Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Πούτιν: «Προβληματική» η μεταφορά αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

Η μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου διαμέσου αγωγών που περνούν από το έδαφος της Ουκρανίας στην Ευρώπη συνεχίζει να είναι προβληματική και πρέπει να εξεταστεί στο εγγύς μέλλον η αξιοποίηση εναλλακτικών λύσεων, όπως είναι ο υπό σχεδιασμό αγωγός South Stream, εκτίμησε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε σε μια εφημερίδα της Σερβίας ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.


Η Μόσχα έχει αναστείλει την προμήθεια αερίου στην Ουκρανία από τον Ιούνιο, εξαιτίας των ανείσπρακτων οφειλών του Κιέβου και των διαφωνιών των δύο πλευρών σχετικά με την τιμή
διάθεσης του προϊόντος.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει ανησυχίες για την επάρκεια της τροφοδοσίας της Ευρώπης, καθώς μεγάλες ποσότητες του ρωσικού αερίου περνούν από την Ουκρανία και δύο φορές την τελευταία δεκαετία είχαν υπάρξει σοβαρά προβλήματα στις παραδόσεις.

«Όσον αφορά το μέλλον των ρωσικών εξαγωγών αερίου στην Ευρώπη, το πρόβλημα της μεταφοράς διαμέσου της ουκρανικής επικράτειας παραμένει. Μια από τις πιο προφανείς λύσεις θα ήταν να διαφοροποιηθούν οι τρόποι μεταφοράς» του αερίου, είπε ο Πούτιν ερωτηθείς σχετικά σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στη σερβική καθημερινή εφημερίδα Πολίτικα ενόψει της επίσκεψής του στο Βελιγράδι.

Ο Πούτιν πρόκειται να συναντηθεί με τον ομόλογό του της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο την Παρασκευή το πρωί, όπως επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, στο πλαίσιο των προσπαθειών διευθέτησης της ουκρανικής κρίσης. 

Η σύρραξη ανάμεσα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και φιλοκυβερνητικές παραστρατιωτικές ομάδες από τη μια και φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών από την άλλη έχει στοιχίσει φέτος τη ζωή σε πάνω από 3.000 ανθρώπους.

Στη συνάντηση, στην οποία σύμφωνα με το Κρεμλίνο θα συμμετάσχουν επίσης ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, θα συζητηθεί επίσης το ζήτημα του αερίου. Στα σχέδιά της να συζητηθεί με τον Πούτιν το «πλήρες φάσμα» των ζητημάτων που άπτονται της ουκρανικής κρίσης αναφέρθηκε νωρίτερα και η Μέρκελ.

Για να αποφεύγονται προσκόμματα στις παραδόσεις αλλά και για να παρακάμψει την Ουκρανία, η Ρωσία έχει κατασκευάσει τον αγωγό Nord Stream, ο οποίος καταλήγει στη Γερμανία διαμέσου της Βαλτικής Θάλασσας. 

Ο υπό σχεδιασμό αγωγός South Stream, εάν η κατασκευή του προχωρήσει, θα περνά από τη Μαύρη Θάλασσα και θα καταλήγει στη νότια Ευρώπη. Η λειτουργία του θα μπορούσε να αρχίσει το 2015.

Το σχέδιο για τον αγωγό αυτό όμως ενοχλεί την ΕΕ, η οποία προσπαθεί να μειώσει την ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία, που καλύπτει το ένα τρίτο της ευρωπαϊκής ζήτησης όσον αφορά το φυσικό αέριο.

Η ΕΕ έχει επίσης επιβάλει περιορισμούς στην ποσότητα που μεταφέρεται μέσω του Nord Stream. Για να αξιοποιείται η πλήρης δυναμικότητα του αγωγού αυτού, χρειάζεται πρόσβαση στον αγωγό OPAL, που περνά από τη Γερμανία και την Τσεχία.

Η ΕΕ, επικαλούμενη τις εντάσεις στην Ουκρανία, ζήτησε να καθυστερήσει έως τουλάχιστον τα τέλη Οκτωβρίου η λήψη απόφασης σχετικά με το εάν και κατά πόσον θα επιτραπεί στη Ρωσία να αποκτήσει μεγαλύτερη πρόσβαση σε αυτόν τον αγωγό.
«Ελπίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα λάβει τελικά μια απόφαση το συντομότερο δυνατόν για τη χρήση του αγωγού OPAL στην πλήρη του δυναμικότητα», είπε ο Πούτιν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ρωσίας, ο South Stream, εάν υλοποιηθεί, θα συμβάλει στη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. «Θα ωφελήσει τους πάντες, τη Ρωσία αλλά και τους Ευρωπαίους καταναλωτές, περιλαμβανομένης της Σερβίας», δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου