Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Τσίπρας: Νέο μείγμα πολιτικής και προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις

Καλωσορίζοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Βερολίνο, η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε την επιθυμία να δε την Ελλάδα να γίνει μία εύρωστη χώρα, να αναπτυχθεί και να βγει από το τέλμα της κρίσης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.
Για να γίνει κάτι τέτοιο, τόνισε η κα Μέρκελ, χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και θα πρέπει να υπάρξει ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός.

«Είχαμε μία διάθεση καλής συνεργασίας», σχολίασε η Γερμανίδα Καγκελάριος για το πρώτο τετ α τετ με τον κ. Τσίπρα, επαναλαμβάνοντας ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει σαφή οικονομικά στοιχεία. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι δεν είναι η Γερμανία αυτή που θα εξετάσει τα στοιχεία, αλλά οι θεσμοί.
Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε την Καγκελάριο Μέρκελ για την πρόσκληση και ανέφερε πως είναι εξαιρετικά σημαντικό «να προσπαθούμε να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον». Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον διάλογο για να λυθούν τα προβλήματα, συμπλήρωσε.
Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε τις δηλώσεις του με δύο παραδοχές:
Αφενός ότι η Ελλάδα συμπληρώνει 5 χρόνια από την εφαρμογή ενός προγράμματος διάσωσης που έφερε μία πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή, ένα πρόγραμμα που -όπως είπε - κατά την εκτίμηση μας δεν ήταν success story, υπενθυμίζοντας τις τρομακτικές επιπτώσεις στην οικονομία, την αδυναμία επίτευξης στόχων, τη διόγκωση του δημοσίου χρέους και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
Αφετέρου, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι λάθος να λέμε ότι για όλα τα δεινά φταίνε οι ξένοι και ότι οι Έλληνες δεν έχουν κι αυτοί ευθύνες, εξηγώντας πως υπάρχουν και ενδογενείς παθογένειες.
«Πρέπει να αλλάξουμε το μείγμα της πολιτικής», συνέχισε, για να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε μία διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε η Ελλάδα να βγει από αυτήν την κρίση.
«Προτεραιότητα πρέπει να είναι να σπάσουμε τα στερεότυπα: Ούτε οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, ούτε οι Γερμανοί φταίνε για όλα τα δεινά στην Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε πως πρέπει οι δύο χώρες να εργαστούν από κοινού για να καταπολεμήσουν τη διαφθορά, ζητώντας τη δικαστική συνδρομή των γερμανικών αρχών ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη στα πεπραγμένα της Siemens.
Δεν δίστασε όμως να θέσει στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την Άγκελα Μέρκελ και τα θέματα των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου. Για εμάς δεν είναι πρωτίστως υλική διεκδίκηση, αλλά ηθικό θέμα, τόνισε με έμφαση.
Τέλος, ο κ. Τσίπρας ολοκλήρωσε την αρχική του τοποθέτηση, λέγοντας πως η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά με προτεραιότητες.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως θα ήταν οξύμωρο να περίμενε κανείς ότι θα ερχόταν στο Βερολίνο για να ζητήσει χρήματα από την Καγκελάριο Μέρκελ για να πληρώσει χρήματα και συντάξεις στην Ελλάδα.
Η κρίση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά το σύνολο της ευρωζώνης, επισήμανε ο κ. Τσίπρας. «Πρέπει να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας», είπε, ώστε να προσδιορίσουμε τα προβλήματα και να υπάρξει σύντομα συμφωνία. «Εμείς θέλουμε να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες έχει ανάγκη η Ελλάδα. Δε μας τις επιβάλλουν», διευκρίνισε.
Εξηγώντας πως υπήρξε παρανόηση όσον αφορά σε ενδεχόμενη κατάσχεση περιουσίας του γερμανικού δημοσίου, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως το θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου έχει ηθική αξία για την Ελλάδα.
Η Καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε πως το θέμα των επανορθώσεων από πολιτικής πλευράς έχει ολοκληρωθεί για τη γερμανική κυβέρνηση, ωστόσο εμφανίστηκε θετική στο να συζητήσει και να ακούσει την ελληνική πλευρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου