Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας !

Ας μην πούμε ότι είναι σήμερα η μέρα της γυναίκας .Εκτιμώ ότι τα τελευταία χρόνια η γυναίκα γιορτάζει κάθε μέρα , οπότε δεν χρειάζεται να τις  ευχηθούμε χρόνια πολλά .Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνούμε και τον αγώνα κάποιων γυναικών για την απόκτηση ορισμένων  δικαιωμάτων .

Ποιές ήταν οι  Σουφραζέτες ; 

Από τα τέλη του 19ου αιώνα, σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Η.Π.Α., άρχισαν να ακούγονται οι πρώτες φωνές, που διεκδικούσαν το δικαίωμα ψήφου για τις γυναίκες. Ο όρος που χρησιμοποιήθηκε, για πρώτη φορά, από την βρετανική εφημερίδα Daily Mail, για τις πρώτες αυτές φεμινίστριες, ήταν «σουφραζέτες»- που έχει τις ρίζες του στην γαλλική λέξη «suffrage», που σημαίνει δικαίωμα ψήφου.

 Κατά την διάρκεια της δράσης τους, στην Μεγάλη Βρετανία φυλακίστηκαν περίπου 1.000 γυναίκες, ενώ δεν ήταν σπάνιο το φαινόμενο αυτές να καταφεύγουν σε απεργία πείνας, με αποτέλεσμα, με βάρβαρο τρόπο, να υπόκεινται στις φρικτές σωφρονιστικές μεθόδους της εποχής. Πολλές φορές, μάλιστα, προκειμένου να διεκδικήσουν το δικαίωμα που σήμερα φαίνεται αυτονόητο, οι σουφραζέτες κατέφευγαν σε ακραίες μεθόδους, όπως το σπάσιμο βιτρινών και τον εμπρησμό, επιβαρύνοντας την θέση τους με κατηγορίες και για βανδαλισμούς. Ο τρόπος αγώνα τους, πολλές φορές, υπήρξε ιδιαίτερα δημιουργικός, αφού έχουν καταγραφεί περιστατικά κατά τα οποία, κάποιες από αυτές ταχυδρομήθηκαν σαν ανθρώπινες επιστολές προς την οικεία του πρωθυπουργού, στη Downing Street, ή ομάδες που έφταναν, ακτοπλοϊκώς, στην προβλήτα έξω από το Κοινοβούλιο, όπου μέλη της βουλής και αριστοκράτες έπαιρναν το τσάι τους, και άνοιγαν πανό με τα αιτήματά τους. Αν σήμερα, μπορεί να μας διδάξει κάτι η ιστορία των σουφραζετών, με όλες τις αντιθέσεις της, αυτό είναι ότι η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς, καθώς και ότι, ένας δίκαιος σκοπός, μπορεί να γίνει πραγματικότητα, αφού ο επιμένων νικά. Τελικά, οι πρώτες γυναίκες ψηφοφόροι (με διάφορους περιορισμούς, όπως το ηλικιακό «πλαφόν» των 30), έγιναν πραγματικότητα το 1918.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου