Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Σπόρος βαμβακιού βλάστησε στη Σελήνη!

Ένας από τους σπόρους βαμβακιού που μεταφέρθηκαν στο φεγγάρι από την κινεζική αποστολή Chang'e-4 βλάστησε και είναι ο πρώτος σπόρος φυτού που αναπτύσσεται στη Σελήνη, όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες που διενεργούν το πείραμα της μίνι βιόσφαιρας.
Μετά την προσεδάφισή της στη σκοτεινή πλευρά του
φεγγαριού, η κινεζική αποστολή Chang'e-4 ξεκίνησε το πρώτο πείραμα μίνι βιόσφαιρας στη Σελήνη.
Η αποστολή Chang'e-4 μετέφερε σπόρους από βαμβάκι, πατάτες και άλλα φυτά, προκειμένου να δημιουργήσει μια απλή μίνι βιόσφαιρα, σύμφωνα με την ομάδα, επικεφαλής της οποίας είναι επιστήμονες από το πανεπιστημίου Τσονγκίνγκ στη νοτιοδυτική Κίνα.
Το ρομποτικό σκάφος της Chang'e-4 «πάτησε» στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού στις3 Ιανουαρίου, ενώ είχε εκτοξευθεί στις 7 Δεκεμβρίου.
Μάλιστα, την ίδια μόλις μέρα τράβηξε και την πρώτη κοντινή φωτογραφία της σκοτεινής πλευράς.
Έως τώρα η πίσω και πάντα αόρατη από τη Γη πλευρά της Σελήνης είχε φωτογραφηθεί μόνο από ψηλά από σεληνιακούς δορυφόρους. Η Κίνα έγινε έτσι η πρώτη χώρα που πρώτη «άγγιξε» τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού.
Ποτέ έως τώρα κάποιο σκάφος ή αστροναύτης δεν είχε επιχειρήσει να «πατήσει» τη λεγόμενη σκοτεινή πλευρά, τη «Luna Incognita», η οποία στην πραγματικότητα δεν είναι σκοτεινή, αφού δέχεται το φως του Ήλιου, όταν το φεγγάρι βρίσκεται ανάμεσα στη Γη και στο μητρικό άστρο μας. Η μόνη εξαίρεση ήταν το 1962, όταν το σκάφος Ranger 4 της NASA είχε συντριβεί στην «πίσω» πλευρά της Σελήνης.

Οι παρατηρήσεις από ψηλά της σκοτεινής πλευράς του φεγγαριού, τόσο από δορυφόρους, όσο και από τους αστροναύτες μέσα στις διαστημικές ακάτους, έχουν αποκαλύψει ότι -για άγνωστο λόγο- διαθέτει παχύτερο και μεγαλύτερης ηλικίας φλοιό, καθώς επίσης περισσότερους και βαθύτερους κρατήρες απ' ό,τι η φωτεινή πλευρά. Αποτελεί ακόμη μυστήριο για τους επιστήμονες γιατί τα δύο «πρόσωπα» της Σελήνης έχουν αυτές τις διαφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου