Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Κρούγκμαν: Εσπασε η πρώτη ζώνη άμυνας για το Grexit -Οι δανειστές πρέπει να φοβούνται περισσότερο

Κρούγκμαν: Εσπασε η πρώτη ζώνη άμυνας για το Grexit -Οι δανειστές πρέπει να φοβούνται περισσότερο

Πολύ πρόσφατα ο διάσημος οικονομολόγος Πολ Γκρούγκμαν είχε δηλώσει πως δεν θα προχωρήσει σε αναλύσεις γύρω από την Ελλάδα, καθώς επίκεινται σοβαρές αποφάσεις. Τελικά αναθέωρησε την άποψή του.
Γράφοντας στο blog του, σημειώνει πως τα περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές γίνονται όλο και πιο στενά, αν και δεν έχουν κλείσει οριστικά. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν βεβαιότητες για τις επιπτώσεις από ένα Grexit. 

Τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει ο κ.Κρούγκμαν είναι τα εξής:
Πρώτον, η πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι σε μια έξοδο από το ευρώ έχει ήδη σπάσει. Καμία χώρα δεν θα σκεφτόταν να φύγει από το ευρώ υπό το φόβο ότι μια τέτοια κίνηση θα πυροδοτούσε «την μητέρα όλων των οικονομικών κρίσεων», καθώς όλοι θα έτρεχαν να αποσύρουν τα χρήματα από τις τράπεζες. Αλλά αυτός ο φόβος δεν ισχύει πλέον για την περίπτωση της Ελλάδας, καθώς η χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχει ήδη δεχθεί μεγάλο πλήγμα. Η Αθήνα του 2015 είναι το Μπουένος Άιρες του 2001, τονίζει ο κ. Κρούγκμαν.
Πως φτάσαμε σε αυτό το σημείο ; Σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομολόγο, τίποτα δεν τον ενοχλεί περισσότερο από το ιδεολόγημα ότι για όλα ευθύνεται η αναποτελεσματικότητα των Ελλήνων, οι οποίοι υποτίθεται ότι δεν έχουν κάνει τίποτα. Στην πραγματικότητα, υπογραμμίζει, η Ελλάδα εφαρμόσει τρομακτικά επώδυνα μέτρα.
Το πρόβλημα κατά τον ίδιο είναι ότι οι μεγάλες περικοπές δαπανών σε μια οικονομία χωρίς ανεξάρτητη νομισματική πολιτική και την δυνατότητα να υποτιμήσει το νόμισμα της οδηγούν σε τεράστια οικονομική συρρίκνωση. Το οποίο σημαίνει πως ότι κερδίζεται από το μέτωπο των δαπανών χάνεται από το μέτωπο των εσόδων.
«Αυτό δεν είναι ένα λάθος των Ελλήνων, αλλά ουσιαστικά ένα σχεδιαστικό ελάττωμα του ίδιου του ευρώ» γράφει ο Κρούγκμαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου