Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Απάντηση στο Δελτίο Τύπου του Συλλόγου Προστασίας Βεγορίτιδας «Δυο Αντιπεριφέρειες, ένα ολέθριο λάθος στη Βεγορίτιδα!»


Με μεγάλη προσοχή διαβάσαμε το δελτίο τύπου του Συλλόγου Προστασίας Βεγορίτιδας, που αναφέρεται στην απαγόρευση Αλιείας, στην απουσία Ιχθυολόγου στην Π.Ε. Πέλλας, αλλά και στην καταπάτηση αποκαλυφθέντων εκτάσεων στη λίμνη Βεγορίτιδα.
Η απαγόρευση Αλιείας για την αναπαραγωγή των ιχθύων στη λίμνη Βεγορίτιδα για τη φετινή περίοδο είναι από την 27η Απριλίου και ώρα 12η μεσημβρινή έως και την 8η Ιουνίου και ώρα 12η μεσημβρινή.
Για την επιλογή της παραπάνω ημερομηνίας
ελήφθησαν υπόψη μετρήσεις φυσικο-χημικών παραμέτρων που γίνονται στη λίμνη (μετρήσεις θερμοκρασίας νερού, αγωγιμότητας, συγκέντρωσης διαλυμένου οξυγόνου κ.ά.). Για την επιλογή της 27ης Απριλίου λήφθηκε υπόψη ότι, παρά τον ήπιο χειμώνα και το γεγονός ότι η θερμοκρασία των νερών δεν έπεσε χαμηλά κατά την διάρκεια του χειμώνα, το χρονικό διάστημα από 21/4 έως 25/4 οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην περιοχή ήταν «χειμωνιάτικες» με ελάχιστες θερμοκρασίες 3 - 4 βαθμών κελσίου και μέγιστες 7-12 βαθμών. Επίσης την 21η και 22α Απριλίου στην ευρύτερη περιοχή υπήρχε χιονόπτωση –χιονόνερο αλλά και ριπές παγωμένου ανέμου που έφτανε τα 5-6 Bf (Μποφόρ), γεγονός που ανέκοψε την διαδρομή των ιχθύων προς τις αβαθείς περιοχές της λίμνης, για να εναποθέσουν τα αυγά τους (επισυνάπτεται σχετικός πίνακας από τον μετεωρολογικό σταθμό της Περιοχής Βεγορίτιδας).
Σχετικά με τις πρόσφατες καταπατήσεις εκτάσεων στην περιοχή της Αρνισσας ενημερώνουμε τόσο τον Σύλλογο Προστασίας Βεγορίτιδας, όσο και τους κατοίκους της περιοχής, ότι στις 10 Μαρτίου 2020 κλιμάκιο υπαλλήλων του Τμήματος Πολιτικής Γης Πέλλας, με επικεφαλή την Προϊσταμένη του τμήματος, ανταποκρίθηκε άμεσα στις καταγγελίες και βρέθηκε για αυτοψία στην περιοχή, συνοδευόμενη από τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Άρνισσας και τρείς (3) αστυνομικούς.
Όσον αφορά τη μη ύπαρξη Ιχθυολόγου στην Π.Ε. Πέλλας, η απουσία αυτή καλύπτεται τόσο από την ανάθεση της αρμοδιότητας σε Υπάλληλο της Υπηρεσίας μας με ειδικότητα Τεχνολόγου Γεωπόνου με άριστα αποτελέσματα, αλλά και στην συνεργασία που έχει συναφθεί από τις 19-4-2018 με τον Υδροβιολογικό Σταθμό Πέλλας, που διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό ( 2 υπαλλήλους ΠΕ Βιολόγων). Η παραπάνω συνεργασία αφορά την παρακολούθηση της λίμνης Βεγορίτιδας, του ποταμού Εδεσσαίου, καθώς και την διερεύνηση της ιχθυοπανίδας σε ρέματα της Π.Ε. Πέλλας με σημαντικά αποτελέσματα και σύντομα θα επεκταθεί στη λίμνη του Άγρα.
Η Π.Ε. Πέλλας κατά τα παρελθόντα έτη έχει ζητήσει την πρόσληψη μόνιμου Ιχθυολόγου χωρίς δυστυχώς ανταπόκριση και δεν έχει εγκαταλείψει αυτή την προσπάθεια.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ι. Τζαμτζής αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες χρόνων του Συλλόγου Προστασίας Βεγορίτιδας και σεβόμενος τους αγώνες υπεράσπισης της φύσης, της λίμνης αλλά και όλου του φυσικού περιβάλλοντος στην ευρύτερη λεκάνη της Βεγορίτιδας, δηλώνει σύμμαχος και αρωγός, ελπίζοντας στην συνέχιση της άριστης συνεργασίας που αναπτύχτηκε τα τελευταία χρόνια με τις υπηρεσίες της Π.Ε. Πέλλας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου