Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: «ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΉΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ»


Προς ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Γιώργος Καρασμάνης: Ο «συνήγορος» του αγρότη, υπουργός - ΤΑ ΝΕΑ( ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ)
κο Θεόδωρο Σκυλακάκη
 Αρ. Πρωτ. 4002
ΠΕΛΛΑ 22/05/2020 
Αγαπητέ Υπουργέ
Όπως γνωρίζεις από τις αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες μας το τελευταίο δίμηνο, όπως και από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η επιστρεπτέα προκαταβολή, σου είχα επισημάνει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί πάση θυσία τρόπος να συμπεριληφθούν σ’ αυτήν και οι ατομικές επιχειρήσεις.
Στη αίτημα αυτό, πράγματι ανταποκρίθηκες
και συμπεριλήφθηκαν τα νομικά σχήματα (Ο.Ε., Ε.Ε, ΕΠΕ και ΙΚΕ). Εξακολουθούν όμως να εξαιρούνται οι μικρές ατομικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούν εργαζόμενους, παραδοσιακές οικογενειακές επιχειρήσεις και μαγαζιά, δηλαδή η πραγματική ραχοκοκαλιά της Οικονομίας μας, επαγγελματίες, έμποροι και επιτηδευματίες με πάθος στη επιχειρηματικότητα, στην επιμονή και στη σκληρή καθημερινή δουλειά. Βιοπαλαιστές που κρατήθηκαν όρθιοι στη λαίλαπα της οικονομικής κρίσης της τελευταίας δεκαετίας.
Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που στο τρίμηνο της καταστροφικής πανδημίας αναγκάστηκαν να κλείσουν τα μαγαζιά τους, που στην τελευταία βδομάδα που τα ξανάνοιξαν, βλέπουν ακόμη τον καταναλωτή φοβισμένο και ¨κουμπωμένο¨, με τις οικονομικές ανάγκες να ¨τρέχουν¨ και με την αγορά να δείχνει ότι θα καθυστερήσει να ανακάμψει πλήρως.
Τα κυβερνητικά προγράμματα ενίσχυσης της ρευστότητας για στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν ήδη ανακοινωθεί και τεθεί σε εφαρμογή δεν τους ¨ακουμπάνε¨ μέχρι στιγμής τουλάχιστον καθώς το μεγάλο ποσοστό – το 70% δεν έχει πρόσβαση σ’ αυτά, λόγω τραπεζικών κριτηρίων. Συνεπώς, το σημαντικότερο χρηματοδοτικό εργαλείο, - η επιστροφή προκαταβολής - δηλαδή ένα μικροδάνειο του Κράτους σ’ αυτούς που δεν έχουν καμιά πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, θα είναι μια βαθιά ανάσα, μια αναγκαία τόνωση που επιπλέον θα αποτελέσει και ψυχολογική ¨ένεση¨ για να συνεχίσουν με αισιόδοξη προοπτική τη δραστηριότητά τους.
Με δεδομένο ότι, όπως έχει εξαγγελθεί, τον Ιούνιο θα υπάρξει και ένας ¨δεύτερος γύρος¨ για την επιστρεπτέα προκαταβολή, ότι ο αριθμός των δικαιούχων θα είναι μεγαλύτερος, δηλαδή ότι πολλοί περισσότεροι θα μπορούν να ενταχθούν, εκτιμώ ότι είναι απόλυτα αναγκαίο να συμπεριληφθούν άμεσα στην επιστροφή όλα αυτά τα εμπορικά καταστήματα και όλοι οι επιτηδευματίες, κάτι που θα ικανοποιήσει και ένα καθολικό σήμερα αίτημα της αγοράς.
Επειδή, όλο αυτό το διάστημα της συνεχούς τηλεφωνικής επικοινωνίας μας έχω διαπιστώσει απόλυτη από μέρους σου κατανόηση, ότι το θέμα αυτό σε απασχολεί και σένα σοβαρά και ότι πρέπει να δοθεί λύση, θεωρώ ότι όπως έχεις κάνει και σε άλλες περιπτώσεις, θα δώσεις τη δέουσα λύση και στο συγκεκριμένο ζήτημα, στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτοί οι επαγγελματίες με τις τόσες δυσχέρειες που έχουν ανακύψει.
Γι’ αυτό και, πέραν των τηλεφωνικών επαφών μας, θεώρησα επιβεβλημένη αυτήν την επιστολή, να σου καταθέσω δηλαδή και γραπτώς το αίτημα που, επαναλαμβάνω, αποτελεί και καθολικό αίτημα της αγοράς και των συλλογικών φορέων των επαγγελματιών του Κλάδου.

Με εκτίμηση

Γιώργος Καρασμάνης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου