Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της αποστολής από την Πέλλα στην Γιαγκόντινα της Σερβίας

Ανάπτυξη φιλίας, εμπιστοσύνης και αμοιβαιότητας για την προώθηση συνεργασίας και δράσεων με ορίζοντα το μέλλον των λαών της Πέλλας και της Γιαγκόντινα Σερβίας. Με τις προοπτικές αυτές επέστρεψε στις αποσκευές της η αποστολή από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας από την  πόλη της Γιαγκόντινα στην Κεντρική Σερβία.

 Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ενώ συμμετείχαν εκπρόσωποι τοπικών αναπτυξιακών και παραγωγικών φορέων της Πέλλας, μεταξύ των οποίων, οι Δήμαρχοι Έδεσσας και Αλμωπίας κκ. Δημήτριος Γιάννου και Δημήτριος Μπίνος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Λάκης Βασιλειάδης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πέλλας Αβραάμ Πανίδης, ο Πρόεδρος των επιχειρηματιών του Παλαιού Αγίου Αθανασίου Γιώργος Βιλδιρίδης, ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας Γιώργος Μίχος, εκπρόσωποι τουριστικού κλάδου, αγρότες, ιδιοκτήτες μονάδων μεταποίησης και επεξεργασίας φρούτων και οπωροκηπευτικών, επιχειρηματίες, έμποροι, νέοι επιστήμονες από όλη την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και πολλοί άλλοι.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής της αντιπροσωπείας από την Πέλλα στην Γιαγκόντινα πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές συναντήσεις και περιήγηση στην περιοχή, ενώ πραγματοποιήθηκαν επίσης κατ’ ιδίαν συναντήσεις μελών της αποστολής με τοπικούς παράγοντες, με στόχο τη διερεύνηση εξειδικευμένων συνεργασιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Πρόεδρος του Κόμματος «Ενωμένη Σερβία» Dragan Markovic Palma παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμή της αποστολής στο οποίο παραβρέθηκαν ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης - Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας και πρώην Πρωθυπουργός της χώρας Ivica Dacic, ο Δήμαρχος της πόλης Ratko Stevanovic, ο Νομάρχης Goran Milosavlievic, βουλευτές, δημοτικοί σύμβουλοι και τοπικοί παράγοντες. Κατά τη διάρκεια του δείπνου τονίστηκαν από τους παραβρισκόμενους οι ιστορικές σχέσεις και οι στενοί δεσμοί φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας μεταξύ των οποίων και η ορθόδοξη πίστη. Ευχάριστη έκπληξη, αλλά και τιμή για τους Έλληνες, ήταν όταν ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας τραγούδησε ένα ελληνικό τραγούδι.
Τα μέλη της αποστολής επισκέφτηκαν αξιοθέατα στην πόλη της Γιαγκόντινα τα οποία δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια από το Δήμο και προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες όλο το χρόνο (περισσότερους από 400.000 επισκέπτες πέρσι).
Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο  DPalma,απόρησε για την μικρή τουριστική αξιοποίηση που υπάρχει στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας , ανάλογικά με τα φυσικά κάλλη και την ιστορία της.
Στην πόλη έχει κατασκευαστεί το μεγαλύτερο αθλητικό Κέντρο της Σερβίας, Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων, εμπορικό κέντρο, καθώς επίσης και άλλα σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα. Επίσης, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην βιομηχανική ζώνη στην οποία λειτουργούν τρείς μεγάλες βιομηχανίες και σύντομα πρόκειται να εγκατασταθούν δύο ακόμη. Στο περιθώριο της περιήγησης ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης παραχώρησε συνέντευξη σε τοπικό κανάλι δίνοντας το στίγμα της επίσκεψης της ελληνικής αποστολής ενώ, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις πολύ καλές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί με τον Πρόεδρο κ. Palma.

Κορυφαία εκδήλωση κατά τη διάρκεια της παραμονής της αποστολής ήταν η διοργάνωση συνέντευξης τύπου στο Δημαρχείο της Γιαγκόντινα. Η συνέντευξη τύπου «άνοιξε» με τοποθέτηση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Dragan Markovic Palma ο οποίος αναφέρθηκε στον στόχο και στην πορεία της συνεργασίας μεταξύ των δύο περιοχών. Τόνισε ότι η Γιαγκόντινα έχει πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και υλοποιεί ένα οργανωμένο σχέδιο προσέλκυσης επισκεπτών στην πόλη, επενδυτών, εξασφάλισης νέων θέσεων εργασίας και συνεχούς βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Συνεχάρη τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδωρίδη για τις προσπάθειες ανάπτυξης της οικονομίας της Πέλλας και ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές καλές προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο περιοχών. Επίσης, παρουσίασε τοπικούς επιχειρηματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τομέα του εμπορίου τροφίμων, του εφοδιασμού αλυσίδων καταστημάτων, κατασκευών, βιομηχανικών προϊόντων, αλουμινίου-Inox, κ.ά.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας ευχαρίστησε τον κ. Palma για τη φιλοξενία και το άρτιο πρόγραμμα ενημέρωσης και πραγματοποίησης επαφών. Αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πέλλας και της ευρύτερης περιοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και σε συγκεκριμένες δράσεις συνεργασίας οποίες μπορούν να προχωρήσουν άμεσα το προσεχές χρονικό διάστημα. Τόνισε την μεγάλη παράδοση της Πέλλας στα αγροτικά προϊόντα (νωπά, κατεψυγμένα,  και μεταποιημένα) και το κοινό μέλλον των δύο περιοχών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (η ενταξιακή διαδικασία για τη Σερβία βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο). Με την ευκαιρία, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης τόνισε τη σημασία των μεγάλων έργων υποδομής που υλοποιούνται την περίοδο αυτή στη Σερβία, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου παρουσιάστηκαν ποιοτικά προϊόντα από την Πέλλα ενώ στο περιθώριο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν αρκετές διμερείς επαφές. Ο Αντιπεριφερειάρχης προσκάλεσε αντιπροσωπεία τοπικών εκπροσώπων και επιχειρηματιών να επισκεφτούν την Πέλλα τον προσεχή Φεβρουάριο. Ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτριος Γιάννου αναφέρθηκε επίσης στην προστιθέμενη αξία των επαφών και στη μεγάλη σημασία που έχει η ανάπτυξη εμπιστοσύνης και αληθινής φιλίας για την προώθηση της συνεργασίας. Εκδήλωσε μάλιστα την πρόθεσή του για αδελφοποίηση της Γιαγκόντινα με την Έδεσσα, πόλη των νερών. 
Ο κ. Palma ανέφερε ότι παρέχει δωρεάν για έναν επενδυτή από την Πέλλα έκταση και ρεύμα στη βιομηχανική περιοχή της Γιαγκόντινα για την εγκατάσταση βιομηχανικής ή άλλου τύπου μονάδας ενώ, δήλωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον επενδυτών από την Σερβία για την πραγματοποίηση συγκεκριμένων επενδύσεων στην Πέλλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου