Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Αντώνης Ρυσάφης : ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΣΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ Η “ΤΕΧΝΗ” ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΒΑΡΟΝΩΝ

Σπάνια απαντώ σε θεσμικό όργανο μέσω ανοιχτής επιστολής. Στην προκειμένη όμως περίπτωση είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω επί προσωπικού, δεδομένου ότι στην απολογητική του επιστολή προς τα ΜΜΕ, ο αντιπεριφερειάρχης κος Ι. Τζαμτζής, αναφέρθηκε στον πρόσωπό μου.
Ας πούμε λοιπόν μερικές αλήθειες για το περιβόητο δημοτικό συμβούλιο του 2017 που επικαλείται συνέχεια ο κος Τζαμτζής. Λόγω της σημαντικότητας
και σοβαρότητας ενός αντιπλημμυρικού έργου, θα έπρεπε λογικά να συγκληθεί ειδική συνεδρίαση με μοναδικό θέμα συζήτησης, αυτό! Στην χειρότερη περίπτωση, θα έπρεπε να έχει έρθει τουλάχιστον ως θέμα στην ημερήσια διάταξη. Αντ’ αυτού αποτέλεσε ένα από τα θέματα ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ διάταξης, γεγονός που καταδεικνύει δυστυχώς την σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε από τότε! Τι συνέπεια είχε αυτό; Η πρόσκληση σύγκλησης του δημοτικού συμβουλίου με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης βάσει Νόμου δημοσιεύεται έγκαιρα, ώστε να ενημερωθεί ο απλός δημότης, κάτι που φυσικά δεν γίνεται για τα θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης. ΚΑΝΕΝΑΣ δημότης λοιπόν δεν έμαθε ποτέ ότι θα συζητηθεί το έργο αυτό ώστε να μπορέσει να ασκήσει το δικαίωμα της τοποθέτησης του στο δημοτικό συμβούλιο εκφράζοντας την όποια θέση και προβληματισμό του. Ένα τόσο σημαντικό έργο, που σε ανακοίνωση του ο κος Τζαμτζής το βάφτισε «ένα μεγαλόπνοο έργο το οποίο απευθύνεται σε όλους τους Εδεσσαίους, με το βλέμμα προσηλωμένο στο μέλλον» δεν παρουσιάστηκε ποτέ στους Εδεσσαίους! Ένα έργο μεγαλόπνοο, νόμιμο και αποδεκτό από τον δημότη, δεν το περνάς “νύχτα” από δημοτικό συμβούλιο αλλά το προβάλεις στα ΜΜΕ σε όλο του το μεγαλείο! Οι πολιτικοί βαρόνοι ανακοινώνουν και κάνουν φιέστα για αυτονόητα πολύ μικρά έργα, δεν θα το κάνανε για ένα έργο 2 εκατομμυρίων ευρώ;
Οι δημοτικοί σύμβουλοι λάβαμε την εισήγηση για το θέμα λίγες ώρες πριν την ώρα έναρξης του Δ.Σ. Οι περισσότεροι σύμβουλοι ήρθαν στο συμβούλιο κατευθείαν από τις δουλειές τους χωρίς να λάβουν γνώση ότι υπήρχε συμπληρωματικό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail). Εγώ προσωπικά το έλαβα και το διάβασα.
Το θέμα ήρθε ως: “Λήψη απόφασης και παροχή σύμφωνης γνώμης για την υποβολή πρότασης από την Π.Ε. Πέλλας για ένταξη του έργου «Αντιπλημμυρική προστασία Έδεσσας (Π. Εδεσσαίος)» στο Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονίας»/ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΑΞ05
Στην εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας γράφει “το προτεινόμενο προς υλοποίηση έργο, αφορά την αποκατάσταση/ αντικατάσταση των έργων της ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ επενδεδυμένης κοίτης του ποταμού Εδεσσαίου”. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος που εισηγείται το θέμα λέει χαρακτηριστικά: “Φαντάζομαι ότι δεν θα έχει το συμβούλιο την αντίθετη γνώμη, προφανώς αφορά την αντιπλημμυρική προστασία της Έδεσσας”. Επίσης αιτιολόγησε και γιατί έρχεται το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, λέγοντας ότι “ΑΥΡΙΟ είναι η καταληκτική ημερομηνία για να κατατεθεί η πρόταση”. Ο Δήμαρχος κλείνοντας την σύντομη τοποθέτηση του λέει ότι “η μελέτη ΘΑ ΓΙΝΕΙ από την αντιπεριφέρεια ”. Η συζήτηση διαρκεί δύο λεπτά και τίθεται σε ψηφοφορία. Και ψηφίζεται ομόφωνα. Και από εμένα. Ναι, ψήφισα και έδωσα την σύμφωνη γνώμη μου για να υποβάλει πρόταση χρηματοδότησης η Π.Ε. Πέλλας για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν με τα χρόνια τα ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ έργα της αντιπλημμυρικής προστασίας. Δεν νομίζω πως υπάρχει δημότης που θα διαφωνούσε σε ένα έργο που του το παρουσιάζουν με αυτόν τον τρόπο. Αυτά για την ιστορία. Προς επιβεβαίωση των όσων λέω, υπάρχουν τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά του εν λόγω συμβουλίου.
Και αρχές του έτους, πλησιάζει ο καιρός να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου, και ακούγονται στην πόλη μας διάφορες φωνές ανησυχίας για τσιμεντοποίηση του Εδεσσαίου ποταμού και ότι θα στεγνώσει ο βράχος πάνω στον οποίο ζούμε. Ως μηχανικός, το πρώτο που έκανα, είναι να απευθυνθώ στην αντιπεριφέρεια, για να μου δώσουν αντίγραφο της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου. Από την μελέτη αυτή, θα μάθαινα επίσημα, επιστημονικά τεκμηριωμένα με σφραγίδα και υπογραφή, τι επιπτώσεις προκαλεί η κατασκευή του έργου αυτού στο περιβάλλον. Προς μεγάλη μου έκπληξη, πληροφορούμαι πως δεν εκπονήθηκε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, γιατί πολύ απλά ζητήθηκε απαλλαγή από την υποχρέωση αυτή επειδή πρόκειται για ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΥ.
Για να μπορέσουν πλέον να μάθουν οι δημότες της Έδεσσας τι ισχύει και τι όχι για το έργο αυτό, ζητώ την έκτακτη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου, με παρουσία της αντιπεριφέρειας, για να μπορούν να μας παρουσιάσουν επιτέλους το “μεγαλόπνοο έργο το οποίο απευθύνεται σε όλους τους Εδεσσαίους, με το βλέμμα προσηλωμένο στο μέλλον”, και να απαντήσουν σε απορίες και ανησυχίες που αιωρούνταν στην πόλη. Στις 17 Φεβρουαρίου 2020, στο Δ.Σ. μια από τις πρώτες ερωτήσεις που θέτω είναι, εάν η κοίτη του Εδεσσαίου ποταμού είναι σήμερα ήδη στεγανοποιημένη με τσιμέντο. Δηλαδή ποια είναι επιτέλους η ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ της κοίτης. Απάντηση σε αυτή την ερώτηση δεν δόθηκε ποτέ. Εάν υπάρχει ήδη τσιμέντο, κακώς διαμαρτύρονται όλοι. Εάν δεν υπάρχει όμως, κακώς προχωράει
το έργο, γιατί ως ΝΕΟ ΕΡΓΟ ούτε έγκριση του δημοτικού συμβουλίου έχει πόσο μάλλον απαλλαγή από περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Παρά την προκλητική συμπεριφορά της αντιπροσωπείας της αντιπεριφέρειας προς παρευρισκομένους στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, τελικά αντιλαμβάνεται το λάθος της, και δεσμεύεται να επανεξετάσει και να τροποποιήσει το έργο. Το δημοτικό συμβούλιο παίρνει απόφαση η οποία λέει: “Να μην προχωρήσει καμία τεχνική εργασία πριν την ολοκλήρωση των μελετών που θα συνταχθούν από την Τεχνική Υπηρεσία της Π.Ε. Πέλλας και την παρουσίασή τους στο Δημοτικό Συμβούλιο, οι οποίες θα επιβεβαιώνουν ότι δε θα υπάρχει κανένα πρόβλημα για την πόλη, ενώ σε αντίθετη περίπτωση το Δημοτικό Συμβούλιο να εξετάσει τρόπους αντιμετώπισης.”
Η αντιπεριφέρεια, η οποία υποτίθεται κατασκευάζει ένα “μεγαλόπνοο έργο το οποίο απευθύνεται σε όλους τους Εδεσσαίους, με το βλέμμα προσηλωμένο στο μέλλον” γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Έδεσσας και προχωράει στο έργο!
Πρέπει επιτέλους να καταλάβουν κάποιοι, πως ανώτατο όργανο στον Δήμο δεν είναι ο φίλος τους ο Δήμαρχος, ο οποίος με την σιωπή του συναινεί στην εκτέλεση του έργου, αλλά το δημοτικό συμβούλιο. Και τέλος, η αποδοχή από τους πολίτες, των πράξεων και των έργων ενός αιρετού, δεν κερδίζεται με εκφοβισμό και με απειλές για χρήση ένδικων μέσων. Η τιμή και η αποδοχή κερδίζεται με άρτια μελετημένα έργα με τα οποία συμφωνούν και οι πολίτες αυτού του τόπου.

Αντώνης Ρυσάφης
Δημοτικός σύμβουλος Δ. Έδεσσας
Επικεφαλής Ενωτικής Δράσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου