Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Νάντια Τας: Η Ελληνίδα σκηνοθέτης που λατρεύεται στην Αυστραλία και αποσπά τα διεθνή βραβεία το ένα μετά το άλλο


Νάντια Τας: Η Ελληνίδα σκηνοθέτης που λατρεύεται στην Αυστραλία και αποσπά τα διεθνή βραβεία το ένα μετά το άλλο

Με το βραβείο της εξαιρετικής προσφοράς της προς τον αυστραλιανό κινηματογράφο τιμήθηκε η ομογενής σκηνοθέτης Νάντια Τας (Τασοπούλου). Στα τελευταία 25 χρόνια η Νάντια Τας έχει σκηνοθετήσει τόσο στην Αυστραλία, όσο και στο Χόλιγουντ μερικές από τις πιο αγαπημένες, αλλά και πολυβραβευμένες ταινίες, ενώ σπουδαία είναι η συμβολή της και στο αυστραλιανό θέατρο.
Το βραβείο που της απονεμήθηκε, είναι το κορυφαίο κινηματογραφικό βραβείο στην Βικτόρια.
Χαρακτηριστική, είναι η δήλωση του γνωστού ηθοποιού Χάρβι Κέϊτελ (συνεργάστηκαν πέρσι στο Fatal Honeymoon) που είπε ότι η Νάντια Τας «είναι μια από τις καλύτερες
σκηνοθέτριες με τις οποίες έχω συνεργαστεί».
Η ίδια εξέφρασε τη βαθειά συγκίνησή της για την σπουδαία αναγνώριση που της έκαναν οι συνάδελφοί της.
Η Νάντια Τας, ταξιδεύει συνεχώς σε Αυστραλία, Ευρώπη, Αμερική και Ασία, αλλά δεν ξεχνά ποτέ και το χωριό Λόφοι στη Φλώρινα, όπου γεννήθηκε πριν από 56 χρόνια.
Στο ενεργητικό της έχει 15 κινηματογραφικές παραγωγές, αυστραλιανές και αμερικανικές, αλλά και τηλεοπτικές -μεταξύ των οποίων μια σειρά του BBC- και κρατά στα χέρια της δεκάδες τιμητικές διακρίσεις και βραβεία.
Είναι η δημιουργός της ταινίας «Μάλκολμ», που κέρδισε οκτώ βραβεία του Αυστραλιανού Κινηματογραφικού Ινστιτούτου και ακόμη 15 διεθνή, καθώς και των «Stark», «Ρure Luck», «Rikky and Pete», «The Βig Steal» και «Amy», που γνώρισε επίσης μεγάλη εισπρακτική και καλλιτεχνική επιτυχία με 28 βραβεία σε διάφορα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ (Κάννες, Paris Film Festival, Asia Pacific Film Festival κ.ά.) .
Επίσης έχει σκηνοθετήσει και την τηλεταινία της Ντίσνεϊ «Childstar», βασισμένη στη ζωή της Σίρλεϊ Τεμπλ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου