Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Βρήκαν φαραωνικό ναό 3.400 ετών


Στο φως ήρθε ένας φαραωνικός ναός ηλικίας 3.400 ετών, βυθισμένος κάτω από υπόγεια ύδατα, νότια του Καΐρου. 

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Μαμντούχ αλ Νταμάτι, το σπάνιο εύρημα αποκαλύφθηκε έπειτα από παράνομη ανασκαφή που έκαναν ιδιώτες κάτω από ένα σπίτι περίπου 40 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα.

Η αστυνομία αρχαιοτήτων «έλαβε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες επτά πρόσωπα έκαναν ανασκαφή κάτω από το σπίτι του ενός στην περιοχή Μπαντρασίν. Από την ανασκαφή αυτή ανακαλύφθηκε ένας ναός, βυθισμένος κάτω από νερά βάθους εννέα μέτρων».

Οι δράστες, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, χρησιμοποιούσαν, μάλιστα, εξοπλισμό καταδύσεων για να μπορέσουν να φτάσουν στον ναό.

Το μνημείο ανάγεται στην εποχή του φαραώ Τούθμωσις Γ΄ (1479-1425 π.Χ.). 

Στο χώρο βρέθηκαν επτά τοιχογραφίες καλυμμένες με ιερογλυφικά, ένα άγαλμα από ροζ γρανίτη, ύψους δυόμισι μέτρων, καθώς και βάσεις από κίονες, επίσης από ροζ γρανίτη. Το υπουργείο τόνισε ότι θα συνεχίσει την ανασκαφή.

Οι επτά συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, επειδή η ζώνη όπου πραγματοποιούσαν την ανασκαφή δεν περιλαμβανόταν στον κατάλογο των αρχαιολογικών χώρων.

Στις αρχές της περιόδου της 18ης δυναστείας, υπό τη βασιλεία του Τούθμωσις Γ΄, η Αίγυπτος γνώρισε τη χρυσή εποχή της, επεκτείνοντας τα σύνορά της μέχρι και τη σημερινή Συρία. 

Για τον λόγο αυτό, κατά τη σύγχρονη εποχή ο φαραώ απέκτησε το προσωνύμιο «Ναπολέοντας της Αιγύπτου».

Οι παράνομες ανασκαφές και το εμπόριο αρχαιοτήτων στην Αίγυπτο, πάντως, είναι συχνό φαινόμενο, το οποίο εντάθηκε μετά την εξέγερση του 2011 και την εκδίωξη του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου