Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

Με 283 ψήφους πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου ο Κώστας Τασούλας

Κ. Τασούλας: Να ανατρέψει η Βουλή την εικόνα απαξίωσής της

Με 283 ψήφους σε σύνολο 298 ψηφισάντων εξελέγη νέος πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου ο Κώστας Τασούλας, όπως αναμενόταν. Την υποψηφιότητά του για το αξίωμα στήριξαν εκτός από τη Νέα Δημοκρατία που την πρότεινε, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, η Ελληνική Λύση και το ΜεΡΑ25. «Παρών» ψήφισαν 15 βουλευτές.
Η εκλογή έγινε με φανερή ψηφοφορία,
σύμφωνα με τις αλλαγές που έχουν επέλθει στον Κανονισμό της Βουλής, και όχι μυστική ψηφοφορία όπως γινόταν στο παρελθόν. Θα ακολουθήσει νέα συνεδρίαση για την εκλογή των αντιπροέδρων. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, το κυβερνών κόμμα θα προτείνει ως αντιπροέδρους της Βουλής τους κ.κ. Νικήτα Κακλαμάνη, Θανάση Μπούρα και Χαράλαμπο Αθανασίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει τον Δημήτρη Βίτσα. Το ΚΙΝΑΛΛ θα προτείνει αντιπρόεδρο τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και το ΚΚΕ τον Γιάννη Λαμπρούλη.
Στην ομιλία του ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. ευχαρίστησε τον πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος, τους βουλευτές της νέας εξακομματικής Βουλής και τους πολίτες της ιδιαίτερης πατρίδας του. «Η Βουλή πρέπει να γίνει ο κοινοβουλευτικός πυλώνας της ανόρθωσης της χώρας και να ανατρέψει την εικόνα απαξίωσής της. Είναι ένας πολύ δύσκολος, τιτάνιος στόχος, αλλά ας μην αποδειχθεί και σισύφειος» τόνισε ο ίδιος.
Ο νέος πρόεδρος της Βουλής υποσχέθηκε ότι θα μεριμνήσει για την κατοχύρωση της ελεύθερης γνώμης και έκφρασης όλων των βουλευτών, καθώς και την τήρηση της τάξης και έδωσε έμφαση «στην ποιοτική πολιτική υπόσταση της Βουλής» υποστηρίζοντας ότι «μετά την πρόσφατη εντολή του ελληνικού λαού η αποκατάσταση του κύρους του Κοινοβουλίου είναι για την κυβέρνηση εξίσου αν όχι η επιτακτικότερη ανάγκη».
«Σε τι τοπίο και με ποιον ορίζοντα ξεκινά τις εργασίες της η νέα εξακομματική Βουλή; Προφανώς απέχουμε πολύ από την περιγραφή της πατρίδος του, όπως την έκανε ο Ουίνστον Τσώρτσιλ στο συναρπαστικό βιβλίο του “Τα Νεανικά μου Χρόνια”. Η μεγάλη εικόνα για μας είναι προφανώς διαφορετική, εκτός, ελπίζω, από τη συνειδητοποίηση του καθήκοντος να στερεώσουμε με διάρκεια τη χώρα και τους θεσμούς της. Είναι και αφάνταστα δυσκολότερη, αλλά και προκλητικά απλή: Τα χρόνια της κρίσης σε οικονομικούς όρους, η Ελλάδα πήγε 25% πίσω στο ΑΕΠ της και η Ευρωζώνη 25% μπροστά» είπε.
Επίσης, ο νέος πρόεδρος της Βουλής επικαλέστηκε και τον Παναγιώτη Κανελλόπουλου για να διαβάσει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του «Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδος» αναφέροντας ότι «στον δρόμο, όπου στήνονται οι πιο πολλές ενέδρες είναι ο δημόσιος βίος, η πολιτική».
«Όταν μιλάμε και επιδιώκουμε την ισχυρή Ελλάδα, κυριολεκτικά δεν ζητούμε επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά προσπάθεια κατάκτησης της κανονικότητας, χωρίς φυσικά να αρνούμαστε ένα ιστορικών διαστάσεων έργο εδαφικής επέκτασης και οικονομικής ανόρθωσης της χώρας, που επιτελέστηκε, παρά τους επτά πολέμους, τους τέσσερις εμφυλίους και τις επτά πτωχεύσεις. Το Κοινοβούλιο και η αντιπροσωπευτικότητα, αυτό δηλαδή που ο Αλέξανδρος Σβώλος χαρακτήρισε ως το ύπατο δείγμα της σοφίας των ανθρώπων, το ultimum sapientiae, ωστόσο δεν βγαίνουν αλώβητα από την κρίση. Απεναντίας υπέστησαν τεράστιο πλήγμα κυρίως αποξένωσης του λαού, αλλά και επιπτώσεων από το σφιχταγκάλιασμα της εκτελεστικής εξουσίας», επεσήμανε ο κ. Τασούλας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η κυβέρνηση επιδιώκει να βελτιώσει τους ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό είναι μετρήσιμο. Να αξιοποιήσει περισσότερο το Π.Δ.Ε. Αυτό είναι μετρήσιμο. Να μειώσει την ανεργία. Αυτό είναι μετρήσιμο. Η Βουλή όμως δεν θα κριθεί από τον αριθμό των ερωτήσεων ή επερωτήσεων που θα υποβληθούν, αλλά από μια βαθύτερη ποιοτική διεργασία στη λειτουργία της και στον προορισμό της.
»Να γιατί στη Βουλή δεν πρέπει διαχρονικά να έχει θέση καμία αδιάλλακτη εκδοχή του σκληρού πλειοψηφικού κοινοβουλευτισμού! Να γιατί πρέπει να εκφράσουμε, όσο μπορούμε, την έννοια της ελεύθερης εντολής των βουλευτών, να γιατί οφείλουμε να τηρήσουμε κανόνες καλής νομοθέτησης στη νομοπαραγωγική διαδικασία, να αποποιηθούμε την εμπαθή και τυφλή και την προφανώς αβάσιμη, μετατροπή κοινοβουλευτικών διαδικασιών σε γκιλοτίνες διαβολής ή δικονομικής εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων. Να γιατί αξίζει να ασκούμε υπεύθυνο και τεκμηριωμένο Κοινοβουλευτικό Έλεγχο. Να γιατί δεν μπορούμε να δεσμεύουμε συστηματικά τις μελλοντικές Βουλές. Να γιατί οφείλουμε να ολοκληρώσουμε ως Αναθεωρητική Βουλή με θεσμικό τρόπο τη Συνταγματική Αναθεώρηση που εκκρεμεί» πρόσθεσε.
Σε άλλη αποστροφή της ομιλίας του ο κ. Τασούλας τόνισε ότι οι βουλευτές καλούνται «να είναι χρήσιμοι και γόνιμοι, όχι προφανώς συμφωνώντας σε όλα, αλλά μέσα από μια πολιτική αντιπαράθεση που εξελίσσεται σε μορφή ελευθερίας».
Κλείνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος της Βουλής παρέθεσε έναν καταγεγραμμένο διάλογο που τον συγκινεί ιδιαίτερα όπως είπε, ανάμεσα σε έναν πατέρα και σε ένα γιο «για την αξία και την ουσία της ανάμειξης στην πολιτική», μέσα από το βιβλίο του Μωρίς Ζενεβουά με τίτλο «Η Ελλάς του Καραμανλή, ή Η Δημοκρατία Δυσχερής;».
Και κατέληξε απευθυνόμενος προς όλο το Σώμα της Ολομέλειας: «Είναι προφανές πως πιστεύω ότι δίκαιο είχε ο γιος, ο μετέπειτα πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, αλλά για να γίνει αυτό το δίκαιο αντιληπτό και αποδεκτό πάλι πρέπει ο καθένας από εμάς και κάθε μία ξεχωριστά να το υποστηρίξουμε αναλογιζόμενοι την απαράμιλλη τιμή που μας έκανε ο ελληνικός λαός εκλέγοντάς μας. Για να το πω διαφορετικά και συντομότερα: Τώρα που γίναμε αυτό που θαυμάζαμε, πόσοι άραγε θαυμάζουν αυτό που γίναμε; Στο χέρι μας είναι να το επιτύχουμε. Καλή επιτυχία, καλή δουλειά, και καλή συνεργασία σε όλες και όλους».

Οι αντιπρόεδροι

Ανακοινώθηκαν οι Αντιπρόεδροι της Βουλής, στη βάση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας που διενεργήθηκε νωρίτερα στην Ολομέλεια. Ειδικότερα,
Α' Αντιπρόεδρος της Βουλής εξελέγη ο Νικήτας Κακλαμάνης (ΝΔ) με 290 ψήφους "υπέρ", 5 "παρών", σε σύνολο 295 ψηφισάντων.
Β΄ Αντιπρόεδρος εξελέγη ο Χαράλαμπος Αθανασίου (ΝΔ) με 212 ψήφους "υπέρ", 83 "παρών", σε σύνολο 295 ψηφισάντων.
Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής εξελέγη ο Θανάσης Μπούρας (ΝΔ) με 273 ψήφους "υπέρ" και 22 "παρών" σε σύνολο 295 ψηφισάντων.
Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής εξελέγη ο Δημήτρης Βίτσας (ΣΥΡΙΖΑ) με 282 ψήφους "υπέρ", 13 "παρών", σε σύνολο 295 ψηφισάντων.
Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής εξελέγη ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΚΙΝΑΛ) με 214 ψήφους "υπέρ", 81 "παρών", σε σύνολο 295 ψηφισάντων.
Στ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής εξελέγη ο Γιώργος Λαμπρούλης (ΚΚΕ) με 273 ψήφους "υπέρ", 22 "παρών", σε σύνολο 295 ψηφισάντων.
Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής εξελέγη ο Απόστολος Αβδελάς (Ελληνική Λύση-Κυριάκος Βελόπουλος) με 180 ψήφους "υπέρ", 114 "παρών", σε σύνολο 295 ψηφισάντων.
Η΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής εξελέγη η Σοφία Σακοράφα (ΜεΡΑ25) με 243 ψήφους "υπέρ", 52 "παρών" σε σύνολο 295 ψηφισάντων.
Για το αξίωμα των Κοσμητόρων, ψήφισαν 295 βουλευτές. Από τη ΝΔ ο κ. Νικόλαος Βασίλειος Υψηλάντης έλαβε 269 ψήφους, 26 βουλευτές ψήφισαν "παρών, η 'Αννα Μάνη Παπαδημητρίου έλαβε 268 ψήφους, 27 "παρών". Από τον ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη Κοσμήτορας ο κ. Μάριος Κάτσης με 280 ψήφους, 15 "παρών".
Για το αξίωμα των Γραμματέων, ψήφισαν 295 βουλευτές. Από τη ΝΔ εξελέγη ο Ευάγγελος Λιάκος με 270 ψήφους, 25 "παρών", ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης εξελέγη με 238 ψήφους και 57 "παρών", ο Βασίλης Βασιλειάδης εξελέγη με 266 ψήφους και 29 "παρών", η Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα έλαβε 267 ψήφους, 28 "παρών". Από τον ΣΥΡΙΖΑ στο αξίωμα του Γραμματέα εξελέγη η Ραλία Χρηστίδου με 282 ψήφους και 13 "παρών". Από το ΚΙΝΑΛΛ ο Απόστολος Πάνας έλαβε 273 ψήφους, 22 παρών.
Από το ΚΚΕ έγινε γνωστό ότι οι βουλευτές του ψήφισαν όλους τους Αντιπροέδρους που προτάθηκαν από τα κόμματα, πλην του Απόστολου Αβδελά για τον οποίο το ΚΚΕ δήλωσε "παρών". Το ΚΚΕ, κατά πάγια πρακτική, δηλώνει "παρών", στον προτεινόμενο για το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου