Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Είναι το παιδί σου δύσκολο στο φαγητό;


Η υπομονή και η επιμονή είναι τα εργαλεία των γονιών ενός παιδιού που είναι δύσκολο στο φαγητό. Η επιμονή σας στην προτεραιότητα της διατροφής του θα ανταμειφθεί μακροπρόθεσμα καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, ενώ η καθοδήγηση σας θα είναι μια θετική και εξαιρετική επιρροή πάνω του. Αν λοιπόν έχετε ένα δύσκολο παιδί στο φαγητό, σας προτείνουμε παρακάτω μερικές συμβουλές που μπορείτε να εφαρμόσετε και πιστεύουμε ότι θα βοηθηθείτε.-Μην απελπίζεστε. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε εκνευρισμό και άγχος την ώρα του γεύματος. Να είστε υπομονετική καθώς δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις γιατί τα παιδιά, όπως και οι ενήλικες, έχουν διαφορετικές προσωπικότητες, διαφορετικά επίπεδα ανοχής, υπομονής κλπ… Με άλλα λόγια, ό, τι μπορεί να «λειτουργεί» σε ένα παιδί, δεν σημαίνει οτι μπορεί να λειτουργήσει σε ένα άλλο.

- Μαζί με την τροφή που συνήθως απολαμβάνει, παρουσιάστε του μια νέα τροφή κάθε φορά-Προσπαθήστε να μην το αναγκάζετε να «καθαρίσει» το πιάτο του. Τα παιδιά έχουν μια καλή αίσθηση της πείνας τους και θα σταματήσουν όταν είναι χορτάτα. Ίσως η μερίδα που σερβίρατε να ήταν αρκετά μεγάλη.

-Αποφύγετε την δωροδοκία, πχ «αν φας τα λαχανικά σου, θα σου δώσω επιδόρπιο». Σκεφτείτε το μήνυμα που του δίνετε: επιδόρπιο – ανταμοιβή – διασκεδαστικό – χαρά – επιτυχία με αποτέλεσμα να μην βρίσκει τα λαχανικά διασκεδαστικά και να απαιτεί μια προϋπόθεση στο μέλλον για να τα φάει.

-Προσπαθήστε να του προσφέρετε μια μπουκιά της υγιεινής τροφής που δεν θέλει να φάει. Αν το παιδί σας αρνείται να τη φάει, μην εγκαταλείψετε την προσπάθεια ή θυμώσετε. Απλώς, δεν θα τη δοκιμάσει σήμερα. Αυτό όμως δεν σημαίνει για πάντα. Προσφέρετέ του ξανά την συγκεκριμένη τροφή ,κάθε λίγες μέρες.

-Επωφεληθείτε από άλλες δραστηριότητες για να παρουσιάσετε στο παιδί σας υγιεινές τροφές εκτός γεύματος. Αφήστε το να διαλέξει μόνο του τα φρούτα και τα λαχανικά από το σουπερ μάρκετ ή το μανάβικο της γειτονιάς ή ακόμα καλύτερα, στη λαϊκή όπου το παιδί σας μπορεί να ρωτήσει τον παραγωγό πως τα φύτεψε και πως μεγαλώνουν. Στη συνέχεια, αφήστε το να τα προετοιμάσει. Ένα παιδί μπορεί να θελήσει να δει ως και 15 φορές ένα τρόφιμο μέχρι να του κεντρίσει τη περιέργεια ώστε να το δοκιμάσει.

-Γίνετε κι’ εσείς ένα διασκεδαστικό πρότυπο διατροφής. Το παιδί σας παρακολουθεί και σας προσέχει. Βάλτε πολλά και διαφορετικά λαχανικά στο πιάτο σας και πείτε τους πόσο νόστιμα είναι. Μια επιπλέον ηθοποιία δεν βλάπτει… άλλωστε έχετε ένα ακροατήριο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου