Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2018

Σύσκεψη του ΣΕΑΣ Πέλλας με τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας στα πλαίσια της προετοιμασίας για τον τρόπο κατανομής ενδεχόμενου de minimis στα ροδάκινα λόγω βροχοπτώσεων καλοκαιριού 2018

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και άτομα κάθονταιΗ εικόνα ίσως περιέχει: 5 άτομα, άτομα κάθονται, άτομα τρώνε και εσωτερικός χώρος
Συμμετείχαν οι βουλευτές Γιάννης Σηφάκης και Θεοδώρα Τζάκρη καθώς και εκπρόσωποι πάνω από 30 συνεταιρισμών της Πέλλας. Προήδρευσε ο πρόεδρος του ΣΕΑΣ Νίκος Μηνάς. Η σύσκεψη έγινε στα γραφεία του Α.Σ. Πέλλας.
Κατά την διάρκεια της σύσκεψης το βασικό ζήτημα που συζητήθηκε ήταν ο τρόπος συλλογής στοιχείων για της ζημιές από τις σφοδρές και άκαιρες βροχοπτώσεις του τέλους Ιουνίου 2018. Πρέπει με ταχύτητα και δικαιοσύνη να αποφασιστούν ποιες ποικιλίες ροδακίνων και νεκταρινιών επλήγησαν και με ποιόν τρόπο θα κατανεμηθεί σωστά η αποζημίωση μέσω de minimis που αναμένεται να αποφασιστεί από την κυβέρνηση. 
Αποφασίστηκε να δοθεί χρόνος 5 ημερών για να δηλωθούν από τους συνεταιρισμούς στον ΣΕΑΣ οι ποικιλίες και οι χρόνοι ωρίμανσης τους. Στην συνέχεια θα δοθούν τα στοιχεία στον ΕΛΓΑ που θα αποφασίσει για τις πληγείσες ποικιλίες.
Ακολούθως μέσω των στοιχείων του ΟΣΔΕ ( τις δηλώσεις των παραγωγών που κατά πλειοψηφία δήλωναν και τις ποικιλίες) και την δυνατότητα όποιοι δεν είχαν δηλώσει ποικιλίες να δηλώσουν συμπληρωματικά μέσω της πλατφόρμας του ΟΠΕΚΕΠΕ να καθοριστούν οι δικαιούχοι αποζημίωσης.
Ο τρόπος αυτός θα επιταχύνει τις διαδικασίες, θα προσφέρει εχέγγυα δικαιοσύνης και θα βοηθήσει στην ταχύτερη καταβολή de minimis στους πληγέντες αγρότες. 
Οι βουλευτές δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν όλη την διαδικασία και να πιέζουν την κυβέρνηση για την τελική απόφαση και τον χρόνο καταβολής της αποζημίωσης μέσω de minimis αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι γραφειοκρατικές διαδικασίες με τρόπο που να αντιμετωπιστούν και τα όποια προβλήματα από τον περσινό τρόπο κατανομής της αποζημίωσης που αποφάσισε και κατέβαλε η κυβέρνηση. 
Ακολούθησε συζήτηση για άλλα θέματα του αγροτικού χώρου και αποφασίστηκαν συχνότερες συνεδριάσεις και για θέματα οργάνωσης της παραγωγής με στόχο την συγκέντρωση των προϊόντων, την τυποποίηση τους και την διεκδίκηση ποιοτικών αγορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου