Τρίτη, 2 Ιουνίου 2020

31 Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος… …μήπως και κατά της παράνομης διάθεσης και κατανάλωσης Αλκοόλ σε/από ανηλίκους ?


Το Κέντρο Πρόληψης κάθε χρόνο τα τελευταία 12 χρόνια με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας αυτής διοργανώνει το Αντι-καπνιστικό Τουρνουά Μπάσκετ με κεντρικό σύνθημα το: «Εθίσου στον Αθλητισμό» μαζί με κάποιες παράλληλες δραστηριότητες, όπως το «Χαρίζω ένα βιβλίο/παιχνίδι», κτλ.
Δυστυχώς φέτος λόγω των

  μέτρων για την αντιμετώπιση του Covid-19 δεν θα μπορέσουμε να διοργανώσουμε το 13ο Αντι-καπνιστικό Τουρνουά Μπάσκετ.
Όμως… σε μια συνάντηση που είχαμε την Παρασκευή 22 Μαΐου στο Κέντρο Πρόληψης με τους εκπροσώπους κάποιων Ομάδων που συμμετείχαν πέρσι, προτάθηκε να πραγματοποιηθούν έστω και συμβολικά κάποιοι ελάχιστοι αγώνες μεταξύ των περσινών συμμετεχόντων.
Οπότε είμαστε σε αναμονή σχετικά με το αν και πώς θα διοργανωθεί έστω κάτι μικρό για να μην «χαθεί» αυτή η χρονιά χωρίς να μην μπει έστω ένα καλάθι !!

Από την άλλη, όσοι είναι ακόμα καπνιστές και θέλουν να «βάλουν τρίποντο» με το να διακόψουν το κάπνισμα, αλλά δυσκολεύονται, μπορούν να επικοινωνήσουν με το Κέντρο Πρόληψης στο τηλέφωνο 23810 51174 και να δηλώσουν συμμετοχή σε μια νέα Ομάδα Διακοπής Καπνίσματος που σχεδιάζει να διοργανώσει το Κ.Π.
Λεπτομέρειες για την έναρξη της Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος, τη διάρκεια της, κτλ. θα ακολουθήσουν σε νεότερη ανακοίνωση.  
Και με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας αυτής, επιτρέψτε μου να πω δύο σύντομα λόγια.
Αν και είχαμε κάνει αρκετές προσπάθειες όλα τα προηγούμενα χρόνια σαν Κέντρο Πρόληψης να ευαισθητοποιήσουμε την Τοπική Κοινωνία μέσα από ενημερώσεις και συναντήσεις με Φορείς, δεν είχαμε καταφέρει να μειώσουμε το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους, στα καφέ, κτλ.
Τι άλλαξε φέτος και η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου αποφάσισε να τηρήσει τον νόμο και όσοι είναι καπνιστές να βγαίνουν έξω και να σέβονται τους μη καπνιστές;
Αυτό που νομίζω ότι άλλαξε είναι ότι υπήρξε ένας συνδυασμός μεταξύ πραγματικής Πολιτικής Βούλησης της Πολιτείας να «κοπεί» το κάπνισμα στους παραπάνω χώρους και της ωριμότητας που επήλθε, της συνειδητοποίησης της ευθύνης των καπνιστών για την προστασία της δημόσιας υγείας και των συμπολιτών τους. Κυρίως όμως θα έλεγα ότι ήταν  η Πολιτική Βούληση τη Πολιτείας.
Αυτήν την Πολιτική Βούληση θα ήθελα να δω και στο θέμα της παράνομης διάθεσης και κατανάλωσης αλκοόλ από ανηλίκους.
Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκαν τα τοξικολογικά αποτελέσματα για τον θάνατο μιας 14χρονης μαθήτριας πέρσι στη Σαντορίνη ο οποίος προκλήθηκε εξαιτίας της δηλητηρίασης από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (https://www.lifo.gr/now/greece/284441/santorini-nea-stoixeia-gia-tin-14xroni-poy-pige-se-parti-symmathitrias-kai-pethane-apo-dilitiriasi)
Και δεν είναι η μοναδική μαθήτρια που έχασε τη ζωή της εξαιτίας της υπερκατανάλωσης αλκοόλ. Αντίστοιχα συμβάντα είχαν συμβεί και στην Κρήτη  (https://www.neakriti.gr/article/kriti/1507236/dilitiriasi-apo-alkool-edeixan-oi-exetaseis-gia-ton-6hrono-pou-methuse/ )
Αλλά και στο Νομό μας, πόσα τροχαία ατυχήματα δεν συμβαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της κατανάλωσης αλκοόλ είτε από ανήλικους, είτε από ενήλικες; Πόσα παιδιά δεν χάνουν τη ζωή τους, τραυματίζονται σοβαρά ή μένουν καθηλωμένα για την υπόλοιπη ζωή τους;
Πέρα από τις ενημερώσεις που πραγματοποιούμε σε σχολεία και μαθητές καλούμε τους γονείς, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, τους πολιτιστικούς συλλόγους του νομού που διοργανώνουν διάφορες γιορτές (π.χ. γιορτή τσίπουρου αλλά και άλλες), τους καταστηματάρχες στα σούπερ μάρκετ, στα περίπτερα, στα νυχτερινά μαγαζιά, αλλά και τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές σε μία Συμμαχία για την Προστασία των Μαθητών.
Εμείς σαν Κέντρο Πρόληψης θα συμπληρώνουμε την ημέρα αυτή κατά του καπνίσματος και Κατά της Παράνομης διάθεσης Αλκοόλ σε Ανηλίκους... Έτσι για υπενθύμιση...

Λάζαρος Σιάντσης
Κλινικός Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής
Επιστημονικά Υπ. Κέντρου Πρόληψης «Όραμα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου