Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

ΠΟΥΤΙΝ Λουκασένκο: Συμφωνία για κοινή στρατιωτική δύναμη με τη Ρωσία

Ο Λουκασένκο πρόσθεσε πως οι δύο χώρες άρχισαν να ενώνουν δυνάμεις τους πριν από δύο ημέρες, προφανώς μετά την έκρηξη στη ρωσική γέφυρα στην Κριμαία.

Νωρίτερα, η Μολδαβία ανακοίνωσε ότι τρεις πύραυλοι Cruise που εκτόξευσε η Ρωσία κατά της Ουκρανία διέσχισαν τον μολδαβικό εναέριο χώρο και ότι καλεί για εξηγήσεις τον ρώσο πρεσβευτή στο Κισινάου

.

«Τρεις πύραυλοι Cruise που εκτοξεύθηκαν κατά της Ουκρανίας σήμερα το πρωί από ρωσικά πλοία στην Μαύρη Θάλασσα διέσχισαν τον εναέριο χώρο της Μολδαβίας. Εδωσα οδηγίες να κληθεί ο πρεσβευτής της Ρωσίας για να δώσει εξηγήσεις», έγραψε στο Twitter ο μολδαβός υπουργός Εξωτερικών Νίκου Ποπέσκου.

Ουκρανία: Ρωσική επίθεση με 75 πυραύλους σε Κίεβο και άλλες πόλεις - Τουλάχιστον 8 νεκροί και 24 τραυματίες

Τουλάχιστον 8 νεκροί και 24 τραυματίες σε συνοικία του Κιέβου, μετά τον βομβαρδισμό σήμερα το πρωί της ουκρανικής πρωτεύουσας και "πολλών πόλεων" της χώρας, σύμφωνα με την προεδρία της και το υπουργείο Εσωτερικών.

Τουλάχιστον 8 νεκροί και 24 τραυματίες σε συνοικία του Κιέβου, μετά τον βομβαρδισμό σήμερα το πρωί της ουκρανικής πρωτεύουσας και "πολλών πόλεων" της χώρας, σύμφωνα με την προεδρία της και το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως η Ρωσία εκτόξευσε σήμερα το πρωί 75 πυραύλους εναντίον πόλεων της Ουκρανίας.

«Το πρωί, ο επιτιθέμενος εκτόξευσε 75 πυραύλους, 41 από τους οποίους καταρρίφθηκαν από την αντιαεροπορική άμυνά μας», δήλωσε με ανάρτησή του στην εφαρμογή Telegram ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι, διευκρινίζοντας πως η Ρωσία χρησιμοποίησε επίσης «μη επανδρωμένα αεροπλάνα μάχης».

Το Κίεβο στοχοθετήθηκε για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από τρεις μήνες, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ετοιμαζόταν για συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας του δύο ημέρες μετά την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας.

Στο Κίεβο, δημοσιογράφοι του AFP είδαν πολλά ασθενοφόρα στο κέντρο της πόλης να κατευθύνονται προς το μέρος όπου ακούστηκαν τρεις ισχυρές εκρήξεις γύρω στις 08:15 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος). Μεγάλες στήλες καπνού ήταν ορατές, ενώ στη συνέχεια ακούστηκαν δύο νέες εκρήξεις. Η τελευταία φορά που είχε πληγεί το Κίεβο ήταν στις 26 Ιουνίου.

Από τον βομβαρδισμό σήμερα το πρωί του Κιέβου επλήγησαν κτίρια, σύμφωνα με τον δήμαρχο της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο, ο οποίος διευκρίνισε ότι ορισμένα από τα κτίρια αυτά αποτελούν μέρος της "κρίσιμης σημασίας υποδομής" της πόλης.

Ο Κλίτσκο διευκρίνισε επίσης στην ανάρτησή του στο Telegram ότι πολλές εκρήξεις συγκλόνισαν την συνοικία Σεφτσενκίφσκι του Κιέβου σήμερα το πρωί, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 8 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 24 τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό της περιοχής αυτής.

Σύμφωνα ωστόσο με την αστυνομία του Κιέβου, τουλάχιστον 5 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν από τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα στην ουκρανική πρωτεύουσα.

"Τα περισσότερα πλήγματα ήταν στο κέντρο της πρωτεύουσας", διευκρίνισε η αστυνομία στη σελίδα της στο Facebook. "Προς το παρόν έχει γίνει γνωστό ότι 12 τραυματίστηκαν. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν".

Στην ουκρανική πρωτεύουσα ανατινάχθηκε επίσης μια γέφυρα, μετέδωσε το Anadolu, το οποίο είχε διευκρινίσει νωρίτερα επικαλούμενο τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι πέραν του Κιέβου εκρήξεις αναφέρθηκαν επίσης στις πόλεις Ζιτόμιρ, Κμελνίτσκι, Ντνίπρο, Λβιβ και Τερνόπιλ.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες στην κόκκινη γραμμή του μετρό του Κιέβου σταμάτησαν να λειτουργούν και ότι όλοι οι υπόγειοι σιδηροδρομικοί σταθμοί λειτουργούν τώρα ως καταφύγια, σύμφωνα με το Anadolu.

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε εξάλλου ότι ρωσικός πύραυλος έπληξε δρόμο στον οποίο βρίσκονται υπηρεσίες ασφαλείας και το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Δείτε την αντίδραση του ανταποκριτή του ΒΒC στο Κίεβο, τη στιγμή της πυραυλικής επίθεσης.

Νεαρή γυναίκα τραβάει βίντεο την ώρα της πυραυλικής επίθεσης. Τη στιγμή που μεταδίδει «ζωντανά» φαίνεται και ακούγεται πίσω της μεγάλη έκρηξη, από την οποία φαίνεται ευτυχώς να βγαίνει αλώβητη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου