Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Διονύσης Σταμενίτης: «Αλλαγή της απόφασης για εξαίρεση της πόλης των Γιαννιτσών από το δίκτυο φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ»


Επιστολή προς τον Πρόεδρο της ΡΑΕ κ. Μπουλάξη, η οποία κοινοποιείται και στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Χατζηδάκη, απέστειλε ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονύσης Σταμενίτης, με την οποία ζητά την επανεξέταση της απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας βάσει της οποίας απεντάσσεται η πόλη των Γιαννιτσών από το πρόγραμμα ανάπτυξης της
ΔΕΔΑ, για σύνδεση με το φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με το Βουλευτή, η ΡΑΕ, πριν αποφασίσει για την πόλη και τους κατοίκους της, πρέπει να επανεξετάσει όλα τα δεδομένα που συνοδεύουν την υπόθεση. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει στην επιστολή του: «Στις 31/12/2018 η προηγούμενη Διοίκηση της ΔΕΔΑ έλαβε έγκριση από την ΡΑΕ για την υλοποίηση του δικτύου φυσικού αερίου στις πρώτες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, συμπεριλαμβανομένης και της πόλης των Γιαννιτσών, με χρονοδιάγραμμα παράδοσης του έργου το 2023. Παράλληλα, προβλεπόταν η υλοποίηση μιας σειράς ενεργειών από πλευράς ΔΕΔΑ για το έτος 2019». Δυστυχώς, όπως υπογραμμίζει ο κ. Σταμενίτης, κατά το έτος 2019 η προηγούμενη Διοίκηση της ΔΕΔΑ καθυστέρησε δραματικά όλες τις διαδικασίες, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε μια αποθαρρυντική εικόνα για την πορεία του έργου. Παράλληλα, το Μάιο του 2019 πραγματοποιήθηκε αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας, γεγονός που οδήγησε σε αλλαγή των προδιαγραφών, προκαλώντας μια σειρά από καθυστερήσεις στον προγραμματισμό των αρχικών χρόνων, όπως απαιτεί η προσαρμογή στις νέες νομοθετικές διατάξεις.
Από πλευράς τους οι εμπλεκόμενοι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμος Πέλλας), προχώρησαν σε όλες τις ενέργειες που ενέπιπταν στη δικαιοδοσία τους. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από τη μια ενέταξε το έργο στο ΕΣΠΑ, ενώ ο Δήμος Πέλλας παραχώρησε το οικόπεδο για την εγκατάσταση του αγωγού αποσυμπίεσης. Ταυτόχρονα, η νέα διοίκηση της ΔΕΔΑ αντιλαμβανόμενη την κωλυσιεργία της προηγούμενης διοίκησης, υπέβαλλε αίτημα για τροποποίηση των χρονοδιαγραμμάτων, καθώς από πολύ νωρίς διαπίστωσε ότι η απερχόμενη διοίκηση σπατάλησε πολύτιμο χρόνο, πηγαίνοντας τις διαδικασίες αρκετά πίσω.

Στα πλαίσια αυτά, και δεδομένων των παραπάνω ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταμενίτης ζήτα από τη ΡΑΕ να προχωρήσει στην έγκριση της αναθεώρησης του χρονοδιαγράμματος όπως πολύ σωστά αιτήθηκε η ΔΕΔΑ, αναθεωρώντας έτσι και την απόφαση απένταξης των Γιαννιτσών.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Βουλευτής, κάθε άλλη απόφαση θα αποτελεί μια εξέλιξη που οδηγεί σε μεγάλες καθυστερήσεις όσον αφορά τη σύνδεση των Γιαννιτσών με το φυσικό αέριο, καθώς θα απαιτείται εκ νέου υποβολή αιτήματος από τη ΔΕΔΑ ή από κάποια ιδιωτική εταιρεία. Έτσι οι πολίτες, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της πόλης των Γιαννιτσών θα στερηθούν, για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τη σύνδεση με το φυσικό αέριο εξαιτίας της ολιγωρίας της προηγούμενης διοίκησης της ΔΕΔΑ, αλλά και της προηγούμενης κυβέρνησης που άφησαν το έργο στην τύχη του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου