Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Ένταση στις σχέσεις Κίνας-Ιαπωνίας


Με την αποστολή πλοίων της ακτοφυλακής στα αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας απάντησε στο Πεκίνο στην απόφαση του Iάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε να επιτρέψει την είσοδο κυβερνητικής αποστολής στο ιερό Γιασουκούνι του Τόκιο αλλά και να στείλει προσωπικά μια τιμητική προσφορά στο σημείο όπου μνημονεύονται οι νεκροί της Ιαπωνίας από τους τελευταίους επεκτατικούς της πολέμους. Το ιερό αυτό θεωρείται από τους γείτονες της Ιαπωνίας ως μνημείο του μιλιταριστικού παρελθόντος της χώρας.

Τα ακατοίκητα νησιά Σενκάκου τα οποία ελέγχει η Ιαπωνία και διεκδικεί η Κίνα προκαλούν εντάσεις στις σχέσεις της δεύτερης και της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Η Κίνα εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες» όταν ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας απέστειλε ένα μικρό δέντρο "μασακάκι" ως ιερή προσφορά στους νεκρούς του μνημείου. 

Η Νότια Κορέα αποδοκίμασε την προσφορά του Ιάπωνα πρωθυπουργού λέγοντας ότι το ιερό ήταν «το σύμβολο της εξύμνησης του εποικισμού της Ιαπωνίας και της εισβολής του πολέμου».

Μια ημέρα αργότερα τρεις Ιάπωνες μέλη του υπουργικού συμβουλίου επισκέφθηκαν το ιερό, όπου μαζί με τα εκατομμύρια νεκρούς των πολέμων τιμώνται και Ιάπωνες στρατιωτικοί ηγέτες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου καταδικασμένοι από συμμαχικά δικαστήρια ως εγκληματίες πολέμου.

Εν τω μεταξύ στο Τόκιο αυξάνονται οι προσδοκίες ότι ο Σίνζο Άμπε θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Ζινπίνγκ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού στις 10 και 11 Νοεμβρίου στο Πεκίνο. 

Στην ίδια σύνοδο ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ελπίζει ότι θα έχει συνάντηση και με την πρόεδρο της Νότιας Κορέας. Παρκ Γκεούν Χι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου