Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Τσίπρας: Ευρώπη αλληλεγγύης και όχι λιτότητας


Ιδιαίτερη ικανοποίηση επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Τα στελέχη του κόμματος θεωρούν ότι το υψηλό ποσοστό που απέσπασε το «ΟΧΙ» ενισχύει την διαπραγματευτική δύναμη της κυβέρνησης απέναντι στους θεσμούς. 

Την ίδια στιγμή, έχει ήδη αρχίσει να γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση θα βάλει εκ νέου στο τραπέζι το θέμα του χρέους, μετά και την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που ανέφερε ότι δεν είναι βιώσιμο και θα χρειαστεί να «κουρευτεί» 30%. 

Αυτό φάνηκε και από το χθεσινό μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επισήμανε «αυτή τη φορά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα βρίσκεται και το θέμα του χρέους» και τόνισε ότι η έκθεση του ΔΝΤ επιβεβαιώνει τις ελληνικές θέσεις για την ανάγκη αναδιάταξής του. 

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τούτη την ώρα «ο τόπος χρειάζεται περισσότερο από ποτέ ενότητα και ομοψυχία, για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες» και δήλωσε πως «ο ελληνικός λαός άλλαξε το ερώτημα του διαλόγου στην Ευρώπη. Το ερώτημα "μέσα ή έξω από το ευρώ" πρέπει να φύγει οριστικά. Ο λαός έδωσε απάντηση στο ποια Ευρώπη θέλει και απάντησε ότι θέλουμε την Ευρώπη της αλληλεγγύης». «Δεν μπορεί η Ευρώπη να είναι ο μονόδρομος των μνημονίων και της λιτότητας», τόνισε ο πρωθυπουργός και είπε ότι «άμεση προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας και η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος». 


Εξέφρασε δε την βεβαιότητα ότι «η ΕΚΤ κατανοεί πλήρως την κατάσταση». «Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση με κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη και την μεταφορά των βαρών από τους αδύναμους στους οικονομικά ισχυρούς», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ακόμη, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις «αλλά υπάρχουν δίκαιες λύσεις, βιώσιμες, αρκεί να τις επιδιώκουν και οι δύο πλευρές».

Απευθυνόμενος στους πολίτες, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «πολύ γενναία επιλογή» την ψήφο υπέρ του «όχι» και τόνισε ότι έγινε κάτω από τις δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η εντολή που έχει λάβει δεν είναι εντολή ρήξης, αλλά εντολή για βιώσιμη λύση, την οποία διαβεβαιώσει ότι θα υπηρετήσει «χωρίς χρονοτριβή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου