Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021

Ομιλία Λάκη Βασιλειάδη στη Βουλήγια το νομοσχέδιο για την Επικουρική Ασφάλιση

Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης τοποθετήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά: εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών στην επικουρική ασφάλιση, ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης και συναφείς διατάξεις».

Ο Λάκης Βασιλειάδης χαρακτήρισε πρωτοπόρο και καινοτόμο το νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι αυξάνει την εμπιστοσύνη των πολιτών και ιδίως των νέων εργαζόμενων στο Ασφαλιστικό Σύστημα, στηρίζει την ανάπτυξη και προσδίδει μεγαλύτερη σταθερότητα και ασφάλεια. Τόνισε ότι κινείται εντός του πλαισίου αρχών της Νέας Δημοκρατίας, καθώς ενισχύει την κοινωνική δικαιοσύνη και στηρίζει τον εργαζόμενο, τον αγρότη, τον ασφαλισμένο, τον μελλοντικό συνταξιούχο.

 

Το βίντεο της ομιλίας 


 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

«Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε,

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, μιας και είναι η πρώτη τοποθέτησή μου από βήματος μετά το άνοιγμα της Βουλής, θα ήθελα κ. Πρόεδρε να ευχηθώ σε όλες και όλους Καλό Μήνα, και ειδικότερα στα νέα μέλη της Κυβέρνησης καλή δύναμη για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. Η σύντομη θερινή ανάπαυλα μας επέτρεψε να περάσουμε χρόνο στις περιφέρειές μας, κοντά στους συμπολίτες μας που μας εμπιστεύτηκαν και μας ανέδειξαν σε αυτά τα έδρανα. Από τις συζητήσεις που είχα κατά την περίοδο που μας πέρασε διέκρινα ότι οι συνεχιζόμενες δοκιμασίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας, αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος, πέρα από τις άμεσες και ορατές επιπτώσεις τους, έχουν επίσης επηρεάσει σημαντικά και την ψυχολογία του κόσμου.

Ειδικότερα οι νεότεροι συμπολίτες, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που όλοι , σε μια περίοδο της ζωής τους που χτίζουν την επαγγελματική τους πορεία, ή ξεκινούν τη δική τους οικογένεια, σταδιακά χάνουντην ελπίδα τους για ένα καλύτερο αύριο.Η πανδημία, η παρατεταμένη ύφεση των περασμένων ετών, γεωπολιτικές εξελίξεις με παράπλευρες επιπτώσεις για τη χώρα μας, η κλιματική κρίση, είναι συνθήκες που μεμονωμένα ο καθένας θα δυσκολευόταν να αντιμετωπίσει, πόσο μάλλον όταν συμβαίνουν ταυτόχρονα, ή διαδέχονται η μία την άλλη. 

Σε ένα βαθμό θα μπορούσε να πει κανείς ότι για αυτό το «καλύτερο αύριο» μιλάμε και σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.vΓια την επιστροφή της ελπίδας σε νέες και νέους που σχεδιάζουν το μέλλον, αποδεχόμενοι ως ενδεχόμενο ότι μπορεί να μην πάρουν σύνταξη ποτέ, -όπως πολλοί συμπολίτες μου μου αναφέρουν στην Πέλλα.

Το Σχέδιο Νόμου που εισηγείται σήμερα το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων αποτελεί μια οφειλόμενη μεταρρύθμιση για τους νέους. Κύριος στόχος του Σχεδίου Νόμου είναι η σε βάθος χρόνου αύξηση των επικουρικών συντάξεων.Βασική μεταρρύθμιση προς την κατεύθυνση αυτή είναι η εισαγωγή του πολυσυζητημένου κεφαλαιοποιητικού συστήματος στο Εθνικό Σύστημα Ασφάλισης.

Πρόκειται για συζήτηση την οποία προσωπικά θυμάμαι εδώ και 20 περίπου χρόνια, τόσο σε πολιτικό επίπεδο, στη Βουλή ή εκτός, όσο και στους σχετικούς με το χώρο επιστημονικούς ακαδημαϊκούς κύκλους.

Δυστυχώς, βρισκόμαστε μπροστά σε μία δυσάρεστη πραγματικότητα. Ο πληθυσμός της χώρας γερνάει. Η ραγδαία μείωση των γεννήσεων σε συνδυασμό με την αύξηση του μέσου προσδόκιμου ζωής έχουν ως αποτέλεσμα να αντιστοιχεί ένας συνταξιούχος σε λιγότερο από 2 εργαζόμενους, όταν η αναλογία αυτή στο παρελθόν ήταν 1 προς 5.Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πραγματικότητα. Έχουμε χρέος απέναντι στη νέα γενιά να θεσπίσουμε σήμερα ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα εξασφαλίσει τους συνταξιούχους σε βάθος δεκαετιών.Η μετατροπή ενός μέρους του συστήματος ασφάλισης από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό νομίζω πως είναι όχι απλά προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά και μονόδρομος.Χαιρετίζω λοιπόν την Ηγεσία του Υπουργείου που εφαρμόζει με τόλμη μια ακόμα προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας.

Το νέο αυτό σύστημα εστιάζει στους νέους εργαζόμενους, οι οποίοι θα μπουν στην αγορά εργασίας από το2022 και μετά.Παράλληλα και προαιρετικά, δίνεται η δυνατότητα ένταξης και σε ήδη εργαζόμενους, έως 35 ετών.Για την εφαρμογή του, θεσπίζεται το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης το οποίο θα λειτουργεί στα πρότυπα άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ.Στο σημερινό αναδιανεμητικό σύστημα, το ύψος της σύνταξης δεν είναι ευθεία συνέπεια του ύψους των εισφορών τους ασφαλισμένου, αλλά εξαρτάται πρωτίστως από τον αριθμό των εργαζομένων που καταβάλουν εισφορές τη στιγμή της απονομής της σύνταξης.Αυτή είναι μια παρανόηση την οποία καλούμαστε να απαντήσουμε συχνά, καθώς, -και δικαίως κατά τη γνώμη μου-, ο συνταξιούχος αναμένει ότι θα πάρει τα λεφτά που έχει δουλέψει μια ζωή και το Κράτος τα παρακράτησε.Με το νέο σύστημα που εισηγείται το Υπουργείο στο Σχέδιο Νόμου, επιτυγχάνεται ακριβώς αυτό.Δημιουργείται ο «ατομικός κουμπαράς» κάθε ασφαλισμένου, όπου συγκεντρώνονται οι εισφορές του.

Σκοπός όμως δεν είναι μόνο η αποταμίευση, αλλά και η αύξηση μέσω των επενδύσεων. Τα λεφτά του κουμπαρά πρέπει και να «αυγατίσουν».Και αυτό θα πραγματοποιηθεί μέσω της λειτουργίας του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, το οποίο θα ακολουθεί δοκιμασμένες πρακτικές, δομημένες πάνω σε αναλογιστικές μελέτες και με φιλοσοφία ιδιωτικής οικονομίας.Δεν εφευρίσκουμε τον τροχό, απλά εφαρμόζουμε την εμπειρία άλλων χωρών, που με την εφαρμογή κεφαλοποιητικού συστήματος πέτυχαν αύξηση από 40 έως 60% στο ύψος των επικουρικών συντάξεων.Δυστυχώς στη χώρα μας έχουμε δαιμονοποιήσει, μεταξύ πολλών άλλων, και την έννοια της επένδυσης, όπως άλλωστε φαίνεται και από τη στάση και την κριτική της αντιπολίτευσης στο υπό συζήτηση Σχέδιο Νόμου.

Για αυτό και θέλω να αναφερθώ ειδικώς στην πρόβλεψη εγγύησης του Δημοσίου περί μη αρνητικής απόδοσης.Τι σημαίνει αυτό; Ότι σε καμία περίπτωση το ύψος της σύνταξης δεν θα είναι χαμηλότερο από αυτό που αντιστοιχεί στις καταβληθείσες εισφορές. Είτε πάει καλά η επένδυση δηλαδή, είτε όχι, ο ασφαλισμένος δεν μπορεί να βγει χαμένος.Το νέο σύστημα ενισχύει επίσης τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, καθώς δίνει περισσότερο έλεγχο στον ασφαλισμένο, μέσω του συστήματος παρακολούθησης του «ατομικού κουμπαρά».

Κλείνοντας κ. Πρόεδρε, θεωρώ ότι πρόκειται για πρωτοπόρο και καινοτόμο νομοσχέδιο, που αυξάνει την εμπιστοσύνη στο Ασφαλιστικό Σύστημα, στηρίζει την ανάπτυξη και προσδίδει μεγαλύτερη σταθερότητα και ασφάλεια.Είναι εντός του πλαισίου αρχών της Νέας Δημοκρατίας, καθώς ενισχύει την κοινωνική δικαιοσύνη και στηρίζει τον εργαζόμενο, τον αγρότη, τον ασφαλισμένο, τον μελλοντικό συνταξιούχο.Καλώ λοιπόν το Σώμα να υπερψηφίσει. Σας ευχαριστώ.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου