Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διασφάλισε τη λειτουργία των 44 νέων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ΤΟΜΥ


Αποτέλεσμα εικόνας για «Τοπικών Ομάδων Υγείας» (ΤΟΜΥ) της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ)Τους πόρους για τη λειτουργία των νέων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας «Τοπικών Ομάδων Υγείας» (ΤΟΜΥ) της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) διασφάλισε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει όλες τις προσπάθειες για αναβάθμιση των δομών δημόσιας υγείας στην περιοχή. Αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς
πόρους στηρίζουμε τα ΤΟΜΥ, τις νέες δομές δημόσιας υγείας, που έρχονται να δημιουργήσουν ένα νέο πλαίσιο στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για όλους τους πολίτες. Διασφαλίσαμε τα απαραίτητα κονδύλια για να λειτουργήσουν τα πρώτα 21 ΤΟΜΥ, που ιδρύθηκαν στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά και όσα θα δημιουργηθούν το επόμενο διάστημα, καθώς συνολικά προβλέπονται για τις δύο ΥΠΕ 44 μονάδες. Συμβάλλουμε έτσι στην επίτευξη του μεγάλου στόχου της δημόσιας υγείας, που δεν είναι άλλος από τηνπρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για το σύνολο του πληθυσμού, χωρίς διακρίσεις και τη μείωση των ανισοτήτων στην υγεία».
Τα ΤΟΜΥ σχεδιάστηκαν ώστε να γίνεται ορθολογικά η κατανομή των ατόμων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, μέσω της ανακατεύθυνσης της ζήτησης από τη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια φροντίδα υγείας (όπως τα νοσοκομεία), παρέχοντας ποιοτικές, ολιστικές και κοινοτικά προσανατολισμένες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Αναπτύσσονται σε επίπεδο κοινότητας και συγκροτούνται ως διεπιστημονικές ομάδες με προσωπικό έως 12 ατόμων.
Στην 4η ΥΠΕ ο σχεδιασμός προβλέπει τη λειτουργία 16 ΤΟΜΥ, εκ των οποίων ήδη έχουν ιδρυθεί επτά, ενώ στην 3η ΥΠΕ σχεδιάζονται 28 ΤΟΜΥ, εκ των οποίων ιδρύθηκαν τα 14.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διασφαλίζει τη λειτουργία τους για περίοδο τριών ετών, διαθέτοντας στην 4ης ΥΠΕ 9,6 εκ. ευρώ και στην 3η ΥΠΕ 14,6 εκ. ευρώ (συνολικά κονδύλια άνω των 24 εκ. ευρώ).
Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας«τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει επενδύσει στην ενίσχυση των δομών δημόσιας υγείας με σημαντικό έργο, καθώς ολοκληρώσαμε 48 έργα αναβάθμισης κτιρίων και εξοπλισμού σε όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Κεντρικής Μακεδονίας. Εξοπλίσαμε τις μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες και τα εργαστήρια με τεχνολογία αιχμής. Το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ έχει νέα υπερσύγχρονα χειρουργεία, το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης έχει νέα υπερσύγχρονη νοσηλευτική μονάδα, ενώ ολοκληρώνουμε και τις νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις στο νοσοκομείο Βέροιας. Δημιουργήσαμε και αναβαθμίσαμε 16 μονάδες κοινωνικής φροντίδας και τα προνοιακά ιδρύματα, προμηθεύσαμε το ΕΚΑΒ με νέα ασθενοφόρα και υλοποιούμε τη μεγαλύτερη παρέμβαση που έχει γίνει ποτέ στον ευαίσθητο τομέα της ψυχικής υγείας. Και τώρα, ενισχύουμε και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Θα συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα, με όλες μας τις δυνάμεις, για να είμαστε μια Περιφέρεια ανθρώπινη, μια Περιφέρεια, όπου η αλληλεγγύη στο συνάνθρωπο, η προστασία και η προαγωγή της υγείας του,είναι καθημερινή πράξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου