Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Υγεία Το τσάι και τα πορτοκάλια «όπλα» κατά του καρκίνου των ωοθηκών

Το τσάι και τα πορτοκάλια «όπλα» κατά του καρκίνου των ωοθηκών
Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν, ότι όσες γυναίκες καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τσάι και πίνουν συστηματικά χυμό πορτοκαλιού, διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο των ωοθηκών.
Σε μία 30ετή μελέτη ανακάλυψαν ότι το τσάι και τα εσπεριδοειδή περιέχουν ουσίες που μπορεί να μειώνουν κατά το ένα τρίτο τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου των ωοθηκών, οι οποίες για τις γυναίκες δίχως οικογενειακό ιστορικό είναι μία στις 75.
Την μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN), πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της East Anglia (UEA),
οι οποίοι ανέλυσαν τη διατροφή 171.940 γυναικών, ηλικίας 25 έως 55 ετών.
Όπως διαπίστωσαν, όσες κατανάλωναν άφθονα τρόφιμα πλούσια σε φλαβονοειδή είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν όγκους στις ωοθήκες τους.
Τα φλαβονοειδή είναι μία ομάδα αντιοξειδωτικών ουσιών και υπάρχουν σε τρόφιμα όπως το τσάι, το κόκκινο κρασί, τα μήλα, τα εσπεριδοειδή αλλά και η σοκολάτα.
Η μείωση του κινδύνου που παρατηρήθηκε ήταν κατά 31% για τις εθελόντριες που έπιναν καθημερινά τσάι και κατά 21% για όσες έπιναν χυμούς εσπεριδοειδών, ιδίως πορτοκαλιού.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «απλές αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες μπορεί να ωφελήσουν με πολλούς τρόπους την υγεία», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ίντεν Κάσιντυ, καθηγήτρια Διατροφής στο πανεπιστήμιο.
Οι ακριβείς μηχανισμοί που εξηγούν τη μείωση του κινδύνου εκδηλώσεως καρκίνου δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου