Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

1918-2018 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ ΠΠ. Macedonian front γράφει ο Ανδρέας Μπούκας

Φωτογραφία του Andreas Boukas.

Συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ ΠΠ. Ενός πολέμου απ' τους αιματηρότερους, της παγκόσμιας ιστορίας.
Η Μακεδονία μας εκείνη την περίοδο αποτελούσε ένα από τα κύρια μέτωπα του πολέμου.
Μάχες αποφασιστικού χαρακτήρα -για την έκβαση του πολέμου- διεξήχθησαν στο βουνό Βόρας (Καϊμακτσαλάν) το Σεπτέμβρη του 1918.
Τα ονόματα Ντομπροπόλιε (Dobropolje/ καλή κοιλάδα), Sokol και πυραμίδα Ντομπροπόλιε (Dobropolje) χαράχτηκαν στις σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας.

Απ’ την πλευρά των συμμάχων και στην ελληνική μεθόριο, πολεμούσαν στα χαρακώματα, ελληνικά, σέρβικα και γαλλικά στρατεύματα
(μεταξύ αυτών και αποικιακά). Ενώ απ’ την άλλη πλευρά βρίσκονταν Βούλγαροι, Τούρκοι, Αυστριακοί και Γερμανοί.
Οι Σέρβοι βρέθηκαν στο μέτωπο ύστερα από περιπετειώδη διαδρομή και μετά την εισβολή της Αυστρίας στη χώρα τους. Οι Γάλλοι συμμετείχαν την 122α Μητροπολιτική Μεραρχία και την 16 και 17η Αποικιακή Μεραρχία.
Οι Έλληνες μπήκαν στον πόλεμο στο πλευρό των συμμάχων το 1917 ενώ η Μακεδονία μας «φιλοξενούσε» συμμαχικά στρατευματα από το 1915.

Το αίμα αθώων πολιτών πολλών εθνών που χύθηκε στις βουνοκορφές αυτές πριν 100 χρόνια, έπρεπε σήμερα να ενώνει παρά να χωρίζει.
Το να τιμά κανείς τους νεκρούς και να θυμάται την ιστορία του τόπου, εμποδίζει σίγουρα την επανάληψη λαθών που οδηγούν σε πολέμους.
Τα γεγονότα του Σεπτέμβρη του 1918 είναι μέρος της ιστορίας του τόπου, της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Για άγνωστο λόγο όμως οι τοπικές και περιφερειακές αρχές δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στην επέτειο. Μεμονομένες «φωνές» από ενδιαφερόμενους γνώστες της ιστορίας δεν συγκίνησαν τις τοπικές αρχές. Είχαν σημαντικότερα πράγματα ν’ ασχοληθούν...
Τα 100 χρόνια θα περάσουν σχεδόν απαρατήρητα και μια ευκαιρία για την τοπική κοινωνία να βγεί απ’ την αφάνεια θα περάσει ανεκμετάλλευτη. Κάτι που πρόβλεψαν οι αμέτοχοι στον Α΄ΠΠ «βόρειοι» γείτονες, με σχετική παραποίηση της ιστορίας και τα πεδία μαχών.

Ο ορεινός όγκος του Βόρα εκτός από την ιστορία που «κρύβει», μπορεί να ανταμείψει τον επισκέπτη με το μεγαλείο της θαυμάσιας φύσης που τον περιβάλει: Ιαματικά νερά και λουτρά, παρθένα δάση–σε σχέση με άλλα, με σπάνια ή και μοναδική χλωρίδα και πανίδα, φαράγγια, τόποι για αναρρίχηση και «Canyoning» αλλά ακόμη κι αρκετά ανεξερεύνητα σπήλαια.
Ιδανικός τόπος για αποδράση και χαλάρωση από την καλοκαιρινή αποπνυκτική ατμόσφαιρα των πόλεων.

Είθε η επισήμανσή μας να σταθεί αφορμή να μη «ξεχνούμε» στη συνέχεια τέτοιες ή και παρόμοιες επετείους!
Ανδρέας Μπούκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου