Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Υπέρ της αυτόνομης δράσης τάσσονται τα περισσότερα στελέχη της ΔΗΜΑΡ
Η τρίτη ημέρα του 3ου Συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ ξεκίνησε σήμερα με την δημοσιοποίηση της αιφνιδιαστικής κίνησης, αργά το βράδυ της Παρασκευής, από τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ να ζητήσουν από τον Φώτη Κουβέλη να μην θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ και να αποχωρήσει αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΔΗΜΑΡ και στη θέση του να στηριχθεί ο Νίκος Τσούκαλης. 

«Όχι», ήταν η απάντηση του κ. Κουβέλη.

Μόλις έγιναν αυτά γνωστά, το κλίμα βάρυνε κατά πολύ και ο γραμματέας της ΚΟ, Δημήτρης Αναγνωστάκης, παρενέβη για να διευκρινίσει ότι δεν υπήρξε τελεσίγραφο και πως η ΚΟ της ΔΗΜΑΡ θα σεβαστεί τις αποφάσεις του Συνεδρίου. 

Το κλίμα αποφορτίστηκε καθώς ο Φώτης Κουβέλης δέχθηκε τις εξηγήσεις και η υπόλοιπη συζήτηση κύλησε ήρεμα με την πλειοψηφία των ομιλητών να τάσσονται στις τοποθετήσεις τους υπέρ της αυτόνομης πολιτικής δράσης της ΔΗΜΑΡ χωρίς να λείπουν και οι απόψεις για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όλοι σχεδόν συμφώνησαν στη θέση να μην ψηφισθεί καμία υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας και να οριοθετηθεί σαφώς και παντοιοτρόπως ότι θέση της ΔΗΜΑΡ είναι: Η κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ πρέπει να καταψηφισθεί με τη διεξαγωγή εκλογών.

Ο βουλευτής Νίκος Τσούκαλης στην ομιλία του τόνισε ότι δεν επιθυμεί να είναι μέρος του προβλήματος αλλά της λύσης για τη ΔΗΜΑΡ, καθώς συνδέεται προσωπικά και πολιτικά με τον Φώτη Κουβέλη, ζήτησε να σταματήσουν οι αλληλοκατηγορίες και να συμβάλουν στην πολιτική ενότητα για το καλό της ΔΗΜΑΡ.

Η Ασημίνα Ξηροτύρη τάχθηκε υπέρ της προοδευτικής συμμαχίας με τους Οικολόγους και τον ΣΥΡΙΖΑ. «Το οπλοστάσιο των θέσεων της ΔΗΜΑΡ συμπίπτει με τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στη ΔΗΜΑΡ κι όχι το αντίστροφο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Μαρία Γιαννακάκη ζήτησε από τον Φώτη Κουβέλη να διευκολύνει ώστε να γίνει αλλαγή ηγεσίας και προσδιόρισε τον πολιτικό χαρακτήρα της ΔΗΜΑΡ ως σύμπραξη της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και της πολιτικής οικολογίας.

Ευθέως η Μαρία Ρεπούση τάχθηκε υπέρ της προγραμματικής συμφωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινή εκλογική κάθοδο. «Γιατί όχι αν συμφωνήσουμε στο πρόγραμμα» αναρωτήθηκε.

Ρεαλισμός και επαφή με την πραγματικότητα χρειάζεται απάντησε ο καθηγητής Πανεπιστημίου, Γιάννης Παπαθεοδώρου, διαφωνώντας με τη δέσμευση για την άρνηση ψήφισης Προέδρου της Δημοκρατίας. «Δεν ιδρύσαμε κόμμα για να παραδώσουμε συνιστώσα» είπε απαντώντας σε όσους θέλουν συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο στενός συνεργάτης του Φώτη Κουβέλη, Σάκης Παπαθανασίου, τόνισε ότι η ΔΗΜΑΡ μπορεί να διαψεύσει ότι τελείωσε και χρειάζεται να γίνουν βαθιές πολιτικές και οργανωτικές αλλαγές. 

Πρόσθεσε ότι είναι δύσκολη μεν η ολική επαναφορά της ΔΗΜΑΡ αλλά αξίζει η προσπάθεια με σαφές πρόταγμα για την κοινωνία και τον τόπο.
 
«Στόχος να πει ότι η ανατροπή των ασκούμενων πολιτικών δεν είναι μόνο αριστερή παρένθεση αλλά κατοχυρώνοντας τον ευρωπαϊκό δρόμο και ανασυγκροτώντας τον χώρο της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας και του προοδευτικού κέντρου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου