάντηση)
Εκείνο όμως που μας κάνει εντύπωση στην έκθεση της Οικ. Επιτροπής είναι το παρακάτω που αναγράφεται στην 4η σελίδα :
«Πιστεύουμε ότι ο Δήμος θα πρέπει να ασχοληθεί συστηματικά με την οργάνωση της τεχνικής υπηρεσίας θέτοντας στην διάθεση της οικονομικά στελέχη και κωδικοποιώντας τις εργασίες της ώστε να προκύψει ένα οργανωμένο σύστημα λειτουργίας από το οποίο θα λαμβάνει τις πληροφορίες που χρειάζεται ».
Τέσσερα χρόνια αλήθεια τι γίνεται; Τι κάνει ο Δήμαρχος; Ποιοι είναι και τι κάνουν οι αντιδήμαρχοι; Ποιος και πότε θα ασχοληθεί με την οργάνωση της Τεχνικής Υπηρεσίας;
Τέλος στην 5η σελίδα της έκθεσης και στην ίδια ενότητα αναφέρεται:
« Στο σημείο αυτό οφείλουμε να αναφέρουμε τη σύσταση από 1-1-2012 γραφείου προμηθειών με ικανά στελέχη, το οποίο λειτουργεί σήμερα και επιλαμβάνεται των θεμάτων αρμοδιότητάς του ».
Ικανοί υπάλληλοι – στελέχη υπάρχουν, ικανοί αιρετοί που θα κατευθύνουν τα ικανά στελέχη υπάρχουν ; Οι προμήθειες γίνονται προς το συμφέρον του Δήμου ή υπάρχουν δημοτικοί προμηθευτές με αποτέλεσμα να είναι αμφίβολο το οικονομικό όφελος για το Δήμο;
Πρέπει να γνωρίζουμε όλοι και κυρίως όσοι ασχολούμαστε με το δημόσιο χρήμα πως , «ότι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό».
(στη διάθεσή του όποιος ζητήσει τα παραπάνω στοιχεία που αναφέρω)

ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Πέλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου