Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

ΠΟΣΟ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΜΗΝΙΑΙΑ ΔΟΣΗ -ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ Απόφαση-σοκ σφίγγει τη θηλιά στον λαιμό όσων πήραν στεγαστικό δάνειο

Τι σου κάνουν οι εκλογές !
Απόφαση-σοκ σφίγγει τη θηλιά στον λαιμό όσων πήραν στεγαστικό δάνειο
Μια απόφαση-σοκ που έρχεται να ανατρέψει τον οικογενειακό προγραμματισμό χιλιάδων οικογενειών που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο ελήφθη το πρωί της Πέμπτης.
Πιο συγκεκριμένα, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας αποφάσισε να άρει τη στήριξη της ισοτιμίας του φράγκου έναντι του ευρώ (ήταν στο 1,20 ευρώ), προκαλώντας πανικό στους περίπου 70.000 Ελληνες δανειολήπτες που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο με το ελβετικό νόμισμα
.
Η ισοτιμία ευρώ - φράγκου διαμορφώθηκε περίπου στο 1 προς 1 αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση της ελβετικής τράπεζας, με το ελβετικό νόμισμα να ενισχύεται κατά 14%. Αυτό σημαίνει ότι το προς αποπληρωμή κεφάλαιο όσων δανείστηκαν σε φράγκο (που πληρώνουν σε ευρώ) αυξάνεται κατά 15%!
Ως επακόλουθο, αναμένεται να υπάρξει σημαντική αύξηση στις δόσεις των δανείων τους, ενώ ήδη από τραπεζικά στελέχη εκφράζεται ο φόβος για σημαντική αύξηση των «κόκκινων» δανείων σε φράγκο.
Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (Swiss National Bank - SNB) αιφνιδίασε σήμερα τις αγορές ανακοινώνοντας ότι διακόπτει την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία του 1,20 ανά ευρώ, τερματίζοντας έτσι ένα μέτρο που υιοθέτησε το 2011 για να προστατέψει την οικονομία της χώρας. 
Tα δάνεια σε ελβετικό φράγκο είχαν... εισαχθεί στη χώρα μας το 2006 και είχαν γίνει της μόδας τόσο το 2007 όσο και το 2008, λόγου του χαμηλού επιτοκίου libor της περιόδου στο 2%-2,5%, όταν το ευρωπαϊκό επιτόκιο κυμαινόταν αντίστοιχα στο 3,6%-5%. Χαρακτηριστικά, στις αρχές του 2007 η ισοτιμία του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ ήταν στο 1,610 και όποιος έπαιρνε δάνειο σε ξένο νόμισμα ωφελούνταν τόσο από το χαμηλό επιτόκιο όσο και από το αδύναμο ελβετικό φράγκο.
Για να αντιληφθεί κανείς τη σοβαρότητα του ζητήματος, ένα παράδειγμα είναι αρκετό: Αν ένας δανειολήπτης χθες χρώσταγε 100.000 ελβετικά φράγκα, ήτοι περίπου 83.000 ευρώ, σήμερα χρωστάει περίπου 100.000 ευρώ... Πάντως, το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα θα εξαρτηθεί από το πού θα «κάτσει» η ισοτιμία ανάμεσα σε ελβετικό φράγκο και ευρώ το προσεχές διάστημα. Αν το φράγκο συνεχίσει να ανατιμάται, τότε το χρέος θα αυξάνεται αναλόγως και η δόση θα μεγαλώνει... 
Τι συνιστούν οι τράπεζες
Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να επικρατήσει πανικός μεταξύ των δανειοληπτών αυτής της κατηγορίας, όπως υποστηρίζουν οι τράπεζες. Συγκεκριμένα, τραπεζικά στελέχη συνιστούν στους δανειολήπτες να μην προβούν σε βεβιασμένες κινήσεις, που ενδεχομένως θα τους φέρουν σε ακόμα πιο δυσχερή θέση.
Μια τέτοια κίνηση, π.χ., θα ήταν να μετατρέψουν τα δάνειά τους σε ευρώ. Αυτό, με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα «κλείδωνε» τη -σημαντική- ζημιά του δανειολήπτη έτσι όπως καταγράφεται από τη διαμορφούμενη ισοτιμία ελβετικού φράγκου - ευρώ.
Συνεπώς, συνιστούν ψυχραιμία μέχρι να... κάτσει η σκόνη από την αιφνίδια απόφαση της ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας -και μέχρι και οι ίδιες οι τράπεζες να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου