Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Η Δημιουργία ξανά στηρίζει το Βλαχογιάννειο Μουσείο

Αποτέλεσμα εικόνας για Βλαχογιάννειο ΜουσείοΑντιπροσωπεία της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΞΑΝΑ Κεντρικής Μακεδονίας επισκέφθηκε το Σάββατο 14/12 το Βλαχογιάννειο Μουσείο στην Βέροια.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά οργανωμένο Μουσείο, που στεγάζεται σε ένα άψογα διατηρημένο ιστορικό κτήριο. Η συλλογή του αποτελείται απο αντικείμενα, κουστούμια, φωτογραφίες και βιβλία της εποχής του Μακεδονικού Αγώνα και στρατιωτικά εκθέματα
από τους Βαλκανικούς πολέμους, την εποποιία του 1940, μέχρι και τη σημερινή εποχή. Το μεγαλύτερο μέρος τους ανήκει στον κ. Κανέλλο Ντόντο, ο οποίος αφιλοκερδώς έχει αναλάβει τη συντήρηση του μουσείου και ξεναγεί τους επισκέπτες. Εκθέματα έχουν προσφέρει επίσης και δεκάδες άλλοι δωρητές.

Η οικογένεια Βλαχογιάννη έκτισε το αρχοντικό το 1931 και το εγκατέλειψε το 1947 μετά από ένοπλη επίθεση που δέχθηκε απο συμμορίτες με σκοπό τη λεηλασία του σπιτιού και στους οποίους αντιστάθηκε επιτυχώς με χρήση όπλων. Το ίδιο συνέβη σε 40 περίπου αρχοντικά της Βέροιας. Το εγκαταλελειμμένο αρχοντικό δόθηκε ως δωρεά στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, για την κατασκευή πολιτιστικού κέντρου, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2012.

Τον περασμένο χρόνο, το Μουσείο δέχθηκε σειρά επιθέσεων απο τα ΜΜΕ της αριστερής προπαγάνδας, τους βουλευτές του ΚΚΕ, το "Σύνδεσμο Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 - 1974", την "Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών", τον Συριζα Ημαθίας και την Λαϊκή Συσπείρωση. Στόχος της συντονισμένης αυτής επίθεσης ήταν να διακόψει τη λειτουργία του και να αποσυρθούν τα εκθέματά του, καθότι ο Μακεδονικός αγώνας εναντίον Βουλγάρων και Τούρκων και η ανάδειξη της αντεθνικής και συχνά εγκληματικής δράσης του αυταποκαλούμενου Δημοκρατικού Στρατού (ΔΣΕ) θεωρούνται "διχαστικά" σε ένα πολιτικό σύστημα στο οποίο η αριστερή προπαγάνδα έχει επιβάλει τη δική της μεροληπτική εκδοχή της ιστορίας. Αποτέλεσμα ήταν ο εκφοβισμός της τοπικής κοινωνίας, η αναστολή λειτουργίας του Μουσείου για 2 μήνες και η μείωση της επισκεψιμότητας του κατα 80%.

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ συγχαίρει τον Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.Παντελεήμονα για τη σθεναρή αντίσταση στην προσπάθεια φίμωσης της ιστορικής αλήθειας και τον κ. Ντόντο για τον άοκνο, αφιλοκερδή αγώνα του και την αντοχή του απέναντι στη λάσπη και στη στοχοποίηση.
Δυστυχώς, οι νόμοι για την άρση ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ 1944-1949, δεν βοήθησαν στη συμφιλίωση, στην αυτοκριτική και στην αποδοχή των ευθυνών των ηγεσιών και των δύο πλευρών για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν τη συγκεκριμένη περίοδο. Αντίθετα, φιμώθηκε η μια πλευρά και η ιστορία παρουσιάζεται πάντοτε μονόπλευρα. Οι ηττημένοι επέβαλαν την ιδεολογική τους ηγεμονία, αποκρύπτοντας τον δικό τους ρόλο στην αλληλοσφαγή, τις πολιτικές τους προθέσεις και παραποιώντας τα πραγματικά γεγονότα. Στο Μουσείο εκτίθενται φωτογραφίες, επιστολές και βιβλία που παρέμεναν καταχωνιασμένα χρόνια, απο τον φόβο των κατόχων τους να μη χαρακτηριστούν «φασίστες» ή «απόγονοι δωσίλογων».
Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ προτρέπει κάθε Έλληνα που θεωρεί ως εθνικόν ό,τι είναι αληθές, όπως υποστήριζε ο Διονύσιος Σολωμός, να επισκεφθεί το Βλαχογιάννειο Μουσείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου