Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Η ώρα είναι κρίσιμη και οι λύσεις πρέπει να δωθούν άμμεσα. «7 λύσεις για την αναπτέρωση της αγροτικής οικονομίας»

Μετά και την χθεσινή άκαρπη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους αγρότες, το ζήτημα λαμβάνει άλλες διαστάσεις. Τον τελευταίο καιρό, δυστυχώς, οι αγρότες βάλλονται από παντού. Βάλλονται με το ασφαλιστικό,βάλλονται με το φορολογικό, βάλλονται προσωπικά χαρακτηριζόμενοι ως ακροδεξιά στοιχεία και υπονομευτές της κυβέρνησης. Το τελευταίο δε πλήττει την «αριστεροσύνη» της κυβερνώσας παράταξης, η οποία οφείλει να γνωρίζει ότι ένας παραγωγικός κλάδος δεν είναι κακό να είναι ενωμένος, ώστε  να διεκδικεί τα θεμελιώδη και αναφαίρετα δικαιώματα του.
Η ώρα είναι κρίσιμη και οι λύσεις πρέπει να δωθούν άμμεσα. Σκοπός της εκάστοτε κυβέρνησης (ανεξαρτήτως κομματικής σημαίας) οφείλει να είναι η αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας του Έλληνα αγρότη με προιόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, διότι αποτελεί τον ζωτικό κρίκο της ελληνικής οικονομίας.
Κατά την άποψη μου, επτά είναι τα τινά που,σε πρώτη φάση, μπορούν να συμβούν ώστε να αναπνεύσει πάλι ο αγρότικος κόσμος. Πρώτον, καθολική απόσυρση του ασφαλιστικού Κατρούγκαλου που στραγγαλίζει τους Έλληνες αγρότες. Δεύτερον, απεμπλοκή του ΟΓΑ από παροχές που τον επιβαρύνουν και δεν εντάσσονται στις αρμοδιότητες του. Τρίτον, δωρεάν παραχώρηση δημόσιας γης σε νέους ανέργους οι οποίοι επιθυμούν να καλλιεργήσουν σε βάθος 15ετίας.   Τέταρτον, απελευθέρωση κονδυλίων ΕΣΠΑ για την δημιουργία και επένδυση σε μονάδες επεξεργασίας αποκλειστικά ελληνικών αγροτικών  προιόντων. Πέμπτον, ουσιαστική ενεργοποίηση των Αντιπεριφερειών, με στόχο την προστασία των αγροτικών προιόντων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης (πχ εμπάργκο Ρωσίας που ρήμαξε τους παραγωγούς της Πέλλας ). Έκτον, πριν την κατάθεση του φορολογικού σχεδίου νόμου, υποχρεωτικά ο Πρωθυπουργός να έρθει σε διάλογο με τους αγρότες. Έβδομο, εγγύηση κατώτατης τιμής αγροτικών προιόντων από το κράτος ανά έτος.
Ο αγρότης είναι ο πιο δυνατός κρίκος της ελληνικής οικονομίας κι όλοι οφείλουμε να τον σεβαστούμε και να επενδύσουμε σε αυτόν. Ώρα ησυχίας για να ακουστούν οι αγρότες.
 Μακρίδου Αγάθη
Μέλος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου