Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Διονύσης Σταμενίτης: Διέξοδος για τα φωτοβολταϊκά μικρής ισχύος η τροπολογία για τα κορεσμένα δίκτυα



Λύση στο πρόβλημα της αδυναμίας υλοποίησης φωτοβολταϊκών πάρκων μικρής ισχύος, λόγω του κορεσμού του υφιστάμενου δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, δίνει η τροπολογία που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα από Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Διονύσης Σταμενίτης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 283/15 04-05-2020 βουλευτική τροπολογία που έγινε δεκτή στα
πλαίσια της ψήφισης του νέου Περιβαλλοντικού νόμου, παρέχεται η δυνατότητα σε παραγωγούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μικρής ισχύος να υποβάλλουν αίτημα από κοινού με άλλους παραγωγούς για κατασκευή νέου Υποσταθμού στον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ Α.Ε.), ξεπερνώντας έτσι τον σκόπελο των κορεσμένων δικτύων.
Σύμφωνα με το Βουλευτή Πέλλας κ. Σταμενίτη, η εξέλιξη αυτή δεν αφήνει ανεπηρέαστο και το Νομό Πέλλας, καθώς πλήθος παραγωγών ιδιαίτερα στην Αλμωπία, όπου το δίκτυο είναι κορεσμένο, θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε επενδύσεις κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων μικρής ισχύος, με πολλαπλά οικονομικά και ενεργειακά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή.
Σε συνδυασμό μάλιστα με το σχεδιασμό του ΔΕΔΔΗΕ για ανακατασκευή του υποσταθμού (Υ/Σ) εντός του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Εδεσσαίου, κάτι που έχει γνωστοποιήσει σε απάντηση του στα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ο Υφυπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων κ. Γεράσιμος Θωμάς στο Βουλευτή Πέλλας κ. Σταμενίτη (σχετ. δελτίο τύπου: https://stamenitis.gr/deddie-aridaia/), η εξέλιξη αυτή δίνει μια τεράστια ώθηση στην ανάπτυξη του δικτύου των ΑΠΕ στην Πέλλα.
Στα πολλά θετικά της ψήφισης του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της Περιβαλλοντικής νομοθεσίας περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για τον εξορθολογισμό των τιμών αποζημίωσης των σταθμών ΑΠΕ των κατ’ επάγγελμα αγροτών. Ως συνέπεια της διάταξης αυτής, οι αγρότες ιδιοκτήτες των ΑΠΕ, θα δούνε αύξηση στο ετήσιο εισόδημα τους ως και 6.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου