Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Ο απόηχος της έκθεσης «Η ποίηση της πέτρας» των καλλιτεχνικών δημιουργημάτων του Νικόλα Δημάκα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η παρουσίαση των καλλιτεχνικών έργων του Νικόλα Δημάκα, στο «Χατζηγιάννειο» Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Έδεσσας, το χρονικό διάστημα 24-29 Σεπτεμβρίου 2021. Στην έναρξη της Έκθεσης παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Τάκης Γιάννου, ο Στρατηγός Διοικητής της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Γεώργιος Χατζηγεωργίου, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Εδέσσης-Πέλλης & Αλμωπίας Πατήρ Νικόλαος, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι άλλων τοπικών αρχών και φορέων καθώς και πολλοί πολίτες και επισκέπτες της Έδεσσας και της περιοχής της.

 Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης, ο αυτοδίδακτος καλλιτέχνης Νικόλαος Δημάκας μίλησε για το έργο του, τις ζωγραφισμένες πέτρες, με «πρώτες ύλες» πατρογονικές πέτρες που μετέφερε στο εργαστήριό του από περιοχές με τις οποίες συνδέθηκε προσωπικά, οικογενειακά και συναισθηματικά. Επίσης, αναφέρθηκε στις διαφορετικές τεχνικές που χρησιμοποίησε και έχουν ένα διαφορετικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, στο οποίο «συνεργάζονται» ελεύθερα και αυτόνομα οι πέτρες, με τη δομή και το σχήμα τους, τα χρώματα και η μείξη τους, αλλά και τυχαίοι και σκόπιμοι παράγοντες, όπως η επίδραση της υγρασίας, της θερμοκρασίας και των λεπτών κινήσεων του καλλιτέχνη.

 

Η έκθεση υποστηρίζονταν με την προβολή ειδικών βίντεο, σε οθόνη υψηλής ευκρίνειας καθώς, επίσης, και μίας σειράς φωτογραφιών με λεπτομέρειες από τις ζωγραφισμένες πέτρες που αναδεικνύουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του κάθε καλλιτεχνικού έργου και την σημασία παρατήρησης της ολότητας, αλλά και τις λεπτομέρειας στο πεδίο της παρατήρησής μας. 

 

Ο δημιουργός της έκθεσης «Η Ποίηση της Πέτρας», εκφράζει τις θερμότερες ευχαριστίες του, στον Δήμαρχο και Δήμο Έδεσσας που υποστήριξε την οργάνωση της έκθεσης, στους πολυάριθμους συνεργάτες και δημοσιογράφους που συνέβαλλαν στην ανάπτυξη και προβολή της έκθεσης και στο κοινό που επισκέφτηκε την έκθεση και ανέπτυξε έναν πλούσιο και δημιουργικό διάλογο με τον καλλιτέχνη.

 

Η έκθεση θα συνεχίσει την πορεία της, σε άλλους χώρους και με άλλες μορφές καθώς, όπως αναφέρει ο Καλλιτέχνης, οι δημιουργίες της τέχνης και του πολιτισμού αποτελούν δημόσια αγαθά στα οποία χρειάζεται να εξασφαλίζουμε ελεύθερη πρόσβαση για το ευρύ κοινό και ιδίως στη νέα γενιά.  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου