Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Στις 10:30 στη Βουλή η εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου νέας Προέδρου της Δημοκρατίας με τις ψήφους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ


Tο αναθεωρημένο άρθρο του Συντάγματος προβλέπει έως και πέντε ψηφοφορίες, ωστόσο δεν θα απαιτηθεί πάνω από μία, με δεδομένη την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ να ψηφίσουν την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η οποία αναμένεται να συγκεντρώσει πολύ περισσότερες από τις 200 θετικές ψήφους που απαιτούνται για την εκλογή της από την πρώτη ψηφοφορία.

«Η πρώτη γυναίκα υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να εκλεγεί
στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας με ευρύτατη αποδοχή των πολιτικών δυνάμεων, από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
«Όπως υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η επιλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου, μιας άξιας Ελληνίδας στην κορυφαία πολιτειακή θέση, συνιστά μια υπέρβαση για την Πατρίδα μας. Όπως υπαγορεύει το Σύνταγμα, θα λειτουργεί ως ρυθμιστής του Πολιτεύματος και θα ενσαρκώνει την ενότητα του Έθνους. Είναι μια επιλογή ενωτική και αξιοκρατική. Ταυτόχρονα είναι μια επιλογή από το μέλλον που συμβολίζει τη νέα εποχή στην οποία έχει εισέλθει η χώρα. Και τι καλύτερο από μια γυναίκα να συμβολίσει την εθνική αναγέννηση της Πατρίδας μας», κατέληξε ο κ. Πέτσας.
Τσίπρας: Θα ψηφίσουμε Σακελλαροπούλου για ΠτΔ «χωρίς ναι μεν αλλά» 
Ενόψει της ψηφοφορίας για τη νέα πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας την Τρίτη στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ομόφωνα ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει υπέρ της και θα στηρίξει την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να «πετύχει στα καθήκοντά της». Ωστόσο, επανέλαβε την αντίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον «τρόπο» που διαχειρίστηκε ο πρωθυπουργός «τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό, με τα προεδρικά καλλιστεία και την εκδικητική αντιμετώπιση ενός επιτυχημένου Προέδρου».
Ως εκ τούτου, υπογράμμισε ότι η επιλογή «ενός προσώπου με προοδευτικό στίγμα από τη πλευρά του κ. Μητσοτάκη, δεν υποκρύπτει διάθεση φυγής προς τα εμπρός αλλά διάθεση επικοινωνιακής διαφυγής από τα πολλαπλά αδιέξοδα».
Αναφερόμενος, επίσης στην ψηφοφορία επί της κατάργησης της απλής αναλογικής, που θα γίνει την Πέμπτη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για έναν «εκλογικό νόμο που κλέβοντας έδρες από όλα τα κόμματα, και πριμοδοτώντας μ' αυτές το πρώτο κόμμα, αποβλέπει σε μονοκομματικές κυβερνήσεις», οι οποίες ήταν αυτές «που δημιούργησαν τις αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση». «Το πελατειακό κράτος, το ρουσφέτι στους ημέτερους, τη διαπλοκή με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, την αλόγιστη σπατάλη πόρων και δυνατοτήτων», είπε χαρακτηριστικά.
«Ναι» και από το ΚΙΝΑΛ
Ομόφωνα το Κίνημα Αλλαγής έχει αποφασίσεινα ψηφίσει την κ.  Σακελλαροπούλου ως νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η απόφαση ελήφθη, κατόπιν εισήγησης της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, από το Πολιτικό Συμβούλιο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος σε κοινή συνεδρίαση που κράτησε πολύ λίγο, καθώς ουδείς εξέφρασε αντιρρήσεις.
Σχεδόν δια βοής έγινε δεκτή η εισήγηση της κ. Γεννηματά η οποία δήλωσε:
«Θέσαμε εξ’ αρχής το πλαίσιο και τα κριτήρια για τα χαρακτηριστικά του νέου ΠτΔ που συνιστούν προϋπόθεση της δικής μας συναίνεσης. Η προσωπικότητα της κ. Σακελλαροπούλου ανταποκρίνεται σε ουσιώδεις πλευρές της πρότασής μας: Είναι μία γυναίκα που υπηρετεί με συνέπεια προοδευτικές αντιλήψεις, όπως απέδειξε και στη δικαστική της διαδρομή, με το γνωστό ακέραιο δημοκρατικό της ήθος -ιδιαίτερα μάλιστα στα χρόνια της κρίσης. Είμαι βέβαιη ότι θα εκπληρώσει με υπευθυνότητα και επιτυχία την συνταγματική της αποστολή. Γι' αυτό, και θα έχει τη στήριξή μας».
Η στάση των υπολοίπων κομμάτων
Μέρα25, Ελληνική Λύση και ΚΚΕ δεν θα ψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης στο πρόσωπο της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε προτείνει την Μάγδα Φύσσα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, αλλά και την άρνηση της ίδιας.
Ο Κ. Βελόπουλος δήλωσε ότι η Ελληνική Λύση δεν θα ψηφίσει την κ. Σακελλαροπούλου, χαρακτηρίζοντας «αριστεροφοβική» την πρόταση της κυβέρνησης, ενώ είναι άγνωστο αν θα μείνουν στην αίθουσα οι βουλευτές του κόμματος και θα καταψηφίσουν την πρόταση ή θα αποχωρήσουν.
Το ΚΚΕ δεν θα ψηφίσει και ενδεχομένως να απέχει της ψηφοφορίας.

1 σχόλιο:

  1. Προεδρος Δημοκρατιας επρεπε να γίνει ο Κώστας Καραμανλής Ηταν ο μόνος που ανοιξε νεες αγορες στους αγρότες κι εφαγαν ζεστό ψωμακι Κριμα στο βωμό των πολιτικων ισορροποιών να λαμβανονται τετοιες αποφασεις Καλη επιτυχια στην νεα Προεδρο ας μας διαψευσει ολους κι ας ειναι η πιο πετυμενη

    ΑπάντησηΔιαγραφή