Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Χρήστος Παπαστεργίου: Προτάσεις για πολιτισμό και τουρισμό



«Τα μη συμβασιοποιημένα κονδύλια του τρέχοντος ΕΣΠΑ, τα οποία έχει δεσμεύσει η Κεντρική Κυβέρνηση και για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ξεπερνούν τα 300.000.000 ευρώ, να «μεταφερθούν» στο Ταμείο Φερεγγυότητας και να κατευθυνθούν, σε βιώσιμες επιχειρήσεις»
.

Τις προτάσεις που κατάθεσε στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας για τον πολιτισμό και τον τουρισμό κοινοποιεί η περιφερειακής παράταξης «Πράξεις για την Μακεδονία». Σημειώνεται ότι η ειδική συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της περιφερειακής παράταξης.
  
Ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης Χρήστος Παπαστεργίου επεσήμανε ότι είναι «θετικό γεγονός, ότι η διοίκηση ανταποκρίθηκε στο αίτημα της παράταξής μας, να διεξαχθεί ειδικήσυνεδρίαση του Π.Σ. για τον πολιτισμό και τον τουρισμό, δεδομένων των νέων συνθηκών, λόγω της πανδημίας και της συνεπακόλουθης κρίσης.Ελπίζουμε να ανταποκριθεί και στο δεύτερο αίτημά μας για ειδική συνεδρίαση που θα αφορά στην βέλτιστη αξιοποίηση του επόμενου ΕΣΠΑ, αλλά και των νέων χρηματοδοτικών δυνατοτήτων που αποφάσισε η Ε.Ε.».

«Ελπίζουμε η σημερινή συζήτηση να αποβεί χρήσιμη. Δυστυχώς, η πλήρης
απουσία λειτουργίας της διαπαραταξιακής επιτροπής για την πανδημία,
δεν μας επιτρέπει να έχουμε την ενημέρωση που θα έπρεπε.
Ο πολιτισμός και ο τουρισμός, στο αναπτυξιακό πεδίο, αλληλοεπηρεάζονται και συνεπώς πρέπει να εξυπηρετούνται από ενιαίο σχέδιο. Αυτό άλλωστε το αποδεικνύουν και τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, σύμφωνα με τα οποία ο μαζικός τουρισμός αυξάνεται (προ κορωνοιού) κατά 8%  τον χρόνο, ενώ ο πολιτιστικός τουρισμός κατά 15%. Η τωρινή κρίση είναι μια μεγάλη ευκαιρία, να
αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και δρούμε, τόσο άμεσα όσο και
μακροχρόνια πρόσθεσε» ο κ. Παπαστεργίου. Συγκεκριμένα :

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ


Στην τοποθέτηση του για τον πολιτισμό ο κ. Παπαστεργίου επεσήμανε:

«Το Κέντρο Πολιτισμού πρέπει να καταργηθεί. Χρειαζόμαστε ένα νέο θεσμό, το σύγχρονο Περιφερειακό  Ινστιτούτο Παιδείας, Πολιτισμού και Τεχνών. Ικανό να ανοίξει ένα μεγάλο διάλογο για το νέο μοντέλο πολιτιστικής ανάπτυξης, να αναδείξει και να «γεννά» δημιουργούς, γεγονότα και παραδόσεις. Να διαμορφώνει το πλαίσιο της περιφερειακής πολιτικής για τον πολιτισμό αξιοποιώντας πλήρως τους πόρους, τα ψηφιακά μέσα, τις εξ αποστάσεως και τις εκ του σύνεγγυς δράσεις, τους
(δυνητικούς) χώρους εκδηλώσεων κάθε είδους. Με εργαστήρια για τους νέους δημιουργούς, εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα, ανάδειξη
ταλέντων, την δια βίου μάθηση, θεραπευτικές δραστηριότητες, πειραματικούς χώρους, εμβληματικές πρωτοβουλίες. Με προσκλήσεις φιλοξενίας σε προσωπικότητες των τεχνών και των επιστημών, να δημιουργήσουν εδώ τα έργα τους, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά, ως πνευματικό αντίδωρο, «στοιχεία» της Κεντρικής Μακεδονίας.


Με διεθνή γεγονότα (συνέδρια, εκδηλώσεις κ.λ.π.) σε χώρους παγκόσμιας
Αναφοράς (π.χ. Σχολή του Αριστοτέλη, Πετράλωνα, Δίον, Βεργίνα, Πέλλα,
Αμφίπολη, Άγιο Όρος, Όλυμπος κ.ά.). Με συνεργασίες με εκπαιδευτικά ιδρύματα, μουσεία, φεστιβάλ και αντίστοιχα ινστιτούτα. Με προώθηση /συντονισμό του εκπαιδευτικού και ιστορικού τουρισμού, ανάδειξη του πολιτισμού της φύσης και του περιβάλλοντος, αλλά και του λαϊκού πολιτισμού. Με ίδρυση και λειτουργία σχετικών αρχείων...

Ο νέος αυτός θεσμός όμως, χρειάζεται και χώρους. Προτείνεται λοιπόν, να στεγαστεί στην ΥΦΑΝΕΤ και στο κτήριο Ντεπώ. Μπορεί να χρηματοδοτηθεί και γι αυτό, επειδή πληροί τις προϋποθέσεις για την πράσινη μετάβαση, τις νέες υποδομές, τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση της διοίκησης και την κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού.
Σημειώνεται επιπλέον ότι η ΥΦΑΝΕΤ προοριζόταν από το 1997 να γίνει χώρος πολιτισμού, ενώ το κτήριο στο Ντεπώ είναι εμβληματικό τοπόσημο αστικού εκσυγχρονισμού αφού εκεί ήταν η αφετηρία του ιππήλατου τραμ.

Σε συνάντηση με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Κ. Ζέρβα, τον ενημέρωσα
για την πρόταση αυτή, την οποία και απεδέχθη ως βάση συζήτησης,
συμφωνώντας και εκείνος στην ανάγκη ενός νέου θεσμού στον χώρο του
πολιτισμού που θα συσπειρώνει δυνάμεις και θα μεγιστοποιεί δυνατότητες.

Καλούμε την Περιφέρεια, την Αυτοδιοίκηση συνολικά να εξετάσουν την πρότασή μας αυτή.

Επιπλέον, ένα τέτοιο ινστιτούτο θα μπορεί σε συνθήκες κρίσης, όπως η σημερινή να προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης στους ανθρώπους του πολιτισμού που χάνουν την δουλειά τους οργανώνοντας πολλαπλές δραστηριότητες, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας. Η Περιφέρεια Κ.Μ. όμως, οφείλει και τώρα να προχωρήσει σε αυτό.



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Στην τοποθέτηση του ο κ. Παπαστεργίου επεσήμανε:

«Ευτυχώς ο κ. Περιφερειάρχης δεν επανέλαβε τα περί υγειονομικής ζώνης.Θα ήταν εγκληματικό λάθος και θα ακύρωνε κάθε προσπάθεια. Είναι μεγάλη παράλειψη η πλήρης απουσία δράσεων μαζί με τις γειτονικές περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της Θεσσαλίας. Υπάρχουν κοινά και συμπληρωματικά πεδία, όπως π.χ. ο Όλυμπος, ο Στρυμονικός κόλπος, οι ορεινοί όγκοι στα Δυτικά, ενιαίες «διαδρομές» ειδικού και εναλλακτικού ενδιαφέροντος κ.λ.π.

Είναι κρίμα οι οδικοί είσοδοι της Περιφέρειας μας να είναι σε τριτοκοσμική και
επικίνδυνη κατάσταση, όπως στους Ευζώνους-Πολύκαστρο και μουσεία να είναι, στην ουσία, κλειστά(π.χ. Πολυγύρου).


Είναι καλό νέο, ότι άρχισαν, με ευθύνη της περιφέρειας, οι ενημερώσεις, σε 2.000
επιχειρήσεις για τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Θα πρέπει να γενικευθούν, αλλά και να οδηγήσουν σε πιστοποίηση των επιχειρήσεων, καθώς και σε ενίσχυσή τους, ειδικά των μικρομεσαίων, για την αγορά των απαραίτητων υλικών, αλλά και στην υποστήριξή τους με υγειονομικούς σε τακτική παρουσία.


Η διαφημιστική στόχευση, ιδιαίτερα για φέτος, θα πρέπει να εστιάζει στον εσωτερικό τουρισμό και στην ομογένεια, καθώς και στην επιμήκυνση της περιόδου.
Η στρατηγική μας κατεύθυνση πρέπει να είναι η θεματική και χωρική διαφοροποίηση του «τουριστικού προϊόντος». Έτσι θα προσελκύσουμε ακριβό και ποιοτικό τουρισμό, θα έχουμε ισόρροπη ενδοπεριφερειακή ανάπτυξη και ενίσχυση των μικρών προορισμών. Προϋπόθεση γι αυτό είναι όμως η μελέτη της φέρουσας ικανότητας των υποδομών μας, αλλά και της αντίστοιχης περιβαλλοντικής, ώστε να είναι διαρκές το αποτέλεσμα.

Απαιτείται ακόμη να υπάρξουν δομές τεχνικής υποστήριξης των δήμων και
των τοπικών επιχειρήσεων, που θα οδηγούν σε πιστοποιήσεις προϊόντων /υπηρεσιών, συμβουλευτικές δομές χρηματοδότησης και αξιοποίησης προγραμμάτων.

 Με βάση τα δεδομένα, πέραν του μοντέλου ήλιος και θάλασσα από τις σαράντα και πλέον ειδικές /εναλλακτικές μορφές τουρισμού που υπάρχουν, θα πρέπει να αρχίσουμε από τον οικοτουρισμό, τον αγροτουρισμό, τον θρησκευτικό /προσκυνηματικό, τον ιαματικό /υγείας /ευεξίας, τον συνεδριακό/εκπαιδευτικό και, φυσικά, τον πολιτιστικό στο σύνολό του. Και από χώρες -αφετηρίες ήδη ποιοτικού
τουρισμού όπως η Κύπρος, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία, η Γερμανία, η Ρουμανία και το Ισραήλ. Αυτά προϋποθέτουν και οδηγούν σε συνεργασία με, ελληνικά και ξένα, ιδρύματα -φορείς -επιχειρήσεις -ειδικούς και άρα, μια άλλη νοοτροπία για την ουσία και την επόμενη μέρα και όχι για την προσωπική προβολή και τις εφήμερες εντυπώσεις. Για να μην είναι το καλοκαίρι μόνο μια ιδέα (state of mind), αλλά να γίνει «κατάσταση» για όλο το χρόνο (state of life). Έτσι, έρχεται ως φυσικό επακόλουθο και η σύγχρονη συσχέτιση του τουρισμού με την παιδεία, τον πολιτισμό και τις τέχνες.

ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗ


Κλείνοντας ο κ. Παπαπστεργίου επεσήμανε ότι «Πέραν των έκτακτων γενικών επιχορηγήσεων από την Πολιτεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, χρειάζεται ουσιαστική χρηματοδότηση και από την Περιφέρεια στους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση, ιδιαίτερα στον χώρο του Πολιτισμού και του Τουρισμού.

Προτείνουμε λοιπόν, τα μη συμβασιοποιημένα κονδύλια του τρέχοντος ΕΣΠΑ, τα οποία έχει δεσμεύσει η Κεντρική Κυβέρνηση και για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ξεπερνούν τα 300.000.000 ευρώ, να «μεταφερθούν» στο Ταμείο Φερεγγυότητας και να κατευθυνθούν, σύμφωνα μετον κανονισμό του, σε βιώσιμες επιχειρήσεις μοχλεύοντας έως και δεκαπλάσια κονδύλια, όπως προβλέπεται. Το ποσό είναι μεγάλο και η ...πρόκληση, επίσης !!!



               



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου