Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονεμήθηκε στον Πατρίκ Μοντιανό


Το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονεμήθηκε στον Πατρίκ Μοντιανό

Στον Γάλλο συγγραφέα Πατρίκ Μοντιανό, απόγονο της γνωστής εβραϊκής οικογένειας της Θεσσαλονίκης Μοδιάνο, απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας. 


Το έπαθλο του συγκεκριμένου βραβείου (το οποίο απονέμεται μόνο σε εν ζωή λογοτέχνες) είναι 8 εκατομμύρια κορόνες
(περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ).

Σε ανακοίνωσή της η  Σουηδική Ακαδημία, ανέφερε  ότι ο 69χρονος συγγραφέας  βραβεύτηκε για την «τέχνη της μνήμης με την οποία "ξύπνησε" τα πιο αδιανόητα ανθρώπινα πεπρωμένα και αποκάλυψε τον μικρόκοσμο της Κατοχής».
Τα βιβλία του ασχολούνται με τη μνήμη, τη λήθη, την ταυτότητα και την ενοχή και συχνά διαδραματίζονται εν μέσω της κατοχής της Γαλλίας από τους Γερμανούς Ναζιστές.


Ο γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας, ο Πέτερ Ένγκλουντ,  είπε στους δημοσιογράφους: «Είναι ένας Γάλλος συγγραφέας που έχει συγγράψει περισσότερα από 30 βιβλία, κυρίως μυθιστορήματα αλλά και βιβλία και για παιδιά και κινηματογραφικά σενάρια, στα οποία εξερευνεί τα ζητήματα της μνήμης, της ταυτότητας και του χρόνου και τη θέση τους στη λογοτεχνία».

Ο Πατρίκ Μοντιανό, ο οποίος θεωρείται από τους σημαντικότερους Γάλλους συγγραφείς, γεννήθηκε το 1945 στοBoulogne-Billancourt.
 Από το 1967 ασχολείται επαγγελματικά με το γράψιμο. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Γάλλους συγγραφείς. 
πατρικ.jpg
Έχει τιμηθεί με το μεγάλο βραβείο μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας το 1972, με το βραβείο Goncourt το 1976, με το βραβείο του Ιδρύματος Pierre de Monaco το 1984 και με το μεγάλο βραβείο λογοτεχνίας Paul Morand, για το σύνολο του έργου του, το 2000.


Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του: «Οδός σκοτεινών μαγαζιών» (Κέδρος), «Κυριακές του Αυγούστου» (Καστανιώτης), «Ντόρα Μπρούντερ» (Πατάκης), «Η χαμένη γειτονιά» (Χατζηνικολή), «Άνθη ερειπίων» (Οδυσσέας) και «Το άρωμα της Υβόννης» (Λιβάνης). Έχει γράψει το σενάριο για την ταινία του Λουί Μαλ «Lacombe Lucien».Άλλα έργα του είναι τα: «La place de l' etoile», «Livret de famille», «Une jeunesse», «De si braves garcons», «Vestiaire de l' enfance», «Voyage de noces», «Un cirque passe», «Du plus loin de l' oubli», «Des inconnues», «Paris tendresse».

Να υπενθυμίσουμε ότι το 2013,  το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονεμήθηκε στην Καναδή Άλις Μονρό. Σπουδαίοι λογοτέχνες που δεν τιμήθηκαν με το βραβείο είναι, μεταξύ άλλων, οι Χόρχε Λουίς Μπόρχες, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Άντον Τσέχωφ, Ερρίκος Ίψεν, Νίκος Καζαντζάκης, Κωνσταντίνος Καβάφης, Σύλβια Πλαθ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου