Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

STOP της Ιεράς Συνόδου στη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου

ΕλλάδαΜπλόκο στην συμφωνία Τσίπρα –Ιερώνυμου έβαλε η σύνοδος της Ιεραρχίας της Ελλάδας. Οι συνοδικοί ιεράρχες απέρριψαν εκ προοιμίου την αλλαγή καθεστώτος στην μισθοδοσία του κλήρου, καταδεικνύοντας ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί «κόκκινη» γραμμή γι’ αυτούς.
Ενδεικτική της στάσης που υιοθέτησε η Σύνοδος
της Ιεραρχίας για τη μισθοδοσία του κλήρου, που βάσει της συμφωνίας θα γίνεται εκτός Δημοσίου, είναι ότι δεν συζητήθηκε καν στη συνεδρίαση. Απορρίφθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη και περαιτέρω διαβούλευση, καθώς οι συνοδικοί ιεράρχες αποφάσισαν να συζητήσουνε για όλα τα άλλα ζητήματα, πλην αυτού της αλλαγής καθεστώτος της μισθοδοσίας των κληρικών.
Επί της ουσίας η Ιερά Σύνοδος είπε όχι σ’ έναν από τους βασικούς άξονες του προσχεδίου συμφωνίας στην οποία κατέληξαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκος Ιερώνυμος. Πρόκειται για ένα σοβαρό σκόπελο, που θέτει ισχυρές αμφιβολίες για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας ανάμεσα σε κράτος και Εκκλησία.

Επεισοδιακή συνεδρίαση

Νωρίτερα, η συνεδρίαση που ήταν έντονα φορτισμένη, σημαδεύτηκε από την αποχώρηση του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου αλλά και του Μητροπολίτη Καισαριανής Δανιήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου