Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Περιστέρη: «Είναι τάφος πολύ σημαντικής προσωπικότητας»- Μενδώνη: «Το ψηφιδωτό είναι μοναδικό»


161014141007_7213.jpgΗ αποκάλυψη του εκπληκτικού ψηφιδωτού στην Αμφίπολη που απεικονίζει την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, παρουσία του Ερμή, έχει αφήσει ειδικούς και μη… εντυπωσιασμένους.

Το μεγαλειώδες ψηφιδωτό, που κρυβόταν κάτω από το χώμα του τύμβου Καστά, μαρτυρά πως δεν φτιάχτηκε για έναν κοινό θνητό.
Για μοναδικότητα μίλησε και η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

161014141005_5911.jpg
«Η ολοκλήρωση της αποκάλυψης του ψηφιδωτού σήμερα, με τη μυθολογική σκηνή της αρπαγής της Περσεφόνης δίνει ένα ακόμη μοναδικό χαρακτηριστικό σε όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα στο ταφικό μνημείο στο λόφο Καστά. Έχουμε μια σύνθεση πραγματικά εντυπωσιακών και συγχρόνως μοναδικών χαρακτηριστικών σε μια μοναδική σύνθεση. Αυτό καθιστά το μνημείο όχι απλώς εξέχον και εξαιρετικά σημαντικό, αλλά του προσδίδει χαρακτηριστικά μοναδικότητας. Η επανάληψη της λέξης μοναδικός και μοναδικότητα δεν είναι τυχαία. Συνδυάζεται ακριβώς με την πολύ μεγάλη σημασία ιστορική και αρχαιολογική του συγκεκριμένου ευρήματος» είπε χαρακτηριστικά.
Η προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων καιεπικεφαλής της ανασκαφής στον τύμβο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης, Κατερίνα Περιστέρη είπε:
161014141007_7213.jpg
«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που βρήκαμε έναν τέτοιο καταπληκτικό τάφο, ένα πραγματικά απίθανο ταφικό συγκρότημα, και ακόμα πιο πολύ περήφανοι και χαρούμενοι που έχουμε βρει ένα ψηφιδωτό, το οποίο είναι μοναδικό στο είδος του και ταυτίζεται και χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα, με μια παράσταση μοναδική, με τον Ερμή Ψυχοπομπό, τον Πλούτωνα και την Περσεφόνη που πραγματικά είναι έργο μεγάλου καλλιτέχνη και σίγουρα αυτός είναι ένας τάφος κάποιας πολύ σημαντικής προσωπικότητας».
Πρόκειται για την πρώτη φορά που βρίσκεται τέτοια αναπαράσταση σε ψηφιδωτό σε τάφο και όλα δείχνουν ότι έχει σχέση με τη βασιλική οικογένεια της Μακεδονίας.
Όπως σας γράψαμε νωρίτερα, το υπουργείο Πολιτισμού ανέφερε: «Είναι εκπληκτική η παράσταση όχι μόνον για τον χρωματικό της πλούτο, αλλά και για την τέλεια εκτέλεση του σχεδίου […]».
Το ψηφιδωτό είναι υπερυψωμένο από το έδαφος, ενώ έχουν βρεθεί και τμήματα κεραμικών, μεταλικών και οστράκων. Αναμένεται να καθαρισθεί πλήρως και να συντηρηθεί. Το Σάββατο, θα γίνουν οι αποχωματώσεις στον τρίτο θάλαμο, που πιθανόν να αποκαλύψει τον ένοικο του τάφου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου