Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

Πετάει εκτός ρωσικών κοιτασμάτων αερίου Shell και Mitsubishi ο Βλαντιμιρ Πούτιν !

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε σήμερα τη μεταβίβαση όλων των δικαιωμάτων στα κοιτάσματα και τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου Sakhalin-2 σε ρωσική οντότητα, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να αναγκάσει ξένους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των Shell, Mitsubishi και Mitsui, να αποχωρήσουν από το έργο.

Οπως αναφέρουν οι Financial Times, το διάταγμα του Ρώσου προέδρου αναφέρει ότι οι δυτικές κυρώσεις έχουν δημιουργήσει «την απειλή μιας περιβαλλοντικής και τεχνολογικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης» στο Sakhalin-2, αναγκάζοντας τη Μόσχα να ενεργήσει «για να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα».

Η απόφαση του Πούτιν σηματοδοτεί την πρώτη φορά που το Κρεμλίνο εθνικοποιεί μια εταιρεία από τότε που εκατοντάδες πολυεθνικές ανακοίνωσαν σχέδια αποχώρησης από τη χώρα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα απειλήσει με τέτοιες ενέργειες, εάν οι εταιρείες παραμέλησαν τις νομικές τους υποχρεώσεις στη Ρωσία ή δεν πληρώσουν τους εργαζομένους τους.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι ρωσικές περικοπές στην προμήθεια φυσικού αερίου της Ευρώπης έχουν τρομάξει τις αγορές, προκαλώντας κατηγορίες ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί τους τεράστιους ενεργειακούς πόρους της ως όπλο και εκτοξεύει τις τιμές της ενέργειας στα ύψη.

Το διάταγμα δίνει στους υφιστάμενους επενδυτές έναν μήνα για να αποφασίσουν εάν θα παραμείνουν ή όχι συμμέτοχοι στη νέα οντότητα. Πρέπει να προσκομίσουν έγγραφα που να αποδεικνύουν την ιδιοκτησία τους, αν και η ρωσική Gazprom θα διατηρήσει αυτόματα το μερίδιό της 50 τοις εκατό συν μία μετοχή. 

Οι ενδιαφερόμενοι που εξαιρούνται από το έργο ενδέχεται να μην αποζημιωθούν πλήρως. Η Ρωσία θα διενεργήσει έλεγχο για τον προσδιορισμό των ζημιών και θα χρεώσει τους μετόχους του Sakhalin-2 για αυτές, αν βρεθούν, ανέφερε το διάταγμα.

Το υπουργικό συμβούλιο της Ρωσίας θα διαχειρίζεται το έργο μέχρι τον διορισμό διευθύνοντος συμβούλου από την τοπική διοίκηση.

Το έργο Sakhalin-2 αναπτύχθηκε από την Gazprom μαζί με την πετρελαϊκή Shell, η οποία κατέχει μερίδιο 27,5%, και τους ιαπωνικούς κολοσσούς Mitsui και Mitsubishi, με αντίστοιχα μερίδια 12,5% και 10%.

Η Shell δήλωσε την Παρασκευή ότι «πάντα ενεργούσε προς το συμφέρον του Sakhalin-2 και σύμφωνα με όλες τις ισχύουσες νομικές απαιτήσεις» και αξιολογούσε τις επιπτώσεις του διατάγματος. Η εταιρεία δήλωσε τον Μάρτιο ότι θα εγκαταλείψει το εγχείρημα, ασκώντας πίεση στους Ιάπωνες μετόχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου