Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Το χρονικό της υπόθεσης που συγκλόνισε την Ελλάδα


Μετά από 9 χρόνια που ξέσπασε το «σκάνδαλο του Βατοπεδίου» και 2 χρόνια ακροαματικής διαδικασίας, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, έριξε αυλαία στην πολύκροτη υπόθεση αθωώνοντας όλους τους κατηγορούμενους.
Το 2008 η πολιτική ζωή συνταρασσόταν από τις καταγγελίες για την υπόθεση των ανταλλαγών της Μονής Βατοπαιδίου. Η Μονή με χρυσόβουλα διεκδικούσε την κυριότητα της Λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων. Υπό τις αντιδράσεις των αγροτών και ψαράδων της περιοχής, το 2005 το ελληνικό Δημόσιο προσφέρει σε αντάλλαγμα στη Μονή Βατοπαιδίου οικόπεδα 8.600 στρεμμάτων στην Ουρανούπολη και δύο κτίρια του Δημοσίου.
Το ΠΑΣΟΚ μιλά για σκάνδαλο και μεγάλη ζημία του Δημοσίου στοχοποιώντας τον Πέτρο Δούκα γιατί αποδέχτηκε γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του κράτους να παραιτηθεί το δημόσιο από τον δικαστικό αγώνα για την κυριότητα της Βιστωνίδας, τους Μπασιάκο και Κοντό που ήταν τότε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τους Ρουσόπουλο και Αγγέλου που ήταν προσκυνητές στην Ι.Μ. Βατοπαιδίου και τον Γιώργο Βουλγαράκη γιατί η σύζυγός του ήταν η συμβολαιογράφος της Μονής στις ανταλλαγές.
Ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μίλησε για σκευωρία και ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τυχόν αστοχίες κρατικών υπαλλήλων. Συστήνονται τότε δύο εξεταστικές επιτροπές που καταλήγουν σε πολιτικές ευθύνες και μια προανακριτική που παραπέμπει στο δικαστικό συμβούλιο Μπασιάκο, Κοντό και Δούκα. Το Πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο όμως αποφάσισε ομόφωνα ότι τυχόν αδίκημα για τους τρεις πρώην υπουργούς της ΝΔ, έχει παραγραφεί.

Δείτε το χρονικό της υπόθεσης από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, που συγκλόνισε την πολιτική ζωή της χώρας το 2008.

1 σχόλιο:

  1. ΜΗΝ ΤΡΕΛΑΘΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΜΟΝΟ ΗΤΑΝ ; ΕΛΑ ΤΩΡΑ ΕΔΩ ΧΕΩΚΟΠΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΦΕΡΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΕΣ ΕΛΕΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή