Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Αποδίδουν καρπούς οι σημαντικές προσπάθειες για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα


Αποδίδουν καρπούς οι σημαντικές προσπάθειες για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Καρπούς αποδίδουν οι σημαντικές προσπάθειες για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η διακυβερνητική επιτροπή της UNESCO, αποφάσισε ομόφωνα στο Παρίσι, να συστήσει σε Ελλάδα και Βρετανία, να την αποδεχθούν ως διαμεσολαβητή, ώστε να κινηθούν όλες οι διαδικασίες, για να επιστραφούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στη χώρα μας. Αντιπροσωπεία των υπουργείων Πολιτισμού, αθλητισμού και εξωτερικών
συναντήθηκε με την βρετανική πλευρά.
«Είναι φανταστικό ότι έχουμε την Ουνέσκο να τοποθετείται δημόσια και να υποστηρίζει την ιδέα της επιστροφής. Μεγάλο βήμα.» σημείωσε ο Ντέιβιντ Χιλς, Πρόεδρος Διεθνούς Διεκδίκησης Μαρμάρων Παρθενώνα.
Αντιπροσωπεία των υπουργείων Πολιτισμού, Αθλητισμού και Εξωτερικών, συναντήθηκε με τη βρετανική πλευρά.
«Το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή και επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα αλλά και την πρόσκληση της UNESCO στήριξαν πλήθος κρατών με δηλώσεις τους κατά η διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής.» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.
Η αναβάθμιση του θέματος, στον μεγαλύτερο διεθνή οργανισμό για τον πολιτισμό, την Ουνέσκο, ήταν και  ο πρώτος στόχος της διεθνούς εκστρατείας,  με τίτλο Return,  Restore,  Restart, μιας πρωτοβουλίας της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της Unesco, κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη.
Μάλιστα  στην ετήσια σύνοδο της Ουνέσκο,  στο Παρίσι,  το θέμα είχαν συζητήσει η γενική διευθύντρια του Οργανισμού  Ιρίνια Μπόκοβα  με την Ελληνίδα πρέσβη καλής θελήσεως της Ουνέσκο, η οποία την ενημέρωσε για τη διεθνή εκστρατεία  αλλά και για τα πορίσματα της διεθνούς συνάντησης,  που είχε διοργανώσει  τον Ιούνιο, το «Ίδρυμα Μαριάννα Βαρδινογιάννη,» στο μουσείο της ακρόπολης, με τη συμμετοχή σημαντικών επιστημόνων, πολιτικών,  ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών.
«Ξέρω  ότι  η  Μαριάννα Βαρδινογιάννη   έπαιξε σημαντικό ρόλο  στο να στηρίξει η Ουνέσκο τη διαμεσολάβηση για την επιστροφή. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.  Για τη διαμεσολάβηση πρέπει να συμφωνήσουν οι Βρετανοί  και αυτό είναι ακόμα πρόβλημα.» πρόσθεσε ο Ντέιβιντ Χιλς.
«Ως Ελληνίδα και ως πρέσβυς καλής Θελήσεως της Ουνέσκο, δε θα σταματήσω ποτέ να αγωνίζομαι για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα αλλά και τη διαφορετική διακρατική αντιμετώπιση των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς που έχουν χάσει το δρόμο τους αλλά όχι τη φωνή και την ταυτότητα τους» είχε σημειώσει στις 26/6 η κυρία Μ. Βαρδινογιάννη.
Στο πλαίσιο της διεθνούς συνάντησης «Παρθενώνας, η ακεραιότητα ενός μνημείου - συμβόλου, ο ρόλος των πολιτών, μια διεθνής εκστρατεία»,  είχαν παρουσιαστεί από τον καθηγητή Ηλία Νικολακόπουλο σημαντικά στοιχεία από την έρευνα για τη στάση της ελληνικής γνώμης απέναντι στο θέμα. 
«Πολύ σημαντική και εθνικό ζήτημα θεωρούν την επανένωση το 93%» είχε τόνισε ο Hλίας Νικολακοπουλος.
Η UNESCO θέλει να αναλάβει τον ρόλο διαμεσολαβητή, φέρνοντας το θέμα σε διεθνές επίπεδο  αν και η Βρετανία φαίνεται να αρνείται το αίτημα. Ο υποδιευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, απάντησε ότι η απόφαση της UNESCO δεν είναι δεσμευτική, άρα δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ.  Όμως  οι πιέσεις αρχίζουν να ασκούνται στη Βρετανία.
Ο πρόεδρος της διεθνούς επιτροπής διεκδίκησης των μαρμάρων του Παρθενώνα, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με την κυρία Βαρδινογιάννη, είχε αναλάβει να βρει τους καλύτερους δικηγόρους παγκοσμίως για την διεκδίκηση των γλυπτών. Ανάμεσα στους κορυφαίους έξι, που το 2011 είχαν δώσει για το θέμα,  γραπτές συμβουλές στη χώρα μας, είναι και η σύζυγος του Τζώρτζ Κλούνει,  Άμαλ Αλαμουντίν. Η γνωστή δικηγόρος  θα έρθει  στην Ελλάδα  στις 13 Οκτωβρίου, ώστε να συμβάλλει νομικά στα επιχειρήματα της χώρας μας, στην υπόθεση της επιστροφής των Μαρμάρων.
«Είναι εξοχή διεθνής  δικηγόρος. Επίσης μιλάω με το Ίδρυμα Βαρδινογιάννη  που  με συμμετέχει με σημαντικό τρόπο στην μάχη της επιστροφής των Μαρμάρων.» δήλωσε ο κύριος Χιλ.
Για το μεγάλο ζήτημα του πολιτισμού και της ηθικής, της ακεραιότητας του μνημείου συμβόλου, της ακεραιότητας του Παρθενώνα, έχουν ταχθεί υπέρ της χώρας μας τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της Τζώρτζ Κλούνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου