Κυριακή, 10 Μαρτίου 2019

Αλλάζουν όλα στα διπλώματα οδήγησης: Δείτε πώς θα γίνονται οι εξετάσεις

Αλλάζουν όλα στα διπλώματα οδήγησης: Δείτε πώς θα γίνονται οι εξετάσεις
Ραγδαίες αλλαγές έφερε με το νέο του νομοσχέδιο στις εξετάσεις οδήγησης το υπουργείο Μεταφορών καθώς, μεταξύ άλλων, οι ειδικές δοκιμασίες των υποψήφιων οδηγών θα γίνονται πλέον σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους με κάμερα και μικρόφωνο στο εσωτερικό του οχήματος, ενώ πίσω από το τιμόνι θα μπορούν να κάθονται και οι 17χρονοι.

Έπειτα από μια μεγάλη καθυστέρηση στις εξετάσεις, λόγω της πολύμηνης αποχής των εξεταστών
, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο νόμος 4599/2019, που έχει φέρει ωστόσο πολλές αντιδράσεις κυρίως από τις σχολές οδήγησης και τους εκπαιδευτές των υποψήφιων οδηγών.

Τι αλλάζει στον τρόπο εξέτασης

Βασική αλλαγή είναι πως οι πρακτικές εξετάσεις θα πραγματοποιούνται πλέον από έναν εξεταστή και θα χωρίζονται σε δύο στάδια, ενώ μέσα στο όχημα, το οποίο θα παρέχεται από την εκάστοτε σχολή, θα υπάρχει κάμερα και μικρόφωνο.
Το πρώτο στάδιο, αφορά τους ελιγμούς: Παρκάρισμα, οπισθογωνία και μια επιπλέον άσκηση που θα είναι αναστροφή. Ο εξεταζόμενος όμως δεν θα συνοδεύεται στο όχημα ούτε από τον εκπαιδευτή αλλά ούτε και τον εξεταστή, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. 
Στο δεύτερο στάδιο θα περιλαμβάνεται η πορεία και η οδική συμπεριφορά. 
Αν ωστόσο ο εξεταζόμενος απορριφτεί στο δεύτερο στάδιο επαναλαμβάνει στην επόμενη εξέταση και τα δύο.
Επίσης θεσπίζεται η εποπτεία και η αξιολόγηση εξεταστών και εκπαιδευτών, ενώ θα αξιολογείται και το καταγεγραμμένο υλικό της εξέτασης (από κάμερα) σε περίπτωση καταγγελίας.
Αφού λοιπόν ο υποψήφιος επιτύχει, σε διάστημα πέντε εργάσιμων ημερών θα μπορεί να λάβει το δίπλωμά του.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με το σχέδιο νόµου, αυξάνονται τα εξέταστρα για τη θεωρητική και πρακτική εξέταση στα 15 ευρώ, από 10 που είναι σήµερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου