Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Ζητούν σταθερό φορολογικό πλαίσιο για 20 χρόνια
Την ανάγκη θέσπισης ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου για 20 χρόνια θέτουν ως βασική προϋπόθεση, ώστε να πραγματοποιηθούν επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων, στελέχη της εγχώριας αγοράς ακινήτων (real estate), 

Μάλιστα, επισημαίνουν ότι από το 2009 έως σήμερα έχουν ψηφισθεί τουλάχιστον 20 διαφορετικά νομοσχέδια σχετικά με τον κλάδο των ακινήτων. 

Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από τις παρουσιάσεις 18 στελεχών της εγχώριας αγοράς ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν σήμερα, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Prodexpo.

Αναλυτικότερα, για το φορολογικό πλαίσιο ζητείται εκλογίκευση, απλούστευση, όχι εκπλήξεις ή αλλαγές, αλλά σταθερό για μία εικοσαετία. 

Ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ναι μεν δεν εκφράζονται ιδιαίτερες αντιδράσεις, ωστόσο, όπως επισημαίνουν τα στελέχη της αγοράς, η βάση του φόρου δε θα πρέπει να είναι οι αντικειμενικές αξίες αλλά οι πραγματικές- εμπορικές.

Τα στελέχη του κλάδου επισημαίνουν ότι είναι αναγκαία σήμερα η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες έχουν να αναπροσαρμοσθούν από το 2007.

Ως προς την προσέλκυση ξένων επενδύσεων θα πρέπει να υφίσταται αίσθημα ασφάλειας δικαίου για τους επενδυτές. 

«Δεν μπορεί να έλθει ξένος επιχειρηματίας και να μην έχει σαφείς κανόνες για το πώς μπορεί να αποχωρήσει- να υπάρξει δυνατότητα εξόδου του από την επένδυσή του» όπως αναφέρθηκε στο συνέδριο.

Στον τομέα της αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, τα στελέχη της αγοράς, εκτιμούν ότι εξακολουθεί να μην υπάρχει συντονισμός μεταξύ των δήμων, των υπουργείων και των αρμοδίων δημόσιων φορέων συνολικά, πριν ακόμη το προϊόν να φθάσει στο ΤΑΙΠΕΔ.

Επίσης, δεδομένο είναι ότι για να έλθουν επενδυτικά κεφάλαια στην εγχώρια αγορά ακινήτων, θα πρέπει να κινητοποιηθούν κεφάλαια στον τομέα των υποδομών, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο όμως τα τελευταία χρόνια συνεχώς συρρικνώνεται. Το διεθνές ενδιαφέρον υφίσταται, το θέμα όμως είναι αυτό να μετουσιωθεί σε πραγματικές αγοραπωλησίες, όπως εκτιμούν τα στελέχη του χώρου ακινήτων.

Στον τομέα των Εταιρειών Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας, η αγορά ζητά σταθερό θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία τους, ώστε να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης και επενδύσεων και να προσελκύσει επενδύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου