Τετάρτη, 29 Απριλίου 2020

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ : Να ξεκινήσουν άμεσα οι δηλώσεις των Ζημιών β

Μυστήριο με την ιαπωνική κερασιά και τον σπόρο από το διάστημα | LiFOΗ Κοινωνία σε Κίνηση με προβληματισμό και αγωνία παρακολουθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της περιοχής μας από τον παγετό κατά τους εαρινούς μήνες.
Διανύσαμε έναν ιδιαίτερα ήπιο χειμώνα που ως αποτέλεσμα είχε να μην περιέλθουν σε πλήρη λήθαργο τα δέντρα της περιοχής
μας. Αυτό σε συνδυασμό με την ανομβρία οδήγησε σε πρώϊμο <<ξύπνημα>> το οποίο εκδηλώθηκε έως τη 15η μαρτίου. Οι χαμηλές θερμοκρασίες που ακολούθησαν και είχαν διάρκεια έως την 20η Απριλίου οδήγησαν σε πλήρη σχεδόν καταστροφή, σε όλα τα μήκη και πλάτη του νομού,τις πρώιμες και μεσοπρώιμες ποικιλίες οι οποίες αποτελούν το 20%-25% του συνόλικού όγκου. Οι ισχυρισμοί αυτοί πιστοποιούνται από το ιδιωτικό μετεωρολογικό δίκτυο των αγροτών το οποίο εκτός από αξιόπιστο είναι πανομοιότυπο με αυτό του ΕΛΓΑ.
Με βάση αυτά τα ευρήματα οι γεωπόνοι της διεύθυνσης γεωργίας κατανόησαν τις δίκαιες απαιτήσεις των αγροτών. Αντίθετα οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ Κεντρικής Μακεδονίας επικαλούνται τον κανονισμό σύμφωνα με τον οποίο δεν αναγνωρίζεται παγετός πριν τη 31η Μαρτίου τη στιγμή μάλιστα που οι συνάδελφοί τους (ΕΛΓΑ δυτικής μακεδονίας)δεν έχουν τους αντίστοιχους ενδοιασμούς. Παρατηρείται λοιπόν το οξύμωρο του πράγματος να έχουμε διαφορετικές εκτιμήσεις μεταξύ γεωπόνων του δημοσίου και αυτών κρατικού φορέα και αγροκτήματα στην Περαία και το Γραμματικό να αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τα γειτονικά τους στο νομό Φλώρινας.
Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό αφού το μείζον για τη χώρα είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας. Είναι κοινή πεποίθηση πως ο πρωτογενής τομέας στην περιοχή μας είναι αυτός που μπορεί να εξασφαλίσει τη σταθερότητα. Φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά η πολιτεία πρέπει να σταθεί δίπλα του όπως έκανε με τους άλλους πληττόμενους κλάδους της οικονομίας.
Ο Δήμος Έδεσσας πρέπει άμεσα με ένα ψήφισμα να ξεκαθαρίσει τη βούλησή του και στη συνέχεια να παρέμβει απαιτώντας α) Να ξεκινήσουν άμεσα οι δηλώσεις των Ζημιών
β)Να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση του ΕΛΓΑ γ)Να εντάχθούν σε κάθε στάδιο (Προανθικό- Ανθικό) οι ζημιές από τον παγετό.

Σε όλα τα μεγάλα ζητήματα ενώνουμε όλοι τη φωνή μας!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου