Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΚΜ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Πάνω στην αλλαγή της εποχής, όταν νιώθουμε ότι το στημόνι στον αργαλειό τελειώνει αναζητούμε να το ματίσουμε με τρόπο μοναδικό και ανεπανάληπτο κάνοντας χρήση παλιές παραδοσιακές συνταγές. Παίρνουμε τις σαΐτες που καλά κρατούν και αφού φτιάξουμε τα πολύχρωμα λουλούδια, εγκάρσια τις γυρνάμε για να δώσουμε νέα ζωή και νέα πορεία. Έτσι ερχόμαστε και μπλέκουμε τους τόπους με τον χρόνο και δίνουμε τις πρέπουσες τιμές σε ανθρώπους σημαντικούς που έζησαν ή ζουν, πέρασαν και ακούμπησαν με τέτοιο τρόπο, σε αυτόν τον τόπο, που άφησαν το αποτύπωμά τους.
Είμαστε εδώ …. για να αναδείξουμε τη σειρά που λέγεται Αργιθέα και Άγραφα πάνω στο ατέρμονο στο χρόνου υφαντό της Ελλάδας.
Με χαρά και ικανοποίηση, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσουμε, για δεύτερη χρονιά φέτος, την εκδήλωση «ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ». Την Κυριακή 29 Απριλίου από τις 10:00 το πρωί και με αφορμή την «Παγκόσμια ημέρα χορού», στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωσή μας
.
Ένα πλούσιο πρόγραμμα με ενδιαφέροντα θέματα, που αφορούν την περιοχή της Αργιθέας και γενικότερα του ορεινού όγκου των Αγράφων της νότιας Πίνδου, θα αναπτυχθούν, ώστε οι παρευρισκόμενοι να γνωρίσουν τις ομορφιές, τις ιδιαιτερότητες και τον πολιτισμό των Αγράφων και όσων εξαρτώνται από αυτά.
Ξεκινάμε το πρώτο μέρος , το πρωί της Κυριακής στις 10:00, με σεμινάριο χορών και λαογραφίας της Αργιθέας. Καλούμε όλους όσους ασχολούνται με τον χορό (χοροδιδασκάλους, χορευτές, λαογράφους κλπ) να έρθουν να γνωρίσουν τους μοναδικούς χορούς μας. Χοροδιδάσκαλος του σεμιναρίου θα είναι ο Αργιθεάτης με πλούσια βιογραφικό και εμπειρία Γιώργος Κόνιαρης. Όσοι θα παρευρεθούν το μάθημα, θα λάβουν από τον σύλλογο Αργιθεατών β. Ελλάδας «ο Κατσαντώνης» βεβαίωση για την παρακολούθησή του. Το σεμινάριο γίνεται σε συνδιοργάνωση με την «Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Ν. Θεσσαλονίκης»
Στο δεύτερο μέρος που θα ξεκινήσει στις 12:00 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθούν ομιλίες από σημαντικούς καλεσμένους. Ξεκινά ο Νίκος Λυγερός με θέμα «Άγραφα και η στρατηγική τους σημασία», ακολουθεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σαρακατσαναίων με ομιλητή τον Ιωάννη
Κουτσοκώστα και θέμα «Άγραφα και Σαρακατσάνοι», τη σκυτάλη παίρνει ο δημοσιογράφος Νίκος Γιώτης του (ΑΠΕ-ΜΠΕ) με θέμα για τους Ασβεστοχωρίτες που έλκουν την καταγωγή τους από τα Άγραφα και καταλήγουμε στο τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης, τον Ηλία Μαμαλάκη που θα τιμηθεί για τη σειρά εκπομπών του στην ΕΤ3 «ΧΩΜΑΤΑ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ» που παρουσίασε με εξαιρετικό τρόπο τον Κατσαντώνη και τα Άγραφα.
Στο τρίτο μέρος της εκδήλωσης η μουσική και ο χορός θα έχουν το τελευταίο λόγο, όπως άλλωστε γίνεται και στην περιοχή μας. Δεν τελειώνει τίποτε χωρίς μουσική, χορό και τραγούδι. Θα παρουσιαστούν χορευτικά συλλόγων που θα έρθουν να μας τιμήσουν και να μας γνωρίσουν. Φυσικά ο χορός θα είναι για όλους.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε πρώτα απ’ όλα την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα και την Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης με την κ. Βούλα Πατουλίδου για την συνδιοργάνωση της εκδήλωσης. Την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αργιθεάτικων Συλόγων με πρόεδρο την Αθηνά Μαυραντζά και το Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης για την αιγίδα τους. Την Ένωση Πολιτιστικών Φορέων ν. Θεσσαλονίκης και τον πρόεδρο Γιώργο Καράμπαλη για τον αγώνα τους και την υποστήριξη της εκδήλωσης. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σαρακατσαναίων και τον πρόεδρο Γιώργο Μουτσιάνα για την αμέριστη στήριξή τους στην εκδήλωση. Ευχαριστούμε τους χορηγούς μας, HONDOS CENTER, ΧΡΥΣΗ ΖΥΜΗ για τα εδέσματα και την 3ds web marketing για την βοήθειά τους. Τέλος να ευχαριστήσουμε όλους τους χορηγούς επικοινωνίας για τη συμβολή τους στην προώθηση της εκδήλωσης.


Για τον Σύλλογο Αργιθεατών Β. Ελλάδος «Ο Κατσαντώνης»

Η πρόεδρος Η γεν. γραμματέας
Νασιώκα Ιωάννα-Τζούλη Στάθη Αρσενία




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου