Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΕΔΕΣΣΑΪΚΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΑΡΔΕΥΣΗ, ΚΕΡΑΣΙ)


Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΔΕΣΣΑΪΚΗΣ: Θα παρακαλούσαμε να μας απαντήσετε στην ακόλουθη ερώτηση:
Τι προβλέπει το πρόγραμμα του Συνδυασμού σας για την αγροτική οικονομία και ειδικότερα για την άρδευση και το κεράσι, ως προϊόν που καλλιεργείται σε μεγαλύτερη έκταση εντός Δήμου.
Θεωρείτε ότι απαιτούνται προσθήκες και βελτιώσεις στα αρδευτικά έργα υποδομής;
Πως μπορεί το κεράσι της Έδεσσας να αποκτήσει ένα είδος πιστοποίησης και προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης προϊόντος, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη αξία στις εγχώριες και διεθνείς αγορές και να αποδώσει μεγαλύτερο εισόδημα στους πολυπληθείς αγρότες του Δήμου;

ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ: Η περιοχή μας που είναι καθαρά αγροτική δεν έχει τύχει της προσοχής και της φροντίδας που θα έπρεπε, τόσο από τον Δήμο, όσο και από τους υπόλοιπους αρμόδιους φορείς.
Η καλλιέργεια των ιδιαίτερα γόνιμων περιοχών του Δήμου μας, είτε είναι πεδινές, είτε ορεινές, είναι δενδροκαλλιέργεια, της οποίας ο βασικότερος συντελεστής παραγωγής είναι το νερό. Παρόλο που η περιοχή μας είναι πλούσια σε υδάτινο δυναμικό , τα προβλήματα στην άρδευση, λόγω κακής διαχείρισης, είναι ιδιαίτερα έντονα. 
Ακόμη όμως και στον τομέα της μεταποίησης, επεξεργασίας και διάθεσης των προϊόντων, τα διαρθρωτικά προβλήματα αποτελούν μόνιμα τροχοπέδη και έχουν ως αποτέλεσμα να μην εισπράττουν οι αγρότες μας αυτό που δικαιούνται. Ο Δήμος μπορεί και πρέπει να δημιουργήσει τις δομές που απαιτούνται και να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα τόσο στη βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας , όσο και στη διάθεση των αγροτικών προϊόντων, καθώς και στην εκπαίδευση των αγροτών.
Το πρόγραμμα της Ενωτικής Δράσης στον τομέα της αγροτικής οικονομίας περιλαμβάνει συγκεκριμένες ενέργειες και παρεμβάσεις, που θα βελτιώσουν την κατάσταση. 
Μεταξύ άλλων προτείνουμε και σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε τις εξής ανάγκες και έργα: 
1. Ίδρυση αντιδημαρχίας αγροτικών θεμάτων και λειτουργία γραφείου υποστήριξης αγροτών, σχετικά με την παραγωγή και τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων, την άρδευση, την αγροτική οδοποιΐα, τον αγροτουρισμό, την υγιεινή και την ποιότητα των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων, καθώς και την προώθηση και ένταξη προγραμμάτων βελτίωσης της παραγωγής και απόκτηση αγροτικού εξοπλισμού. 
2. Χαλικόστρωση όλων των αγροτικών δρόμων με την έκδοση αδειών αδρανών υλικών, με δημοτικά μηχανήματα και δημοτικούς υπαλλήλους. Η χρηματοδότηση του έργου καλύπτεται πλήρως από τα ήδη εισπραττόμενα τέλη αγροτικής οδοποιΐας.
3. Κατασκευή υδατοφραγμάτων και λιμνοδεξαμενών για την αποθήκευση ποσοτήτων νερού για άρδευση και εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα. Ενθάρρυνση εγκατάστασης δικτύων στάγδην άρδευσης για εξοικονόμηση του διαθέσιμου νερού. Δίκαιη διανομή και ανάλογη χρέωση του αρδευτικού νερού.
4. Κατοχύρωση ονομασίας προέλευσης των αγροτικών προϊόντων.
5. Ορθολογική χρήση των φυτοφαρμάκων και προστασία του περιβάλλοντος.
6. Διοργάνωση εκδηλώσεων και συμμετοχή σε εκθέσεις για την προώθηση και διαφήμιση των αγροτικών μας προϊόντων.
7. Συνεχής συνεργασία με τους αγροτικούς φορείς.
8. Ίδρυση και λειτουργία δημόσιας σχολής εκπαίδευσης των αγροτών.
Ένα μοναδικό προϊόν, το οποίο από μόνο του και χωρίς καμιά διαδικασία είχε την ονομασία προέλευσης ως «τραγανά» Εδέσσης, όχι μόνο αφέθηκε κυριολεκτικά στη μοίρα του, αλλά αδιαφορήσαμε ακόμη και στον σφετερισμό της ονομασίας προέλευσης από άλλες περιοχές. Έστω και τώρα είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσουμε άμεσα διαδικασίες πιστοποίησης τόσο του κερασιού, όσο και των άλλων, επίσης αξιόλογων, προϊόντων (μήλα, ροδάκινα, ακτινίδια, βερίκοκα κ.α.), έτσι ώστε να τα προστατεύσουμε και να τα αναδείξουμε. 
Είναι αυτονόητο ότι ως δημοτική αρχή θα δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αγροτική οικονομία, γιατί χωρίς αυτήν, δεν υπάρχει μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου