Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Αρχαιοελληνικό άθικτο ναυάγιο ανακαλύφθηκε στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας !!!


Στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας ανακαλύφθηκε το κουφάρι που προκαλεί δέος. Συγκλονισμένοι οι αρχαιολόγοι.Το αρχαιότερο άθικτο ναυάγιο του κόσμου πιστεύουν ότι βρήκαν οι αρχαιολόγοι στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας, αφού φαίνεται πως βρίσκεται εκεί για πάνω από 2.400 χρόνια.
Το σκαρί του πλοίου, που έχει 23 μέτρα μήκος, φαίνεται πως είναι αρχαιοελληνικό. Το κουφάρι του πλοίου έχει το κατάρτι, τους ιστούς και όλα τα κουπιά του στη θέση τους και άθικτα.
Το ναυάγιο εντοπίστηκε σε βάθος λιγότερο
του ενός ναυτικού μιλίου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και σύμφωνα με τους ερευνητές έχει συντηρηθεί και λόγο του βάθους και λόγω της έλλειψης οξυγόνου.
«Ποτέ δε θα πίστευα ότι μπορεί ένα πλοίο από τον αρχαίο κόσμο να υπάρχει εκεί, στα 2χλμ κάτω από το νερό και να ‘επιβιώνει’», δήλωσε ο επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας, καθηγητής Τζον Άνταμς, που συμπλήρωσε ότι, «αυτό θα αλλάξει την αντίληψή μας για την κατασκευή των πλοίων και τη ναυσιπλοΐα στην αρχαιότητα».
Το πλοίο πιστεύεται ότι ήταν εμπορικού τύπου, τέτοιου τύπου όπως αυτά που οι ερευνητές έχουν δει μόνο ως εικόνα πάνω σε αρχαιοελληνικά αγγεία με τον Οδυσσέα και τις Σειρήνες, που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.
Το αγγείο που χρονολογείται στην ίδια εποχή με το πλοίο, απεικονίζει τον ομηρικό ήρωα πάνω στο κατάρτι του πλοίου ενώ περνά από τις Σειρήνες, ακούγοντας το τραγούδι τους.
Η αρχαιολογική ομάδα σκοπεύει να αφήσει το κουφάρι του πλοίου εκεί που βρέθηκε, πήρε ωστόσο ένα κομμάτι, ως δείγμα, το οποίο και εστάλη στο πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον. Εκεί μετά από εξέτασή του επιβεβαιώθηκε πως πρόκειται για «το αρχαιότερο άθικτο ναυάγιο που έχει δει η ανθρωπότητα».
Η ομάδα των ερευνητών θα παρουσιάσει τα στοιχεία σε ειδικό για τη Μαύρη Θάλασσα συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα στο Λονδίνο.
Το εύρημα ήταν ένα από τα 60 που βρήκε η διεθνής ομάδα θαλάσσιων αρχαιολόγων, επιστημόνων και θαλάσσιων ερευνητών, στα πλαίσια της τριετούς αποστολής της για την εξερεύνηση του βυθού της Μαύρης θάλασσας, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση του αντίκτυπου της προϊστορικής εποχής.
Η ομάδα δημιούργησε δίωρο ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί την προσεχή Πέμπτη στο Βρετανικό Μουσείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου