Η ανασκαφή έχει φτάσει σε βάθος δύο μέτρων στο τεχνητό όρυγμα του τρίτου θαλάμου. Οι έρευνες θα συνεχιστούν τη Δευτέρα, ενώ την Τετάρτη (ώρα 13:00) το
υπουργείο Πολιτισμού θα ανακοινώσει πότε και από ποια επιστημονική ομάδα θα πραγματοποιηθεί η γεωφυσική διασκόπηση στον λόφο.
amfipoli1-5701.jpg
Στην «μάχη» έχουν μπει τρία ελληνικά πανεπιστήμια, τα οποία έχουν επιστημονικές ομάδες που ασχολούνται με γεωφυσικές διασκοπήσεις αρχαιολογικών χώρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα τρία ΑΕΙ ζητήθηκε να προχωρήσουν σεαυτοψία στον λόφο Καστά και να υποβάλουν στη συνέχεια τις προτάσεις τους. Στη συνέντευξη Τύπου αναφορικά με την πορεία των ανασκαφών, η οποία θα λάβει χώρα την ερχόμενη Τετάρτη στην Αμφίπολη, θα είναι παρών και ο πρύτανης του πανεπιστημίου που θα επιλεγεί.
amfipoli_nea.jpg
Στόχος των αρχαιολόγων είναι να διαπιστωθεί εάν στο λόφο είναι κρυμμένες και άλλες αρχαιότητες, πέραν του ταφικού μνημείου και του νεκροταφείου της εποχής του Σιδήρου που είχε αποκαλύψει ο πρώτος ανασκαφέας της Αμφίπολης, καθηγητής Δημήτρης Λαζαρίδης.
Έχοντας στα χέρια τους την «ακτινογραφία» του λόφου, ο οποίος έχει διάμετρο 158 μέτρα, από τα οποία έχουν ερευνηθεί μόλις τα 25, οι επιστήμονες θα καθορίσουν το πώς θα συνεχιστεί στο εξής η έρευνα.
644BFF1B171C56DC1FD1A80364694B21.jpg
Το ενδιαφέρον παραμένει ζωντανό καθώς στο τεχνητό όρυγμα δεν έχει βρεθεί ακόμα το φυσικό έδαφος, ενώ οι εργασίες συνεχίζονται με αργό ρυθμό καθώς γίνονται και έργα αντιστήριξης στον τρίτο θάλαμο. «Η Αμφίπολη δεν έχει ακόμη τελειώσει», είπε χαρακτηριστικά ο Τασούλας, Κ. Τασούλας