Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

Στάθης Καστερίδης : ΟΨΙΜΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ, ΓΙΑΤΙ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΠΕΛΛΑ;

Αποτέλεσμα εικόνας για Στάθης Καστερίδης
Δυστυχώς η ιστορία επαναλαμβάνεται για δεύτερη φορά σε βάρος της Πέλλας του ιστορικότερου νομού της Μακεδονίας, που για πολλούς πολιτικούς μας ήταν όπως φαίνεται, απλώς το «πατριωτικό» σκαλοπάτι εκλογής τους.
Χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων το 2020 και στο Τόκυο διοργανώνεται το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός που «ενώνει» όλο τον πλανήτη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η ιστορία αυτής της παγκόσμιας γιορτής, ανήκει στην Ελλάδα για αυτό και η διαδρομή της ολυμπιακής φλόγας ξεκινά από την Αρχαία Ολυμπία. Δυστυχώς και πάλι η Πέλλα είναι έξω από τους σχεδιασμούς της Ολυμπιακής Επιτροπής και του κ.Καπράλου.
Ακόμη μια φορά η Φλόγα δεν θα περάσει από την Αρχαία Πέλλα, ενώ θα διασχίσει μέρη της Ελλάδας, ήσσονος σημασίας ιστορικά, πολιτιστικά και αθλητικά.
Δεν θα συγκρίνουμε την Πέλλα με τους άλλους Νομούς, ωστόσο δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς κ. Μενδώνη και κ.Αυγενάκη. Φροντίσατε πάλι το ιστορικότερο κομμάτι της ελληνικής γης να μην συμμετέχει στην παγκόσμια αυτή Αθλητική γιορτή.
Είναι βέβαιο ότι η Φλόγα δεν μπορεί να περάσει από όλη την Ελλάδα. Το γεγονός όμως ότι η Πέλλα μένει έξω από την συμβολική διαδρομή της, είναι ΑΤΟΠΗΜΑ! Όχι μόνο αθλητικό, αλλά ιστορικό, πολιτιστικό και πολιτικό. Δεν είναι δυνατόν στο διάβα της να περνάει από όλους σχεδόν, σημαντικής σημασίας αρχαιολογικούς χώρους όπως Ελευσίνα-Σαλαμίνα -Θερμοπύλες- Αρχαία Αμφίπολη-Βεργίνα-Σούνιο-Κνωσσός-Μυστράς-Μυκήνες-Μετέωρα-Μαραθώνας και να μην σταματά στην Αρχαία Πέλλα. Το πιο ιστορικό κομμάτι του Ελλαδικού χώρου. Μήπως πρέπει να σας αναλύσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πέλλας; Όχι βέβαια! Θα θέλαμε όμως να ανοίξουμε τους ορίζοντές σας απέναντι σε κάθε ανιστόρητο που καιροφυλακτεί. Και να σας επισημάνουμε ότι στην αρχαιότητα έλαβαν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες ο Αλέξανδρος, ο Αρχέλαος , ο Φίλιππος Β’, όλοι τους Μακεδόνες Βασιλείς.
Και φτάνουμε στον Μέγα Αλέξανδρο. Η αναφορά και μόνο αυτού του ονόματος, αρκεί. Στο όνομά του και στην ιστορική του διαδρομή, η δική μου και η δική σας γνώμη περισσεύουν, όταν χιλιάδες επιστήμονες στέκονται με θαυμασμό στην μεγαλειότητά του. Τι έγιναν οι όψιμοι μακεδονομάχοι που μίλησαν για πατριωτισμούς, αλλά εθελοτυφλούν όταν πρέπει να πάρουν αποφάσεις; Δεν είναι δυνατόν με αυτά που γίνονται σήμερα παγκοσμίως, αλλά και στην γειτονιά μας, να δείχνουμε αδιαφορία. Πώς μπορεί να εξαιρείται η Πέλλα, η πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας του Μ. Αλεξάνδρου από την πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας;
Ο Δήμος Πέλλας έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν ανάλογες εκδηλώσεις με ιδιαίτερη επιτυχία και φυσικά πρέπει να γνωρίζετε πως έχει και Ολυμπιονίκη, την αθλήτρια Έλλη Μυστακίδου.
Ελπίζουμε το Υπουργείο και η Ολυμπιακή Επιτροπή να έχετε την δύναμη και το σθένος να αντιληφθείτε το μέγεθος της αχαρακτήριστης πράξης σας και να ανακατασκευάσετε το πρόγραμμά σας. Το μεγαλείο άλλωστε του ανθρώπου είναι να αντιλαμβάνεται το λάθος του, να ζητάει συγγνώμη και με πράξεις να το διορθώνει. Φυσικά περιμένουμε και την πολιτική ηγεσία του νομού Πέλλας να αντιδράσει, όχι με κείμενα, αλλά με πράξεις κύριοι βουλευτές.
Ως παράταξη προτείνουμε προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Πέλλας, κατεπείγουσα συνεδρίαση με μοναδικό θέμα «Την διέλευση της Ολυμπιακής Φλόγας από την Αρχαία Πέλλα». Στη συνεδρίαση θα πρέπει να κληθούν και οι συνεργάτες του κ.Καπράλου, οι Βουλευτές του νομού και ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας και να δοθούν απαντήσεις με αναφορά στο σκεπτικό αυτής της απόφασης αποκλεισμού της Πέλλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου