Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Μήνυμα από τη Δήμαρχο Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου για την Εργατική Πρωτομαγιά 2020

Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι το κορυφαίο αγωνιστικό προσκλητήριο των εργαζομένων.
Και παρά το γεγονός ότι φέτος πραγματοποιείται εν μέσω της πανδημικής κρίσης ωστόσο είναι βέβαιο ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει και δεν θα υποστείλουν τον αγώνα για τις δίκαιες διεκδικήσεις τους. Θα συνεχίσουν με δυναμικό παλμό να μάχονται και ταυτόχρονα
να τιμούν τους διαχρονικούς αγώνες και τις θυσίες των εργαζομένων.
Ομολογουμένως, βιώνουμε και διανύουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση υγειονομικής κρίσης παγκοσμίως με πολλαπλές επιπτώσεις στη ζωή όλων μας. Η παρούσα και η επόμενη περίοδος θα είναι πολύ δύσκολη για όλους. Για να τη διαχειριστούμε και να την αντιμετωπίσουμε θα χρειαστεί μεγάλη και επίμονη δράση σ΄όλα τα επίπεδα. Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ν΄αγωνιστούμε για κάθε ενδεχόμενο γιατί δυστυχώς δεν είναι εύκολο αυτήν την στιγμή να προβλέψουμε εκατό τοις εκατό το σύνολο, την έκταση και το μέγεθος των επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης σ΄όλους τους τομείς.
Αυτό, όμως, που θα πρέπει να είναι σίγουρο και βέβαιο είναι ότι θ΄αντιδράσουμε συλλογικά, ενωτικά, δίκαια, μεθοδευμένα και έγκαιρα.
Θα χρειαστεί να διατηρήσουμε την υπομονή, τη νηφαλιότητα, την ψυχραιμία μας και με αλληλεγγύη, συνεργασίες κι ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένο και ευέλικτο, προσαρμοζόμενο ανάλογα με τις εξελίξεις και την πορεία των πραγμάτων να οδηγηθούμε το συντομότερο δυνατό στην ανάκαμψη και στην ανάταση της κοινωνίας μας.
Η οικονομική απραγία, η στασιμότητα και η οπισθοχώρηση αντιστρέφει τους ρυθμούς ανάπτυξης, μειώνει το Α.Ε.Π., αυξάνει το ποσοστό της ανεργίας και θα οδηγήσει στην απόγνωση πολλούς συνανθρώπους μας που βίωσαν με το χειρότερο τρόπο τις επιπτώσεις της δεκαετούς οικονομικής κρίσης (μείωση κι απώλεια εισοδημάτων, ανεργία, μετανάστευση, κλείσιμο επαγγελμάτων, αδυναμία ανταπόκρισης σε δανειακές υποχρεώσεις κι απώλεια κατοικιών και περιουσιών, χρεοκοπίες κ.α.).
Εδώ, λοιπόν, θα πρέπει να ενδυναμωθεί το κοινωνικό μέτωπο για την προστασία, την ασφάλεια και την υπεράσπιση αυτών που πλήττονται άμεσα από τις επιπτώσεις κι αυτής
της κρίσης και είναι οι ευάλωτες ομάδες των συμπολιτών μας, οι εργαζόμενοι, οι μισθοσυντήρητοι, οι υποαπασχολούμενοι, οι άνεργοι, όσες κι όσοι υποχρεώνονται σε αδήλωτη, ανασφάλιστη και κακοπληρωμένη εργασία, όσες κι όσοι υπόκεινται τον εργασιακό ρατσισμό, την ανισότητα και το διαχωρισμό, όσες κι όσοι δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν και να σταθούν με αξιοπρέπεια.
Για να μετριαστούν και να εξαλειφθούν κατά το δυνατό γρηγορότερα οι αρνητικές συνέπειες της πανδημικής κρίσης θα πρέπει να διατεθούν και ν΄αξιοποιηθούν με δικαιοσύνη, ευαισθησία κι ορθολογισμό όλα τα δημοσιονομικά μέτρα και μέσα.
Αυτό που φυσικά θα πρέπει πρωτίστως και κυρίως να διασφαλιστεί, και στο παρόν και στο μέλλον, είναι η υγεία και η δύναμη όλων και μάλιστα των εργαζομένων της πρώτης γραμμής διότι απ΄εδώ ξεκινούν και εξαρτώνται τα πάντα.
Για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής στους τομείς της υγείας και της εθνικής μας ασφάλειας θα επαναλάβω τη δήλωσή μου για την καταβολή ειδικής αμοιβής από την πολιτεία για τα όσα πρόσφεραν και προσφέρουν ξεπερνώντας τα όριά τους και να επαναλάβω επίσης τις θερμές ευχαριστίες μας για την προσφορά τους. Ο δημόσιος χαρακτήρας του Εθνικού Συστήματος Υγείας μέσα από το γενικότερο δημόσιο πλαίσιο πολιτικής απέδειξε επάξια το δρόμο που πρέπει ν΄ακολουθήσουμε.
Ως Δήμος Σκύδρας προκειμένου, με βάση τα νέα δεδομένα, να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας προς του δημότες μας, εφαρμόσαμε, μεταξύ των άλλων, άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων μας.
Έτσι, λοιπόν:
-Προχωρήσαμε στη σύσταση ειδικής ομάδας για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης.
-Χορηγήσαμε άμεσα και συνεχίζουμε να παρέχουμε μέσα υγιεινής και προστασίας (γάντια, φόρμες, μάσκες, αντισηπτικά, θερμομέτρηση) αξιοποιώντας και τις εθελοντικές προσφορές συμπολιτών μας που για μια ακόμη φορά τους ευχαριστώ θερμά.
-Απολυμάναμε τους χώρους εργασίας (Δημαρχείο, Κ.Ε.Π. Σκύδρας - Μενηίδας, Δ.Ε.Υ.Α.Σ. κ.α.).
-Τηρούμε τα μέτρα προστασίας στις επείγουσες κι αναγκαίες εξυπηρετήσεις με τους συμπολίτες μας και στις συναλλαγές που γίνονται κατά βάση με ηλεκτρονικό τρόπο.
-Προστατεύουμε τους ευπαθείς εργαζομένους με την εκ περιτροπής ή εξ αποστάσεως εργασία και χορηγούμε τις άδειες ειδικού σκοπού.
- Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου προχωρήσαμε στην αναστολή καταβολής μισθωμάτων στο Δήμο για την ενοικίαση κυλικείων εντός των σχολικών μονάδων κι αναψυκτηρίων, την απαλλαγή δημοτικών τελών και του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων 0,5% από τα αναλογούντα και την απαλλαγή του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού από τα αναλογούντα για τις
επιχειρήσεις που διέκοψαν ή περιόρισαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού για όσο διάστημα ισχύουν οι περιορισμοί.
Και βεβαίως θα συνεχίσουμε και θα πράττουμε για τους εργαζομένους και τους συμπολίτες μας ό,τι χρειαστεί αναλόγως με τις επικρατούσες συνθήκες.
«Η σωτηρία του λαού, ας είναι ο υπέρτατος νόμος (Salus populi suprema lex esto) σύμφωνα με τον πολιτικό και ρήτορα Κικέρωνα.
Και στη συγκεκριμένη περίπτωση η σωτηρία του λαού και της πατρίδας μας σημαίνει την προστασία της υγείας, της ισότιμης κι αξιοπρεπούς διαβίωσης των συνανθρώπων μας, όλων των αδυνάτων και ευάλωτων συνανθρώπων μας διότι αυτός είναι ο σκοπός και η αποστολή ενός δίκαιου, δημοκρατικού και ευνομούμενου κράτους.
Η σωτηρία του λαού δεν μπορεί, όμως, να είναι για κάποιους η λαβή ή η ευκαιρία για την άσκηση αντεργατικών πράξεων και συμπεριφορών, για την άμβλυνση των ανισοτήτων, για τη διεύρυνση του χάσματος πλουσίων και φτωχών, για την επιβολή διακρίσεων κι αποκλεισμών. Αλλά είναι η πάταξη κάθε είδους και μορφής διακρίσεων κι αδικιών σε βάρος των εργαζομένων.
Ο Δήμος μας, ο Δήμος Σκύδρας αλλά και γενικότερα η αυτοδιοίκηση είναι μαζί με τους εργαζόμενους, είναι μαζί με το σύνολο της κοινωνίας μας αποδεικνύοντας και επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά το πόσο σημαντικός θεσμός είναι και τι σημαίνει ότι είναι ο εγγύτερος θεσμός διοίκησης στην υπηρεσία όλων των πολιτών.
Όλοι μαζί οι θεσμικοί φορείς, οι συλλογικές και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι κοινωνικές ομάδες, οι φορείς κοινωνικής υπευθυνότητας προχωράμε συντονισμένα για να ξεπεράσουμε κι αυτήν την κρίση, για να ενδυναμώσουμε και για να ισχυροποιήσουμε τους συνεκτικούς και δημοκρατικούς δεσμούς που θα κρατήσουν την κοινωνία και την πατρίδα μας ενωμένη, ψυχωμένη, δίκαιη κι αλληλέγγυα.

Με εκτίμηση
Κατερίνα Ιγνατιάδου
Δήμαρχος Σκύδρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου