Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Ημέρες και ώρες λειτουργίας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Έδεσσας

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Έδεσσας καθημερινά είναι ανοιχτά τις παρακάτω ώρες Τρίτη ,Τετάρτη και Παρασκευή 10.00 π.μ.- 14.00 μ.μ., Δευτέρα και Πέμπτη 11.00 π.μ.- 17.00 μ.μ.
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Έδεσσας, με μεγάλη χαρά ενημερώνει το αναγνωστικό κοινό πως για το μήνα Μάρτιο θα παραμένει ανοιχτή και τα Σάββατα 5 και 19 του μηνός αντιστοίχως και ώρες λειτουργίας 10:00 με 14:00. Σας περιμένουμε σε αυτήν τη καινούρια σαββατιάτικη συνήθεια της πόλης ...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ


Υ. Γ. Σ'αγαπώ / Cecelia Ahern ; μετάφραση Μαίρη Νταή - Αθήνα : Διόπτρα, 2004.

Η Χόλι και ο Τζέρι είναι το τέλειο ζευγάρι. Απόλυτα ταιριαστοί και αγαπημένοι, πιστεύουν ότι έχουν όλη τη ζωή μπροστά τους. Ο Τζέρι πεθαίνει και η Χόλι είναι απαρηγόρητη... Ο Τζέρι όμως είχε υποσχεθεί πως θα βρίσκεται πάντα δίπλα της. Και ένα πακέτο με γράμματα που φτάνει στα χέρια της, το αποδεικνύει: Ο Τζέρι έχει αφήσει μια κληρονομιά αγάπης που η Χόλι θα εξαργυρώνει κάθε μήνα. Ο άνθρωπος που την γνώριζε και την αγαπούσε περισσότερο από κάθε άλλον στον κόσμο, βρίσκεται ακόμη πλάι της στο ταξίδι της ζωής. 



Μικρά Αγγλία : μυθιστόρημα / Ιωάννα Καρυστιάνη - Αθήνα : Καστανιώτης, 1997.

Η ιστορία διαθέτει ναυτικό φυλλάδιο και ταξιδεύει επί μία εικοσαετία μεταφέροντας θαλασσοφαγωμένους άντρες και θαλασσοφαγωμένες γυναίκες στους μεγάλους ή ασήμαντους πλόες της ζωής, από τη Σουραμπάγια στα βυσσινοχώραφα της Άνδρου, από ένα ντοματοπίλαφο στο Μπουένος Άιρες κι από τις συμμαχικές νηοπομπές κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου στη Ρίβα και στο λευκό διώροφο των Σαλταφέρων με το τσιγκούνικο ταβάνι, που σαν απλωμένο τουλπάνι έσταζε τους ήχους του απάνω σπιτιού και μαζί τους ήχους του έρωτα στο πανομοιότυπο κάτω σπίτι, είκοσι τέσσερις λεπτές κυπαρισσοσανίδες που ρήμαξαν ζωές.



 Το βαλς της ζωής / Ειρένα Ιωαννίδου Αδαμίδου : μυθιστόρημα - Αθήνα : Διόπτρα, 2011.

Ένα οικογενειακό ταξίδι στη μαγευτική πόλη της Βιέννης θα αλλάξει για πάντα τη ζωή της Μαρίας. Σε νεαρή ακόμη ηλικία γνωρίζει τον μεγάλο έρωτα, μα πριν προλάβει να τον γευτεί θα βρεθεί ένα βήμα πριν το θάνατο... Ανάκτορα, παλάτια, η μεθυστική ατμόσφαιρα της Βιέννης και οι υπέροχες μελωδίες της... Εκεί θα κάνει την οικογένειά της, μα δεν θα ξεχάσει ποτέ τις ρίζες της, την αγάπη της για την πατρίδα της, για την καλοσύνη των Ελλήνων και τη γενναία τους ψυχή. Μεσούντος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ενώ οι καταστροφές ισοπεδώνουν τη χώρα τους, οι αδελφές Λίζα και Μαρία φον Βάισενμπεργκ, εγγονές της Μαρίας και μπαλαρίνες στην Όπερα της Βιέννης, ακολουθώντας τη συμβουλή της γιαγιάς τους, αναζητούν καταφύγιο στην Κύπρο. Έρωτες, πάθη μα και πόνος, λύπη... Δύο αγαπημένες αδελφές, δύο μοιραίοι άντρες... Η αγάπη έχει πάντα δύο όψεις...


Οι μεγάλοι έρωτες δε φοράνε νυφικό / Μήτση Βαλάκα - Αθήνα : Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη, 2002.

Στο βιβλίο "Οι μεγάλοι έρωτες δε φοράνε νυφικό" το παιχνίδι της σύμπτωσης και του απρόβλεπτου ανατρέπει τους κανόνες των σχέσεων, οι συνήθεις ρόλοι αναθεωρούνται, ο γάμος και ο έρωτας επαναπροσδιορίζονται. Η σύζυγος ή η ερωμένη είναι η περισσότερο απατημένη στη «διπλή» ζωή ενός άντρα; Η «διπλή» αυτή ζωή περιλαμβάνει και τη γυναίκα των ερωτικών του φαντασιώσεων; Έχει πράγματι τόση «πολυκοσμία» ένας έρωτας; Το προφανές κάποτε αποδεικνύεται μια τραγική φάρσα· κι εκεί, στη μέση της φάρσας, η Διώνη, η Σοφία, η Κυβέλη. Τρεις γυναίκες που η ζωή τους συναντιέται. Τρεις παράλληλες διαδρομές που σε μια κρίσιμη στιγμή, όταν το ρολόι της ζωής σταματάει στο χρόνο του έρωτα, βρίσκονται αντιμέτωπες με το απίστευτο.
Ο γυρισμός / Victoria Hislop ; μετάφραση Μιχάλης Δελέγκος - Αθήνα : Διόπτρα, 2008.

Κάτω από τους μαγευτικούς πύργους της Αλάμπρα, τα καλντερίμια της Γρανάδας αντηχούν μουσική και μυστικά. Η Σόνια Κάμερον δεν ξέρει τίποτα για το σκληρό παρελθόν της πόλης -βρίσκεται εδώ για τη μεγάλη της αγάπη, το χορό. Αλλά σε ένα ήσυχο καφέ, μια τυχαία συζήτηση και μια ενδιαφέρουσα συλλογή παλιών φωτογραφιών την παρασύρουν σε μια μαγευτική περιήγηση στον καταστρεπτικό Ισπανικό εμφύλιο, σε οικογενειακές τραγωδίες και ανεκπλήρωτους έρωτες...

Μικρό νησί / Άντρεα Λίβυ ; μετάφραση Καίτη Οικονόμου - Aθήνα : Μίνωας, 2005.

1948, σε μια Αγγλία με ανοιχτές ακόμα τις πληγές της από τον πόλεμο. Στο Λονδίνο, στο σπίτι της οδού Νέβερν 21, η Κουίνι Μπλάι νοικιάζει κάποια δωμάτια σε μετανάστες που ήρθαν πρόσφατα από την Τζαμάικα. Νιώθει ότι δεν έχει άλλη επιλογή. Ο άντρας της ο Μπέρναρντ, που τον παντρεύτηκε για να γλιτώσει από την άχαρη ζωή της φάρμας όπου μεγάλωσε, πολέμησε με τη RAF στην Ινδία, αλλά όταν τελείωσε ο πόλεμος δε γύρισε πίσω. Τι άλλο μπορούσε να κάνει η Κουίνι;

Λουλούδι της ερήμου / Γουόρις Ντίρι και Καθλήν Μίλλερ ; μετάφραση Μάρα Ευθυμίου - Αθήνα : Ωκεανίδα, 1999.

Η Γουόρις Ντίρι, γόνος μιας παραδοσιακής σομαλικής οικογένειας νομάδων, που πίστευαν σε αρχαϊκά έθιμα όπως ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων και ο γάμος ανάμεσα σε κοριτσάκια προεφηβικής ηλικίας και σε ηλικιωμένους άντρες, το έσκασε από την καταπιεστική ζωή της στην αφρικανική έρημο, σε ηλικία δεκατριών χρόνων, αγράμματη και πάμπτωχη. Σήμερα ζει στη Νέα Υόρκη και εργάζεται ως τοπ-μόντελ, αλλά και ως πρέσβειρα των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το βιβλίο αυτό αφηγείται την προσωπική της οδύσσεια.

1.      ΑΧ, ΑΥΤΟΣ Ο ΟΜΗΡΟΣ (από 11 ετών)

      ΣυγγραφέαςΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΜΟΥΝΔΟΣ
      Εκδόσεις:  ΨΥΧΟΓΙΟΣ
     ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ: Με αφορμή μια προκήρυξη για τον πανελλήνιο διαγωνισμό που είχε στείλει η Ευρώπη σε όλα τα σχολεία, η κυρία Λέλα, η δασκάλα της πέμπτης τάξης, ενθαρρύνει τα παιδιά να ασχοληθούν με τον Όμηρο. Λογάριαζε όμως, χωρίς τον ξενοδόχο, τα παιδιά της πέμπτης, που είδαν τον Οδυσσέα και τον Όμηρο με άλλο μάτι. ...... Ένα ξεκαρδιστικό μυθιστόρημα για παιδιά όλων των ηλικιών που θα κάνει τους αναγνώστες να απολαύσουν την Οδύσσεια με άλλο τρόπο!

2.      ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΑΚΙ ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ  (6-9 ετών)


     Συγγραφέας:  ΜΑΣΤΟΡΗ ΒΟΥΛΑ

     Εκδόσεις: ΠΑΤΑΚΗΣ
 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ: Υπάρχουν βραδιές που το Φεγγάρι χάνεται από τον ουρανό. Που πηγαίνει τότε; Εμείς με τις φεγγαροϊστορίες δε θα σου πούμε ότι τότε είναι που η Γη βρίσκεται ανάμεσα στο Φεγγάρι και στον Ήλιο και η σκιά της το σκοτεινιάζει. Εμείς θα σου δώσουμε παραμυθένιες απαντήσεις, σαν αυτές που θα έδινες κι εσύ, για να ονειρευτείς και να ταξιδέψεις στον κόσμο της φαντασίας. Λοιπόν, κοιτάζεις μια νύχτα τον ουρανό και δε βλέπεις το Φεγγάρι. Γιατί; ρωτάς. Είναι τιμωρημένο, σου απαντούμε εμείς, και διάβασε τη φεγγαροϊστορία να μάθεις τα πώς και γιατί και όλα.
3.      Η ΠΟΛΗ ΜΕ ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ (από 6 ετών)
 Συγγραφέας:  ΜΠΟΥΛΙΩΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
 Εκδόσεις: ΠΑΤΑΚΗΣ
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ: Στις ζωγραφιές μου η πόλη μας είναι ακριβώς όπως την ονειρεύομαι. Μα η δασκάλα μου ανησυχεί: «Έχεις πολλή φαντασία! Προσοχή, προσοχή!». Λέτε να είναι καμιά φοβερή αρρώστια αυτή η φαντασία; Εγώ όταν μεγαλώσω θα ανακατέψω τα όνειρα και τη φαντασία μου και θα φτιάξω την πόλη μας όπως τη θέλουμε εμείς τα παιδιά.



4.      Η ΝΤΡΟΠΑΛΟΥΛΑ (από 4 ετών)

       Συγγραφέας: ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΜΑΡΑΤΟΥ- ΓΙΑΛΛΟΥΣΗ
         Εκδότης: ΨΥΧΟΓΙΟΣ
 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ: Η μαμά με ψάχνει. Με ψάχνει πίσω από την πολυθρόνα. Δεν είμαι. Πίσω από την πόρτα δεν είμαι. Κάτω από το κρεβάτι όμως είμαι. Με βρήκε! "Έλα, Βασούλα, έλα, μην ντρέπεσαι. Αν ήξερες ποιος ήρθε! "Εγώ όμως ήξερα ποιος ήρθε, γι'' αυτό κρύφτηκα. Ήρθε η θεία Αντωνία που όλο με κοιτάει και με ρωτάει... Κι εγώ ντρέπομαι και κοκκινίζω. Και ντρέπομαι που ντρέπομαι και ντρέπομαι που κοκκινίζω...
5.      ΕΝΑΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΣΤΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ (από 5 ετών)
Συγγραφέας: ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ ΆΝΝΑ
Εκδότης: ΠΑΤΑΚΗΣ
ΛΙΓΑ ΛΟΓΟΑ: Όλοι ξέρουμε πως εκατομμύρια χρόνια τώρα η Γη αιωρείται γαλήνια στο απέραντο σύμπαν που την περιβάλλει. Εκείνο όμως που δε γνωρίζουμε είναι πως πού και πού κάποιος τη βάζει στο πλυντήριο! Και το τι ακολουθεί δε λέγεται! Ένα βιβλίο που εξηγεί με χιουμοριστική διάθεση τα φυσικά φαινόμενα του πλανήτη μας.
6.      ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΑΓΟΣ 1Ο βιβλίο ( 9-18 ετών)
  Συγγραφέας: ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ/ ΣΝΙΜΚΟΣΚΙ  ΤΟΜΑΣ Ε.
Εκδότης: ΠΑΤΑΚΗΣ
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ: Ασθενικό πλάσμα, έκτρωμα, λάθος της φύσης; Ένα είναι σίγουρο: ο δωδεκάχρονος Τίμοθι είναι ο μόνος άνθρωπος στον κόσμο χωρίς μαγικές δυνάμεις. Γι’ αυτό κι έχει περάσει όλη του τη ζωή εξόριστος σ’ ένα μακρινό νησί. Όταν επιστρέφει για πρώτη φορά στην πόλη όπου γεννήθηκε, ο Τίμοθι μαγεύεται στην κυριολεξία – γιατί αυτός είναι ένας κόσμος γεμάτος μαγεία: κτίρια που αιωρούνται στον αέρα, ξόρκια, λάμψεις και φαντασμαγορία. Όμως ο Τίμοθι είναι σημαδεμένος. Αδίστακτοι φονιάδες παραφυλάν κάθε του βήμα. Πράκτορες της κυβέρνησης των Μάγων επιβουλεύονται τη ζωή του. Αν κι ο Τίμοθι δεν μπορεί να καταλάβει για ποιο λόγο νιώθουν να τους απειλεί· στο κάτω-κάτω, χωρίς μαγικές δυνάμεις, είναι τελείως ανήμπορος. Είναι ακίνδυνος. Ή μήπως όχι;

7.      ΕΠΤΑ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΚΛΩΣΤΕΣ
Συγγραφέας: ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ-ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
Εκδότης: ΠΑΤΑΚΗΣ
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ: Εφτά ιστορίες μέσα από τη λαϊκή μας παράδοση, που μας ταξιδεύουν στη χώρα των θαυμάτων και της φαντασίας, σε τόπους μαγικούς, όπου τα λουλούδια, τα ζώα και τα πουλιά μπορούν να μιλούν. Εκεί οι άνθρωποι, όσες δυσκολίες κι αν συναντούν, μπορούν πάντα να ονειρεύονται, ν’ αγωνίζονται και να ελπίζουν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου