Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Ανακοίνωση από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την «1η Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα AIDS 2021»

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας – Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα εξής σχετικά με την 1η Δεκεμβρίου, «Παγκόσμια Ημέρα AIDS 2021»:

    Από το 1988, με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Γενικής

Συνέλευσης του ΟΗΕ, καθιερώθηκε η 1η Δεκεμβρίου ως η Παγκόσμια Ημέρα AIDS.

          Η ημέρα αυτή αποτελεί μια αφορμή για να εντατικοποιηθούν οι δράσεις που αφορούν στην πρόληψη και τη θεραπεία του AIDS, να επαναπροσδιοριστούν οι δαπάνες για την υγεία και τη διαμόρφωση των πολιτικών υγείας και να υπενθυμίσει σε ανθρώπους και κυβερνήσεις ότι ο HIV δεν έχει φύγει.

          Κάθε Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο θέμα, το οποίο για τη φετινή χρονιά συνοψίζεται με το τρίπτυχο: «Τέλος στις ανισότητες. Τέλος στο AIDS. Τέλος στις πανδημίες» .

          Η αντιμετώπιση των ανισοτήτων είναι μια μακροχρόνια παγκόσμια υπόσχεση, ο επείγων χαρακτήρας της οποίας έχει αυξηθεί. Το 2015, όλες οι χώρες δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις ανισότητες εντός και μεταξύ των χωρών ως μέρος των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων με τα ψηλότερα ποσοστά HIV, έχουν σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο κατά του AIDS, γεγονός που δείχνει τι είναι εφικτό. Ωστόσο, οι νέες μολύνσεις ακολουθούν γραμμές ανισότητας και δεν μειώνονται αρκετά γρήγορα παγκοσμίως ώστε να σταματήσει η πανδημία.

           Την 1η Δεκεμβρίου 2021, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) καλεί τους παγκόσμιους ηγέτες και τους πολίτες να συσπειρωθούν για να αντιμετωπίσουν τις ανισότητες που προκαλεί το AIDS και να προσεγγίσουν άτομα που επί του παρόντος δεν λαμβάνουν βασικές υπηρεσίες για τον HIV.

          Η προστασία των ατόμων με λοίμωξη HIV κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι η διασφάλιση ότι όλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας.

          Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, στη χώρα μας την περίοδο 01.01.2021 – 31.10.2021 οι νέες διαγνώσεις φαίνεται να κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη. Συγκεκριμένα διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν 402 νέα περιστατικά HIV λοίμωξης, εκ των οποίων τα 330 (82,09%) αφορούν σε άνδρες και τα 72 (17,91%) σε γυναίκες.

           Διαχρονικά οι περισσότερες μεταδόσεις του ιού αποδίδονται στην απροφύλακτη σεξουαλική επαφή, κυρίως σε αυτή μεταξύ των ανδρών, με εξαίρεση το 2012. Μετά την επιδημία στους Χρήστες Ενδοφλέβιων Ναρκωτικών την τριετία 2011-2013, παρατηρείται μία μείωση σε αυτήν την κατηγορία μεταδοσης με εξαίρεση το 2018.

           Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη διάγνωση της HIV λοίμωξης μέχρι την έναρξη της αντιρετροϊκής αγωγής έχει ελαττωθεί κατά την τελευταία δεκαετία. Τα ποσοστά των διαγνωσθέντων περιστατικών HIV που έχουν μολυνθεί μέσω απροφύλακτης σεξουαλικής επαφής και έχουν ξεκινήσει αντιρετροϊκή αγωγή είναι ιδιαίτερα υψηλά (>90% των ετήσιων διαγνώσεων), ενώ στους χρήστες ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα. Ικανοποιητική είναι η σύνδεση και στα HIV θετικά άτομα αλλοδαπής εθνικότητας (Περίπου 80% των περιστατικών που διαγνώστηκαν το 2019 είχαν ξεκινήσει θεραπεία έως τις 31/08/2020). Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τους ιατρούς της και μέσα από το Δίκτυο Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας,  εκπόνησε και εφαρμόζει το Πρόγραμμα Ενημέρωσης και Αγωγής Υγείας για τα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα στους εφήβους της Δευτεροβάθμιας  εκπαίδευσης για περισσότερο από οκτώ χρόνια συνολικά με στόχο την προαγωγή της σεξουαλικής υγείας των εφήβων. Η εφετινή δράση ανεστάλη εξαιτίας της εξέλιξης της πανδημίας COVID-19.        Ωστόσο, υπάρχει σχεδιασμός για την απομακρυσμένη εκπαίδευση των μαθητών.

           Αξίζει, επίσης,  να σημειωθεί ότι για πάνω από 10 συνεχή χρόνια η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με το τμήμα Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και με τους ιατρούς της, συμμετείχε ενεργά στις εκδηλώσεις ενημέρωσης των πολιτών και των επισκεπτών της πόλης της Θεσσαλονίκης, που διοργανώνονταν κάθε χρόνο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS, μαζί με τον ΕΟΔΥ και άλλους φορείς και εθελοντικές οργανώσεις της πόλης.

           Για τον εορτασμό της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας AIDS, μπορείτε να συμμετέχετε στη διαδικτυακή εκδήλωση του Π.Ο.Υ. και του UNAIDS στον σύνδεσμο https://bit.ly/3FGKnWB

(ταυτότητα συνάντησης: 868 9938 6650, κωδικός πρόσβασης: 478833), να φορέσετε το κόκκινο μπλουζάκι σας και να ανάψετε ένα κερί”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου