Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΚΟΥ :Η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της φέτος 1,8 δισ. από το ΠΑΑ για να υλοποιήσει καινοτόμα αναπτυξιακά και επενδυτικά προγράμματα. Δυστυχώς όμως, ΕΧΕΙ ΕΛΛΕΙΜΑ σχεδιασμού και πολιτικών προτεραιοτήτων με κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο.

Πρωτογενής τομέας

Σε μια περίοδο που τα νοικοκυριά στενάζουν από τις αυξήσεις στα είδη διατροφής, διαλύέτε ο θεσμός των λαϊκών αγορών.
Αυξήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο, λιπάσματα, αγροεφόδια, ζωοτροφές εκτίναξαν το κόστος παραγωγής και μείωσαν δραματικά το διαθέσιμο εισόδημα του παραγωγού και του τελικού καταναλωτή.
Γεωργοί, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, αλιείς, απροστάτευτοι απέναντι στις συνέπειες της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης, της κλιματικής αλλαγής και της ακρίβειας, βρίσκονται σε απόγνωση.
Είναι επιτακτικό πλέον να γίνουν ενέργειες όπως :
- Μείωση των τιμολογίων ρεύματος, για αντιστάθμιση της ρήτρας αναπροσαρμογής
- Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και στα καύσιμα.
Έχουν διαλύσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ οδηγώντας σε αδικίες και στις χειρότερες πληρωμές όλων των εποχών.
Προσπάθού να ιδιωτικοποιήσουν τον ΕΛΓΑ βάζοντας σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητά του και τη δυνατότητα να ανταποκρίνεται άμεσα σε εκτιμήσεις και αποζημιώσεις.
Δεν υπάρχει πολιτική φορολογικών κινήτρων και αντιμετώπισης των δανείων των αγροτών και των συνεταιρισμών. Δάνεια τα οποία αγγίζουν το 1,5 δισ. (με τους τόκους τα 4 δισ.) άφησαν να τα διαχειρίζονται ξένα funds και οδηγούν ήδη σε οικονομική ασφυξία και κατασχέσεις αγροτικών περιουσιών.
Η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της φέτος 1,8 δισ. από το ΠΑΑ για να υλοποιήσει καινοτόμα αναπτυξιακά και επενδυτικά προγράμματα. Δυστυχώς όμως, ΕΧΕΙ ΕΛΛΕΙΜΑ σχεδιασμού και πολιτικών προτεραιοτήτων με κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου